به گزارش خبرگزاری شبستان، علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران پس از دیدار و گفتوگو با همتای نامیبیایی خود در نشست خبری مشترک به تشریح گفتوگوهایش با وزیر خارجه نامیبیا پرداخت و سپس به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد. در ابتدای این نشست خبری وزیرامورخارجه ایران مذاکراتش با همتای نامیبیایی خود را مفید و مؤثر برشمرد و افزود: توافق شد که در آینده نزدیک سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در نامیبیا تأسیس شود.
وی افزود: در خصوص احداث یک پالایشگاه در نامیبیا گفتوگو و قرار شد که وزیر صنعت و معدن نامیبیا که وزیر خارجه را در این سفر همراهی میکند با مسئولان وزارت نفت در این باره گفتوگو کند و در صورتی که بررسیها به نتیجه بینجامد این پالایشگاه در نامیبیا تأسیس شود.
صالحی گفت که جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی خود را برای ارائه خدمات در زمینههای کشاورزی، صنعتی، تجارت و حوزههای زیرساختی به نامیبیا اعلام کرده است.
وزیرخارجه از موضعگیریهای نامیبیا در مجامع بینالمللی و در حمایت از کشورمان قدردانی و ابراز امیدواری کرد که رئیس جمهور نامیبیا هر چه زودتر به ایران سفر کند.
صالحی نقض حریم هوایی کشورمان توسط هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را اقدامی تجاوزکارانه خواند و افزود: به مجرد اینکه از این موضوع مطلع شدیم با همکاری با سایر دستگاهها از تمامی امکانات قانونی و مقرراتی که در چارچوب کنوانسیونهای بینالمللی وجود دارد استفاده کردیم و بخشی از اقدامات را انجام داده و بخشی از اقدامات دیگر در دست انجام است.
وی با اشاره به نامه اعتراض آمیز ایران به دبیرکل سازمان ملل خاطرنشان کرد: قرار است این مطلب به سازمان همکاری اسلامی، جنبش عدم تعهد و سایر مراجع بینالمللی که حق قضاوت در این زمینه را دارند منعکس کنیم.
صالحی با بیان اینکه این موضوع حقوقی است و باید با دقت پیگیری شود، عنوان کرد: نیات آمریکا همواره برای ما مکشوف و روشن بوده، آنها هیچگاه خیرخواه ملت ما نبودهاند. در اظهاراتشان سعی میکردند به گونه دیگری وانمود کنند اما با این اقدام اخیر تجاوزکارانه خود، نیت درونیشان را ظاهر کردند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امیدواریم این درسی برای آمریکا و سایر کشورهایی باشد که شیوه تخاصم را علیه ما در پیش گرفتهاند و بدانند که جمهوری اسلامی کشوری هوشیار و در حال آمادهباش است و به خوبی میتواند از حاکمیت ملی خود دفاع کند.
وزیر خارجه با اشاره به تجاوز پهپاد آمریکایی به حریم هوایی کشور خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به خوبی توانست از حاکمیت خود صیانت کند و این هواپیما را با حداقل خسارت به زمین بنشاند.
رییس دستگاه دیپلماسی در ادامه و در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات برخی از نمایندگان مجلس که وزارت خارجه را در بحث روابط با انگلستان منفعل میخوانند، عنوان کرد: متأسفانه یکی از کشورهای دیگر که دشمنیاش با کشور ما دیرپا بوده، انگلیس است و ما بیش از چند قرن است که از دشمنیهای انگلستان بیبهره نیستیم.
وی ادامه داد: آنها همواره درصدد بودند به نحوی مسائلی را برای مملکت ما ایجاد کنند و در هر فرصتی که به دست میآوردند ضربهای به ما بزنند.
صالحی گفت: در اتفاق اخیری که رخ داد جای تأسف دارد که انگلیس عجولانه و کاتولیکتر از پاپ شده بود و یک اقدام سیاسی را انجام داد که بیشتر جنبه نمایشی داشت و آن تحریم بانک مرکزی بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ما با انگلستان مراوده مالی نداشتیم و اقدام این کشور عجولانه و نمایشی بود، به تماس تلفنی ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس با وی پس از ورود دانشجویان معترض به سفارت انگلستان در تهران اشاره کرد و گفت: در این گفتوگوی تلفنی عنوان کردم که این جوش و خروش و عصبانیت جوانان ما عصبانیتی متراکم از قرنها از دست کشور شما و به خصوص اقدام غیرعاقلانه و غیرحکمیانه اخیر شماست و بازتاب آن این بود که مجلس مصوبهای را در مورد کاهش روابط صادر کرد که به نظر ما اقدامی در پاسخگویی به مجموعه رفتارهای انگلیس بود.
وزیر خارجه اضافه کرد: متأسفانه هر چقدر ایران سعه صدر و صبر و حوصله نشان داد طرف مقابل اینگونه برداشت کرد که ایران علاقهمند به پاسخگویی نیست و ملت ما در زمان مناسب خود پاسخ مناسب را داد.
صالحی ورود دانشجویان معترض به سفارت انگلیس را امری خواند که قابل پیشبینی نبود و گفت: نمایندگان مجلس، مسئولان انتظامی و دیگر مسئولان این قضیه را پیشبینی نمیکردند. دانشجویان مجوز لازم را برای تظاهرات اخذ کرده بودند و قرار بود این اعتراض در چارچوب مقررات و قوانین کشور در مقابل سفارت انجام شود.
وی با ابراز تأسف از وقوع این اتفاق خاطرنشان کرد: این اتفاق خارج از مقررات صورت گرفت و به نظر ما جا نداشت که این اقدام از سوی انگلیس انجام شود. در خیلی از موارد شور و هیجان آنقدر بالاست که انسانی که مظلوم واقع میشود و در مقابل ظلمهای فراوان قرار میگیرد، چارهای جز فریاد بلند ندارد. ولی باید در همه مواقع مقررات و اصول را در رفتار و منش خود مدنظر قرار دهیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران قبل از هر چیز یک جمهوری مبتنی بر اخلاق است و انقلاب اسلامی ریشه در اخلاق دارد و این اخلاقیات نظام منبعث از دین حنیف و مبین اسلام است.
صالحی گفت: یقینا اگر ما در چارچوب اخلاقیات عمل کنیم به تمامی مواهب و خواستهها به بهترین شکل دست خواهیم یافت، بدون اینکه اجازه دهیم دیگران از رفتار ما سوء برداشت کنند.
وی با ذکر این نکته که روابط دو کشور قطع نشده، یادآور شد: انگلیس در زمینه فراخوانی دیپلماتهایش از تهران و اخراج دیپلماتهای ایرانی از لندن شتاب زده عمل کرد و اقدامی غیرقابل توجیه از سوی انگلیسیها صورت گرفت. ما مشکلی نداریم و این موضوع را به خودشان واگذار کردیم.
وزیر خارجه در خصوص اقدامات وزارت امور خارجه برای ایرانیان مقیم انگلستان خاطرنشان کرد: ما از تمامی امکانات خود برای تأمین نیازها و ارائه خدمات کنسولی به هموطنان استفاده میکنیم و اجازه نخواهیم داد که با مشکل مواجه شوند.
صالحی همچنین گفت که بعد از تماس تلفنی هیگ او نیز با وزیر خارجه انگلیس تماس تلفنی داشته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی در خصوص معرفی کشوری از سوی انگلیس به عنوان حافظ منافع این کشور در ایران با بیان اینکه این موضوع در دست بررسی است، خاطرنشان کرد: هنوز به نتیجه خاصی در این زمینه نرسیدهایم.
وزیر خارجه درباره تحریمهای انگلیس و فرانسه علیه کشورمان با بیان اینکه این موضوع جدید نیست و این تحریمها از ابتدا نیز وجود داشته، خاطرنشان کرد: آنها برای خالی نبودن عریضه هر بار عدهای را به لیست اسامی مشمول تحریم اضافه میکنند تا توجه افکار عمومی خود را از اتفاقاتی که در داخل اتحادیه اروپا رخ میدهد منحرف کنند.
وی با اشاره به اجلاس اخیر سران اتحادیه اروپا و با بیان اینکه آنها به اندازه کافی اختلاف نظر دارند، اظهار داشت: تک روی انگلستان با واکنش رئیس جمهور فرانسه رو به رو شد و نخست وزیر انگلیس به صراحت اعلام کرد که کشورش به تمام اتحادیه اروپا میارزد.
به گفته صالحی وحدت کشورهای عضو اتحادیه اروپا ظاهری است و آنها هرکدام به دنبال منافع حداکثری خود هستند و جهان بینی آنها منفعت طلبانه و برای انحراف افکار عمومی آنهاست.
وزیر خارجه تصریح کرد: به لطف الهی و همت مردم، ما از این گردنههای سخت عبور کرده و سربلند عبور خواهیم کرد. ما ملتی تاریخساز و با ریشه هستیم و ملتی نیستیم که به تازگی در عرصه بینالمللی ظاهر شده باشیم. ما در طی تاریخ با مشکلات و محدودیتهای زیادی مواجه شدهایم ولی آنها را با موفقیت پشت سر گذاشتهایم و این بار با وحدت و انسجام داخلی به خوبی از این گردنهها عبور میکنیم. باید صبور باشیم و با متانت نسبت به تحولات عمل کنیم.
پایان پیام/
نظر شما