خبرگزاری شبستان – ایلام: ۳۰ بهمن ماه سال جاری بود که خبر ورود « کرونا ویروس» به کشور به سر تیتر همه رسانه های کشور تبدیل شد و در این میان موجی از کرونا هراسی در نقاط مختلف کشور گسترده شد، ابتلا به ویروس کرونا اولین بار در شهر قم گزارش شد و حالا بعد از 10 روز تقریبا ثبت بیمار مبتلا به ویروس کرونا در تمام استان های کشور گزارش شده است، اما در این میان سهم استان های مرکزی کشور از جمله تهران، قم، گیلان و مازندران از همه بیشتر است با نگاهی به روند رو به رشد و تصاعدی آمار مبتلایان به بیماری کرونا در خواهیم یافت که این بیماری، سرعت انتشار فراوانی دارد و در استان هایی که بیشترین آمار تردد و رفت و آمد ثبت شده، آمار ابتلا به کرونا ویروس نیز افزایش یافته است.
با افزایش تب شیوع کرونا، درخواست و تقاضای خرید در بازار و به ویژه حضور مردم در سطح داروخانه ها برای تهیه مواد ضدعفونی کننده، پد الکلی و ماسک افزایش قابل توجهی یافته است، در روزهای اول انتشار خبر کرونا در کشور، با مراجعه مردم به داروخانه ها، بسیاری از این اقلام توسط مردم خریداری شد و در برخی از داروخانه ها هم نایاب گردید، اما بعد از ده روز به هر داروخانه ای که مراجعه می شود با تکه کاغذی سفیدی قبل از اینکه سئوالی در مورد مواد ضدعفونی کننده و ماسک پرسیده شود، مراجعه کننده را متوجه می کنند که دیگر سئوال نپرسد، با اعلام شدن نتیجه مثبت یک مورد مبتلا به ویروس کرونا در استان، حجم مراجعه کنندگان به داروخانه و مراکز بهداشتی برای تهیه مواد ضدعفونی افزایش قابل توجهی یافته است.
امروز بعدازظهر مورخ 10 اسفندماه با حضور در مرکز شهر ایلام در چندین داروخانه شهر که عمدتا در خیابان سعدی جنوبی قرار دارند، حضور یافتم که همگی این داروخانه ها با ازدحام قابل توجهی از مردم مواجه بوده و سئوال بیشتر مراجعه کنندگان از متصدی و افراد مشغول در داروخانه ها، در خصوص وجود و فروش مواد ضدعفونی کننده و ماسک بود.
«محمد. د» که در درب یکی از داروخانه های شهر ایلام با وی روبرو شدیم در جواب این سئوال که آیا مواد ضدعفونی خریداری کردید، می گوید: بنده 4 روز است که به دنبال خرید ماسک و مواد ضدعفونی کننده در خیابان های مرکزی شهر ایلام در حال گشتن از این داروخانه به آن داروخانه هستیم، یا می گویند که نیست، یا می گویند راس فلان ساعت بیاید، وقتی که همان ساعت مراجعه می کنیم، می فرمایند ببخشید تمام شد.
«عزیز. م» دیگر شهروند ایلامی در این خصوص می گوید: دست فروش هایی هم اکنون در سطح بازار هستند که ماسک را به قیمت هر عدد 5 هزار تومان آن هم به وفور به فروش می رسانند اما وقتی که به داروخانه های شهر مراجعه می کنیم ماسک ندارند، در این شرایط حساس که مردم نیاز به ماسک و اقلام بهداشتی دارند، باید این اقلام به اندازه کافی در اختیار مردم قرار گیرد، اگر فردی به دلیل نداشتن ماسک و یا مواد ضدعفونی به این ویروس مبتلا شود، مسئولیتش با کیست؟
در یکی دیگر از داروخانه های سطح شهر هم صفی طولانی با حضور خانم ها و آقایان تشکیل شده که دنباله آن به بیرون داروخانه هم کشیده شده است، در پاسخ این سئوال که ببخشید این صف چیه؟ جواب می آید که صف الکل است!! همین جا بمان! الان توزیع می کنند، رفته است الکل بیاورد، ده دقیقه پیش توزیع می کرد اما تمام شد الان هم ما منتظریم تا متصدی آن بیاید.
منتظر می مانیم، اما بیست دقیقه همه می گذرد و مردمی که در صف ایستاده اند، گاها نیز باعث ایجاد اختلال در روند کار مراجعه کنندگان عادی می شوند، بالاخره متصدی مورد نظر با کارتنی می آید، بطری هایی که به نظر می رسد به صورت دستی پر شده اند با قیمت هایی دو برابری به چند نفر اول می رسد و متصدی می گوید، ببخشید تمام شد، فردا ان اشا الله.
«حسن. ع» که در این داروخانه در صف ایستاده است در این خصوص، اظهار می کند: من امروز دوبار است که به این داروخانه و دیگر داروخانه ها سر می زنم، اما اکثر داروخانه یا اعلام می کنند که مواد ضدعفونی و ماسک نداریم و یا اگر هم داشته باشند به تعداد کمی توزیع می شود و جوابگوی حجم مردمی که مراجعه می کنند نیست، به نظرم باید بسته های بهداشتی تهیه شود و به خانوارها اختصاص یابد که هم توزیع عادلانه باشد و هم به همه برسد.
«کوروش. ز» در این خصوص می گوید: من می خواستم از این الکل های قرمز و زرد برای ضدعفونی کردن دست هایم بخرم و استفاده کنم که البته می گویند یا تقلبی هستند یا سمی! واقعا نمی دانم باید چکار کنیم، الکل طبی هم که گیر نمی آید.
اما به گفته استاندار ایلام در نشست ستاد تنظیم بازار استان، با اختصاص اعتبارات مناسب، با برخی کارخانجات استان قرارداد منعقد شده که مواد شوینده، الکل و مواد ضدعفونی استان را تامین کند و توسط دانشگاه علوم پزشکی در اختیار مردم قرار گیرد.
«قاسم سلیمانی دشتکی» با تاکید بر تشدید نظارت ها بر بازار و روند توزیع اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم، افزوده است که مسئولیت اصلی توزیع مواد ضدعفونی و ماسک بر عهده دانشگاه علوم پزشکی استان بوده و غیر از داروخانه های دارای مجوز، هیچ مغازه ای حق فروش ماسک را ندارد.
استاندار ایلام در این نشست اظهار کرده است: در خصوص تهیه ماسک تمهیداتی در نظر گرفته شده است اما واقعیت آن است که همه مردم به ماسک نیاز ندارند و فقط کسانی که بیمار هستند برای عدم انتشار ویروس به دیگران، نیازمند زدن ماسک هستند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایلام از توزیع بسته های بهداشتی در بین شهروندان ایلامی خبر داده و اظهار کرده است: قرار است وزارت بهداشت تا چند روز دیگر بسته های بهداشتی شامل ماسک، ژل بهداشتی و دستکش در بین مردم توزیع کند.
وی با بیان اینکه اکنون برخی از افراد سودجو اتانول را به اسم الکل به فروش می رسانند که این مواد سمی و خطرناک است و خواص ضدعفونی ندارد، گفته است: بطری های حاوی مایع زرد و نارنجی الکل نیستند و اثر ضد عفونی ندارند.
به گفته «مهتاب شاهماری» بهترین راه پیشگیری از ابتلا به کرونا، رعایت بهداشت فردی، ماندن در خانه و خودداری از حضور در مکان های شلوغ و پر ازدحام است.
به هر حال با توجه شرایطی که امروز در سطح جامعه در مواجهه با بیماری کرونا وجود دارد، نوعی استرس در ذهن همه افراد جامعه نسبت به ابتلا به این بیماری وجود دارد، این نوع استرس، در میزان مراجعان به داروخانه ها، مراکز بهداشتی و گفت و گوهای کرونایی به عینه قابل مشاهده است، آگاهی بخشی به مردم و دسترسی و توزیع مناسب ماسک و مواد ضدعفونی، می تواند زمینه ساز ایجاد آرامش روانی در سطح جامعه و جلوگیری از التهاب باشد، همانطور کاهش استرس در مبتلایان به کرونا نقش مهمی در بهبود یافتگی آنان دارد به طور قطع، ایجاد آرامش و امنیت روانی در جامعه نیز نقش مهمی در جلوگیری از شیوع بیشتر و کنترل این بیماری دارد.
نظر شما