به گزارش خبرگزاری شبستان از فاروج؛ زمستان کمکم داشت خودش را جمع و جور میکرد تا جا را برای آمدن بهار، خالی کند. روزها از پی هم گذشت، اما خبری از بهار نبود! آدمها و تمامی حیوانات و کوهها و ابرها و پرندهها، بی قرار و نگران، چشم به راه بهار بودند. قدیمها میگفتند، که بهار با اولین شکوفه درختان میآید؛ بنابراین آدمها دست به کار کاشتن درخت شدند، تا راه برای آمدن بهار هموار شود.
یک فعال محیط زیست گفت: "هر نفر، یک درخت" این آرزوی بسیاری از حامیان محیط زیست و طبیعت است، محیط زیستی که این روزها شاهد افول و پیر شدنش هستیم و این امر تنها به دست ما انسان ها در حال انجام است.
معصومه محبی بیات افزود: نذر کاشت و پرورش نهال و هدیه آن در جامعه باید فرهنگسازی شود و هر کدام از ما میتوانیم سرپرستی یک درخت را بر عهده بگیریم.
وی بیان داشت: اگر میخواهیم درخت بکاریم، نباید این اقدام را منوط به یک مناسبت خاص مثل روز درخت کاری کنیم بله در هر مناسبتی و به هر بهانهای میتوان درخت کاشت.
محبی بیات گفت: در بسیاری از نقاط دنیا به بهانه تولد، جشن، خوشحالی، عروسی، گرامی داشت یک فرد و یا حتی مرگ یک نفر، به یاد همدیگر، برای یادبود و برای تقدیم به یکدیگر درخت میکارند.
وی افزود: از سویی نباید اجازه دهیم درختی که چند سال است بدون آسیب به حیاتش ادامه داده از بین برود.
این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه، درختانی که در سطح شهر هستند با برخی کارهای خیلی سطحی و پیش پا افتاده ما از بین میروند، افزود: پس اولین گام ما باید این باشد که از درختان موجود حمایت کنیم و به این درختان
هویت و قداست دهیم و برای آنها شناسنامه تهیه کنیم.
محبی بیات تاکید کرد: هر کدام از ما سرپرستی یک درخت را بر عهده بگیریم و اجازه ندهیم کسی درختان را تخریب کند و اگر به خشکسالی خوردیم، مسئولیت حفاظت و آبدادن به درختمان را انجام دهیم.
وی افزود: البته بسیار مهم است که چه در ختی را در چه اقلیمی بکاریم.
وی عنوان کرد: مراکز تخصصی منابع طبیعی و سازمان جنگلها بر روی گونههای مختلف و شرایط آبی این گونهها و استعداد خاک و ... مطالعاتی انجام داده و منتشر میکنند که بهترین مرجع برای ما هستند.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: مسئله مهم دیگر این است که بدانیم کجا درخت بکاریم؟ هر جایی نباید درخت کاشت، به ویژه مکانهایی که ممکن است کارکرد آنها تغییر کند و یا اشکالی به وجود بیاید، نباید درخت کاشت.
وی افزود: باید زمین و جانمایی درستی برای کاشت درخت در نظر بگیریم و یاد بگیریم درختی را که کاشتهایم، چگونه نگهداری کنیم.
وی بیان داشت: ممکن است خیلی از ما، امکان کاشت درخت نداشته باشیم ولی دوست داشته باشیم در این حوزه فعالیت کنیم، پس میتوانیم نهال تولید کنیم.
محبی بیات ادامه داد: همه ما به هر حال دانههای زیادی در اختیار داریم که میتوانیم در گلدانهای در دسترس و یا حتی ظرف ماست و ظروف یکبار مصرفی که در اختیار داریم دانه بکاریم و یا قلمه درختان را کشت کنیم و بعداً این نهال را به مناسبتهای خاص بدهیم به افرادی که امکان کاشت آن را دارند.
این فعال محیط زیست پیشنهاد کرد کاشت و هدیه نهال را نذر کنیم و گفت: اولویت اول محافظت از درختان موجود و اولویت دوم پرورش نهال است.
وی با اشاره به مشکلات این حوزه افزود: به طور مثال اگر هم اکنون بخواهید درختی بکارید، به هر جا مراجعه کنید نهایتاً یک درخت غیر بومی به شما میدهند؛ چون این درختان برگ سوزنی زود رشد میکنند اما اگر برویم و بگوییم
بلوط، انار، توت و ... میخواهم بکارم کسی نهال این درختان را ندارد پس بیایید از این درختان بومی نهال تولید کنیم و هر فردی تعدادی نهال نذر کند و به محیط زیست و منابع طبیعی بدهد.
این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه حال درختان شهر فاروج خوب نیست گفت: بعضی از درختان به دلیل مناسب سازی شهر در فضای سیمانی باقی مانده اند که به مرور سلامت این درختان به خطر می افتند.
وی افزود: درختان پارک وحدت هم سال به سال خشک شده و کمتر می شوند و نیاز به توجه بیشتری دارند تا این ظرفیت را شهروندان از دست ندهند.
محبی بیات گفت: به درختان در بعضی معابر توجه نمی شود بعضی درختان قدیمی سطح خیابان ها در حال خشک شدند و تمهیدات لازم باید اندیشیده شود.
وی با اشاره به وجود درختان زیادی در دو طرف خیابان شهید تقوائی مقدم بیان داشت: یکی از زیبایی های این محله قدیمی شهر همین درختان هستند اما سال هاست که کسی از آنها احوالی نپرسیده و هرس نمی شوند.
وی گفت: 15 اسفند بهانه خوبی است که فصل تازه ای در توجه به درختان موجود در شهر داشته باشیم.
این فعال محیط زیست افزود: اگر میخواهیم خود و فرزندانمان در آینده، اندک اکسیژنی برای زنده ماندن داشته باشند و حس زیباشناسانه خود را از دست ندهند (و به جای درخت، به اتومبیل نگویند چه زیبا!)، و از زندگی لذت ببرند، باید به هر بهانه ای، خود نهالی در دست گیریم و نهالی به دست کودک دهیم و در اطراف شهر بکاریم.
وی گفت: اینگونه کودک ما با در زمین فرو بردن یک نهال، از سن پایین، دوستدار درخت خواهد شد و نسبت به آن احساس مسئولیت خواهد کرد و برای آبیاریش و زخم برنداشتنش نگران خواهد بود و یاد میگیرد که چگونه میتوان با محاصره کردن شهر از درخت، در پاکیزگی هوای شهر بکوشد و از مرگ درختی غمگین شود و از رشدش خوشحال، که مرگ آخرین درخت، همزمان با مرگ زمین خواهد بود.
مدیر منابع طبیعی شهرستان فاروج گفت: امسال 12 هزار اصله نهال در شهرستان کاشته می شود که بیشتر این نهال ها سهم روستاها می شود.
امیر بتوئی بیان داشت: با توجه به ضرورت پیشگیری از ازدحام جمعیت برای پیشگیری از بیماری ویروسی کرونا، امسال برنامه های جمعی هفته منابع طبیعی برای درختکاری لغو شده است و نهال ها به دهیاران متقاضی روستاها تحویل داده می شود.
وی افزود: مردم هم می توانند برای دریافت نهال به اداره منابع طبیعی مراجعه کنند و به تعداد تقاضایشان دریافت کنند.
وی گونه نهال های تامین شده را، ارغوان، زبان گنجشک، سرو، افرا عنوان کرد و گفت: این بسیار مهم هست که بدانیم چه بکاریم، بهتر است گونههای بومی و گونههایی که نیاز آبی و مراقبتی کمتری دارند را بکاریم.
بتوئی افزود: امسال باید به سمتی حرکت کنیم که به ازای هر نفر در شهرستان یک درخت غرس کنیم چراکه در سال های اخیر به جای هر درخت آهن و ساختمان کاشته شده و این روند باید تغییر کند.
مساحت کل شهرستان فاروج 164 هکتار است که 100 هزار هکتار بهصورت منابع ملی و 64هزار هکتار مستثنیات است از این 100 هزار هکتار 10 هزار هکتار مراتع و 10 هزار هکتار جنگل است که در ضلع شمالی در منطقه ای به نام بردر با درختان ارس و قره تیکان واقع شده است.
نظر شما