«زهرا علیخانی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قزوین گفت: در روانشناسی، بحران به معنای تهدیدات و خطراتی است که وضعیت روانشناختی افراد یک جامعه را تهدید کرده و یا سلامت روان آنها را به خطر می اندازد.
روانشناس بالینی ادامه داد: در شرایط امروز که بیماری کرونا وارد جامعه ما شده است، این امر خود بحران بوده، بحرانی که ما روانشناسان باید وارد عمل شویم و بتوانیم آن را مدیریت کنیم.
وی اضافه کرد: داشتن مقداری اضطراب لازمه وجود هر آدمی است چراکه اضطراب یکی از عوامل بقای موجودات است، اگر ما انسان ها نمی ترسیدیم و اضطراب نداشتیم، ممکن بود بقا و ادامه نسل مان به خطر بیافتد، بنابراین این اضطراب تا حدودی لازم بوده ولی اگر از اندازه ای بالا رود، خطرناک است.
علیخانی افزود: وقتی اضطراب کاری کند که در عملکرد شغلی، اجتماعی و خانوادگی ما اختلال ایجاد شود، در آن زمان این اضطراب به جای مفید بودن مضر بوده و باید کنترل شود.
وی با اشاره به تفاوت اضطراب و استرس توضیح داد: استرس به محرکی گفته می شود که باعث به وجود آمدن اضطراب می شود، یعنی فشاری به انسان وارد شده و باعث اضطراب می شود که درد و تنش در عضلات، بالا رفتن ضربان قلب، بی خوابی و تپش قلب از نشانه های ظاهری اضطراب است و در حال حاضر ورود کرونا به کشور عامل محرک اضطراب بوده و استرس است.
این روانشناس بالینی تأکید کرد: باید توجه داشت که استرس موقتی است و باید تاحدودی مدیریت شود تا اضطرابی که به بدن وارد می شود آسیب زا نباشد، زیرا اضطراب در طولانی مدت اثرات نامطلوبی بر بدن می گذارد که تضعیف سیستم ایمنی بدن، میگرن، ناراحتی معده، دیابت، پرفشاری خون و اکثر بیماری های شایع در جامعه ما نشأت گرفته از اضطراب است.
وی اظهار کرد: افرادی که اضطراب شان بالا است به محض ورود استرس از خود واکنش هایی را نشان می دهند برای مثال مدام اخبار را بررسی می کنند تا ببیند آمار مرگ و میر و ابتلا چگونه است، این رفتارها نشان می دهد این افراد اضطراب وجودی بالایی دارند و به محض ورود استرس، اختیار اضطراب از دست شان خارج می شود.
علیخانی ادامه داد: در شرایط امروز ممکن است چنین افرادی تعداد بالایی ماسک برای خود خریداری کنند زیرا فکر می کنند بیماری طولانی مدت باشد و یا قحطی آید و در واقع این افراد رفتارهایی از خود نشان می دهند که به این رفتارها، رفتارهای اطمینان طلبی یا ایمن می گویند که در راستای کاهش اضطراب شان است.
وی گفت: افرادی که سالم هستند و اضطراب بالایی ندارند، در مواقع بحران می توانند این اضطراب را کنترل کرده و شرایط بحران را مدیریت کنند، این افراد در چنین شرایطی روحیه تلاش و مبارزه را تقویت کرده و تفکر و رویکرد مثبت به زندگی دارند.
روانشناس بالینی با اشاره به ضرورت توکل به خدا در مواقع بحران بیان کرد: پیشنهاد ما روانشناسان در مواقع بحران این است اول به خدا توکل کرده و امور را به خدا بسپاریم، زیرا توکل به خدا موجب آرامش می شود.
وی افزود: توصیه دیگر ما وزرش کردن و مثبت اندیشی است؛ در واقع در این شرایط باید تمرین مثبت اندیشی داشته باشیم و بدانیم قرار نیست همه ما کرونا بگیریم، کرونا یک ویروس مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی است و بارها آمده و رفته و ما متوجه نشدیم.
علیخانی ادامه داد: افزود: وقتی در رسانه ها بسیار به این موضوع (بیماری کرونا) پرداخته می شود این امر اضطراب را افزایش داده و افراد ناخودآگاه کنترل افکار خود را از دست داده و نمی توانند مدیریت کنند؛ قوی ترین راه مراقبت از بدن در مقابل کرونا داشتن تفکرات قوی، باورهای مثبت و مدیریت دنیای درونی خود ماست.
وی یادآور شد: مردم باید نگرانی و فشار روانی خود را با کاهش دنبال کردن اخبار بیماری از رسانه های مختلف مدیریت کنند و تا آنجا که می توانند مدام اخبار را بررسی نکنند زیرا انجام مداوم این کار اضطراب را افزایش می دهد.
روانشناس بالینی تصریح کرد: در چنین شرایطی بهتر است افراد وقت خود را با خانواده گذرانده و رفتارهای صمیمی، عاطفی و آرام بخش را بیشتر کرده و از افرادی که اضطراب شان بالاست و منفی نگری دارند، دوری کنند؛ لازم است تلاوت قرآن، شعرخوانی و گوش دادن به موسیقی های آرام بخش در این ایام بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به لزوم توجه به کودکان در شرایط امروز خاطر نشان کرد: در خصوص اخبار بد و تنش زا در حضور کودکان نباید صحبت شود زیرا این امر آثار مخربی بر روح و روان آنها می گذارد.
نظر شما