خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: چند روزی است که موضوع کرونا در جهان به یک بحث داغ فضای در مجازی، محافل و گفتگوهای خانوادگی تبدیل شده است، اما چیزی که مردم به ویژه ایرانیان را رنج می دهد، دست ندادن و احوال پرسی های گرم و در آغوش نگرفتن اقوام و خویشان نزدیک است، پا به مجامع عمومی که میگذاریم میبینیم که کرونا ویروس کوچک؛ معادلات خانوادگی و اقتصاد را بر هم زده و در کسری از ثانیه قصد دارد که امورات را بر وفق مراد خود بگذراند.
این ایران نیست که تنها در دام ویروس کرونا افتاده است، این ویروس جهان را در برگرفته و غرب و شرق نمی شناسد، این در حالی است که کشورهای غربی، ارائه آمار واقعی مبتلایان به کرونا را کتمان کرده و در صدد هستند تا فقط بازار اقتصاد و اوضاع ایران را بحرانی نشان دهند، باید گفت سیاست «پناه بر خانه» مهمترین کاری است که این روزها خانواده ها می توانند برای مقابله از شیوع کرونا در پیش بگیرند.
کرونا، مرگ آور نیست ولی نمی توان شیوع سریع آن را هم کتمان کرد، در این بین خانواده هایی دچار اضطراب شده اند که این اضطراب می تواند روی سیستم ایمنی تأثیر منفی داشته و بدن را در برابر بیماری ها تضعیف کند، اضطراب واکنشی طبیعی است ولی نباید اجازه داد این اضطراب رفتار طبیعی انسان را مختل کند.
بعضی ها با خواندن اخبار و شایعاتی که ریشه در دشمنی غربی ها دارد، استرس را بر خود تحمیل می کنند، ولی شست و شوی مکرر و درست دست ها و تردد کم در اماکن شلوغ می تواند اضطراب شما را کاهش دهد، همچنین مردم باید اخبار مرتبط با کرونا ویرس را از سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت و سایت های دانشگاههای علوم پزشکی دریافت کنند.
اما هشتک «# ما_کرونا_ را شکست» می دهیم هم سخت به میدان فضای مجازی آمده و مردم برای شکست این ویروس، در منازل خود قرنطینه شده اند و برای مقابله با کرونا، دست و صورت می شویند و خانه را گند زدایی می کنند.
شیوع بیماری کرونا ویروس جدید 2019 در کنار کمبود ماسک، ژل و مواد ضدعفونی کننده در داروخانه ها، کار مقابله را اندکی دشوار کرده است و مردم هم از اوضاع کمبودها و بازار سرد کسب و کارهایشان نگرانند.
از سوی دیگر، این ویروس کوچک بازار بسیاری از کسب و کارهای اقتصادی مانند صنف رستوران و پوشاک را در آستانه نوروز بی رمق و کسب و کارهای اینترنتی را در مقابل داغ کرده است و خواسته یا ناخواسته سبب شده است، تا کارهای آموزشی نهادها را دو دسته تقدیم فضای مجازی کنیم.
بنابر گزارش «اقتصادی آنلاین» گردش مالی رستوران داران در سال چیزی در حدود 24 هزار میلیارد تومان است که در این روزها بنا بر شیوع کرونا از حجم آن به شکل قابل توجهی کاسته شده است.
کرونا همچنین در روند کار حوزه آرایشگری هم تاثیر گذاشته و صاحبان این حِرَف، باید محیط کار خود را ضد عفونی کنند، ولی بازهم می بینیم بازار این روزهای صنعت گردشگری سرد و کسل کننده است.
«فاطمه اکبری»، رئیس یک آرایشگاه زنانه به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: کرونا ویروس به نوعی مشاغل را هم تحت تاثیر خود قرار داده است، بعد از شنیدن یک مورد مثبت در خراسان جنوبی، کسی به آرایشگاه مراجعه نکرده و به نوعی آرایشگاه ها هم تعطیل اند.
او می گوید: با اینکه سطوح و وسایل آرایشی را ضد عفونی کرده ام ولی از صبح تا شب منتظریم تا یک نفر مراجعه کنند، ولی انگار کرونا در حوزه آرایشگری هم نقش داشته است و ما را از کار بیکار کرده است.
«مرضیه حاجی زاده» از همکاران آرایشگر زن مشغول در همین آرایشگاه هم بیان می کند: دم عید بازار کاری ام در معرض خطر است؛ ما هم از کرونا می ترسیم ولی نمی توانیم کارمان را تعطیل کنیم، امیدواریم که با گرم شدن هوا، ویروس کرونا هم از بین برود تا دغدغه مردم در خصوص اقتصادشان هم رفع شود.
«پرویز حسین پور» که اپراتور یک جایگاه سوخت رسانی است، می گوید: با وجود شیوع بالای کرونا، مردم نمی توانند به جایگاه مراجعه نکنند چراکه نمی شود در خانه نشست و با این اوضاع اقتصادی کار هم نکرد، ضد عفونی دستگاه های عرضه سوخت به همت شهرداری یک بار انجام شده است، ولی ما اپراتورها در معرض شدید تری از انتقال ویروس کرونا هستیم، چرا که هر روز با پول های زیادی سرو کار داریم، انتظار داریم مردم دست به نازل های سوخت نزنند و تا حد امکان از پول های کاغذی هم استفاده نکنند.
بعد از کادر خدمت رسان به بیماران درگیر با کرونا بیمارستان ها، آرایشگرها، بانکداران، کارگران ساختمانی و نگهبان های اماکن شلوغ، فروشندگان و رانندگان تاکسی هم در معض شیوع بیشتری از بیماری ویروس کرونا قرار دارند.
«امید محمدپور» راننده یک تاکسی به خبرنگار ما می گوید: از کرونا می ترسم ولی زندگی خرج دارد نمی شود دست روی دست گذاشت و کاری نکرد.
این راننده تاکسی می گوید: امیدم به خداست، با رعایت موارد بهداشتی، مسافر را سوار می کنم، تمام ماشینم را ضد عفونی می کنم و خدا را شکر مردم هم موارد بهداشتی را رعایت می کنند.
«مهدی محمدی» کارگری است که در یک نانوایی کار می کند و به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: ویروس کرونا چه باشد چه نباشد زیاد به شغل ما ضربه ای نمی زند چراکه مردم نمی تواند نان نخرند ولی اینکه خومان باید بهداشت شخصی را رعایت کنیم، سعی کرده ایم شخص مشخصی برای نان دادن تعیین کنیم تا به آرد و چیز دیگری دست نزند، مردم هم خودشان نکات بهداشتی را رعایت می کنند.
توصیه هایی برای غلبه بر اضطراب ناشی از کرونا
«علی اکبر اسماعیلی»، مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می گوید: فرض کنیم که امروز ما یا یکی از نزدیکان به بیماری کرونا مبتلا شده ایم و قرار است از خود یا فرد بیمار مراقبت کنیم در این گونه موارد یکی از موثرترین راه هایی که می تواند به مدیریت استرس و افزایش روحیه امید در فرد کمک کند مکانیسم تاب آورانه است.
وی با اشاره به اهمیت اعتقادات و یادآوری گذر از سایر شرایط سخت زندگی هر فرد خاطرنشان می کند: قطعا می توانیم این بیماری را مثل بسیاری از بیماری ها دیگر شکست دهیم، آنچه که در این مقطع حساس کشور اهمیت دارد این است که چگونه اضطراب را مدیریت کنیم.
اسماعیلی بیان می کند: برای اینکه خودمان را بیش از حد در معرض عوامل اضطراب زا و بیمارگونه قرار ندهیم، باید منابع اطلاعاتی که وارد ذهن می شود، مدیریت شده باشد و به اخبار ضد و نقیض و بازدیدهای بیمارگونه به رسانه های مختلف فضای مجازی توجهی نشود.
او با توصیه به دریافت اطلاعات درست از منابع موثق و علمی، می گوید: در حال حاضر مطمئن ترین راه و منبع موجود برای دسترسی به اطلاعات درست، سازمان بهداشت جهانی در سطح بین المللی، وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی در سطح ملی و رابط عمومی ها و ستاد اجرایی مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا در دانشگاه های علوم پزشکی، در سطح استانی است.
مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه با توصیه به اینکه همشهریان خودشان را در معرض عوامل اضطراب زا قرارندهند و فقط به منابع موثق رجوع کنند، می افزاید: یکی از راه های مدیریت استرس و کنترل اضطراب در شرایط فعلی که موج اضطراب به ابتلا به ویروس کرونا در سطح جامعه است، این هست که باید مسئولانه و واقع بینانه به حوادث اطراف خود نگاه داشته باشند.
اسماعیلی با اشاره به قدرت سرایت بیماری کرونا ویروس و بیان اینکه افرادی در اطراف ما شاید دچار این بیماری شوند، می گوید: یکی از نکات دیگری که در روانشناسی مثبت گرایانه برای کاهش اضطراب وجود دارد بحث خوداتکایی هست؛ اضطراب و استرس بیمار گونه نه تنها سیستم ایمنی بدن را تضعیف خواهد کرد، بلکه مدیریت رفتار ما در محیط را دچار اختلال می کند.
او با بیان اینکه باید نگاه خوداتکایی و خود مراقبتی را در دستور کار خود برای موجه با استرس قرار دهیم، می گوید: مسلما رعایت نکات بهداشتی که توسط منابع موثق در اختیار هموطنان قرار می گیرد خودش میتواند بهترین راهکار و روش برای مواجه با استرس باشد.
چنبره کرونا ویروس بر اقتصاد
«حسین خسروی»، کارشناس مسائل اقتصادی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: خیابان های شهرستان بیرجند به دلیل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا خلوت شده است و مردم زیاد هم تاکسی سوار نمی شوند، این موضوع بر اقتصاد تاکسی رانان هم تاثیر گذاشته است.
وی افزود: همچنین در حوزه آرایشگری که به صورت مستقیم با بهداشت سروکار دارد، با شیوع ویروس کرونا متصور ضرر شده اند، در واقع اسفندماه اوج خرید پوشاک مردم، به دلیل نزدیک شدن به سال نو هست و ایام بازار است به نوعی امید بازار، اسفندماه است ولی هم اکنون بازار هم به دلیل شیوع کرونا به نسبت تعطیل است و این دلیل بدی هم نیست.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: همواره و در طول تاریخ ایران شاهد بحران هایی مانند جنگ، سیل و ... بوده ایم و هم اکنون کرونا یک بحران است، ولی بعضی از مردم و کارفرمایان باید شرایط را درک و به همنوع خودشان کمک کنند تا در شرایطی که اقتصاد یک نفر در خطر است او را تحت فشار قرار ندهند.
خسروی می افزاید: برخی صاحبان ملک در ایران که ملک خود را برای کسب و کار اجاره داده بودند، از موجر به دلیل شیوع ویروس کرونا و اقتصاد ضعیف جامعه، کرایه ای دریافت نمی کنند؛ این مورد نشان از همدلی مردم نسبت به یکدیگر است که امیداریم افزایش داشته باشد.
او ادامه می دهد: در شرایط موجود که اقتصاد ایران در چنگ کرونا است همه باید به کمک یکدیگر بشتابیم، در مورد مواد خوارکی نه تنها با کاهش خرید مردم مواجه نبوده ایم بلکه بالعکس با افزایش خرید و تقاضای زیاد مردم هم مواجه بوده ایم، در فروشگاه های بزرگ باید در صف خرید منتظر شد؛ این رفتار ناشی از ترس گسترش ویروس کرونا است که در آمریکا هم این رفتار مشاهده می شود.
خسروی می گوید: کرونا یک بحران است که باید بگذرد، متاسفانه علی رغم اینکه دولت و دستگاه های مختلفِ درگیر با ویروس کرونا اعلام کرده اند اخبار کرونایی را تنها از رسانه ملی دقیق پیگیری کنید، اما مردم تحت تاثیر کانال های تلگرامی و اینستاگرام قرار گرفته و اخبار کذب را به راحتی می پذیرند، که این مورد بر روی رفتار اقتصادی آن ها هم تاثیر گذاشته و کرونا را یک مسئله بزرگ می شناسند.
او ادامه می دهد: نکته دوم این است که مردم به نحوی تحت تاثیر اخبار قرار گرفته اند که فکر می کنند ویروس کرونا کشنده است و دامن گیر آنها خواهد شد که این مورد سبب نا امیدی از خرید کردن آن ها هم شده است ولی باید گفت خطر کرونا بیش از آنچه که هست؛ جلوه داده شده است ولی بحران های مقطعی هستند و این موضوع هم رفع خواهد شد و مردم نباید بترسند.
۵ نمونه مثبت کرونا ویروس در خراسان جنوبی
«محمد دهقانی فیروزآبادی»، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اظهار کرد: تا ظهر (۱۳ اسفند) از ۴۸ نمونهای که به ما پاسخ دادند خوشبختانه ۴۳ نمونه منفی بوده و پنج نمونه مثبت اعلام شده است.
وی با بیان اینکه طی ۲۴ ساعت گذشته ۲ نمونه مثبت به سه نمونه قبلی استان اضافه شد، افزود: از سه نمونه قبلی مبتلا به ویروس کرونا، ۲ بیمار مربوط به بیرجند و یک نفر مربوط به شهرستان قاینات بوده است که ۲ نفر از این بیماران حال عمومی خوبی دارند و اکنون خارج از بیمارستان هستند اما یک نفر در بیمارستان بستری و کمک تنفسی میشود.
وی ادامه داد: درخصوص ۲ نمونه جدید مبتلا به ویروس کرونا در استان که مثبت شده هنوز آمار تفکیکی شهرستانی را به ما اعلام نکردند.
نظر شما