از نگاه شعارگونه تا مطالبات بر زمین مانده زنان/ سهم بانوان از مدیریت گلستان چقدر است؟

اورسجی با بیان اینکه سهم بانوان از جایگاه های مدیریتی رضایتبخش نیست، گفت: متأسفانه در برخی مواقع نگاه به زنان شعارگونه است.

خبرگزاری شبستان، گرگان- حمایت از مشارکت سیاسی بانوان یکی از شعارهایی است که همواره از سوی دولتمردان بیان می شود.

 

بانوان جامعه تقریباً نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و از سویی در تربیت آینده کشور نیز نقش دارند، گرچه با توجه به نقش اثرگذار بانوان برای حضور این قشر در اتاق های فکر و تصمیم گیری گام هایی برداشته شده اما به نظر می رسد که هنوز بانوان به جایگاه واقعی خود در فعالیت های اجتماعی و سیاسی نرسیدند.

 

امام راحل نیز از اهمیت و تأثیرگذاری جایگاه بانوان غافل نبودند و در بخشی از فرامین خود فرمودند: «امور سیاسی مخصوص یک طبقه نیست همانطور که علم مخصوص یک طبقه نیست و همانطور که مردها باید بر امور سیاسی دخالت کنند و جامعه خود را حفظ کنند زنان هم باید دخالت کنند و جامعه خود را حفظ کنند و در فعالیت های اجتماعی و سیاسی همدوش مردها باشند البته با حفظ آن چیزی که اسلام فرموده است.»

 

انقلاب اسلامی الگوی جدیدی از زنان خانه دار و شاغل ارائه کرد و امام‌خمینی(رحمه الله علیه) در بحث بانوان بر  تحجر و الگوهای غربی خط بطلان کشیدند.

 

در طول ادوار گذشته در استان گلستان هیچ نماینده زنی به کرسی مجلس شورای اسلامی دست پیدا نکرده، در این دوره از انتخابات نیز 35 داوطلب از مجموع کل داوطلبان استان گلستان را بانوان تشکیل می دهند.

 

برخی از فعالان سیاسی استان اعتقاد دارند حضور بانوان در فضای سیاسی مجلس می تواند توازن را برای احقاق حقوق زنان به وجود بیاورد، با این وجود بسیاری از فعالان سیاسی حتی بانوان بر این مهم اعتقاد دارند که نباید در انتخاب نماینده مجلس تفکیک جنسیتی قائل شد و شایسته سالاری و انتخاب اصلح باید مد نظر قرار گیرد.

 

اما نکته حائز اهمیت این است که مشارکت بالای بانوان جامعه در انتخابات زمینه ساز رشد سهم آنها در تصمیم گیری می شود  و حضور بانوان در عرصه انتخاباتی نشانه بلوغ سیاسی بانوان است که به برکت انقلاب اسلامی ایران به وجود آمده است.

 

گلستانی ها تاکنون در مجلس نماینده زن نداشتند

«عبدالرضا چراغعلی» در این باره در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان گفت: همیشه حضور بانوان در عرصه های مختلف کشور به ویژه انتخابات ها اثرگذار بوده و امید است در این دوره از انتخابات نیز حضور حداکثری بانوان را شاهد باشیم.

 

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان بیان کرد: تاکنون در استان گلستان نماینده بانو در مجلس شورای اسلامی نداشتیم.

 

وی بیان کرد: در مجموع 35 بانو تائید صلاحیت شدند و تعداد کسانی که در عرصه رقابت باقی ماندند کمتر از این تعداد است.

 

چراغعلی گفت: هر چه مردم انتخاب می کنند برای ما اصل است اما ما تمایل داریم از تعداد داوطلبانی که منتخب مردم می شوند حداقل یک نفر از جامعه زنان باشد.

 

سهم بانوان از جایگاه های مدیریتی گلستان چقدر است؟

اما «الهه غیناقی» حضور زنان را یکی از شاخص ‌های توسعه‌ یافتگی دانست و اظهار کرد: این امر به مقدمات فرهنگی نیاز دارد، باید برای توانمندسازی بانوان و دختران آموزش‌های لازم برای مشارکت ‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و نیز اعتماد به نفس، در سنین دانش ‌آموزی و دانشجویی آغاز شود.

 

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گلستان ادامه داد: در استان گلستان ۳۵ بانو در رده های مدیریتی، یک نفر معاون استاندار، چهار بانو به عنوان مدیرکل، پنج نفر در مسئولیت معاون فرماندار و یک نفر رئیس حوزه، یک نفر شهردار و ۲۲ معاون زن و ۲۳۵ نفر در رده های پایه مدیریتی در شهرستان ها مشغول به کار هستند.

 

وی برقراری بیمه زنان کشاورز و کارگران زن مزارع کشاورزی، برقراری بیمه قالیبافی به تعداد قالیبافان گلستان، ایجاد طرح اشتغال قهرمانان ورزشی زن، ایجاد پشتوانه برای زنان خانه دار از قبیل بیمه، حقوق و ...، از بین یردن سقف شیشه ای برای بانوان توانمند و ارتقای شغلی آنها در رده های بالاتر، ایجاد اصلاحات در زمینه قوانین حقوقی ویژه زنان در سرپرستی و حضانت کودک، شهادت، طلاق و ... را از جمله مطالبات بانوان از نمایندگان مجلس برشمرد.

 

غیناقی با بیان اینکه حضور زنان در مرکز تصمیم‌گیری سیاسی کشور پیامدهای بسیار خوبی به همراه دارد، گفت: متأسفانه زنان سهم ناچیزی از سیاست دارند و تجربه نشان می‌ دهد که حضور زنان به دلیل نگرش و عواطف مادرانه آن‌ ها، موجب می‌شود تا فعالیت ‌ها عمومی و به نفع عموم انجام شود.

 

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گلستان با بیان اینکه نباید به مجلس نگاه مردسالارانه داشت، افزود: حضور زنان در مجلس شورای اسلامی موجب می شود در تصمیم گیری ها، آنها مشکلات زنان را از دید زنانه خود بیان و مطرح کنند و این موضوع دید نمایندگان مجلس را برای تصمیم‌گیری متناسب و صحیح با منزلت زنان باز خواهد کرد.

 

البته این نکته را هم باید یادآور شد که نمی توان برای مجلس مرزبندی کرد و آن را متعلق به مردان و یا زنان دانست چراکه هر کسی که براساس تخصص، علم و تعهد وارد خانه ملت شود، می تواند اثرگذار باشد فرقی نمی کند که زن باشد یا مرد.

 

حضور بی بدیل زنان در عرصه های مختلف

«طیبه خلیلی» نیز با اشاره به نقش مهم زنان در عرصه های مختلف اظهار کرد: حضور زنان در انتخابات، نشانه بلوغ سیاسی آنها است، اگر این بلوغ به منصه ظهور برسد خواسته ‌ها و مطالبات دیگر زنان محقق خواهد شد.

 

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری گلستان ادامه داد: تشکل‌ های حوزه زنان می ‌توانند نقش اساسی در آگاهی سیاسی و  ترغیب دیگران به شرکت در انتخابات و مسائل سیاسی ایفا کنند.

 

وی با بیان اینکه جامعه ای که از تمامی عناصر خود اعم از مردان و زنان استفاده درست و به موقع داشته باشد در مسیر رشد و تعالی قرار می گیرد، گفت: مهم‌ترین مؤلفه‌ نظام مردم سالاری دینی، اراده‌ و رای مردم است و بر اساس نگرش مردم سالارانه، تمامی افراد جامعه، بدون در نظرداشتن جنسیت و جایگاه اجتماعی، حق مساوی تصمیم‌گیری و دخالت در امور جمعی را دارند.

 

خلیلی تأکید کرد: عرصه مجلس شورای اسلامی با استفاده از ظرفیت بانوان به عنوان کاندیدا و حتی رای دهنده و مشارکت کننده در سرنوشت خویش می تواند پایگاهی قدرتمند در تصمیم سازی نظام اسلامی باشد چرا که زنان همواره در عرصه های مختلف انقلاب دوشادوش مردان حضوری بی بدیل داشتند.

 

«فرشته ترک» نیز با بیان اینکه در مقوله مردم سالاری دینی انتخابات مردانه و زنانه معنا ندارد، اظهار کرد: برای افزایش میزان فراوانی تعداد نمایندگان زن در مجلس باید مشکل را در بطن جامعه و در نگرش های فرهنگی، اجتماعی و اعتمادسازی آحاد مردم جامعه جست و جو کرد.

 

این فعال اجتماعی استان گلستان ادامه داد: نیاز است زنان به دور از تعصبات جنسیتی و با نشان دادن توانمندی ها و قابلیت های اجتماعی خود به این مهم دست یابند.

 

وی بر دقت نظر بیشتر بر لوایح و طرح ها در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد و یادآور شد: وضع قوانین و خروجی مجلس شورای اسلامی باید برآیند اهداف متعالی نظام مقدس جمهوری اسلامی و بهره گیری از فرامین مقام معظم رهبری و به دور از مسائل حزبی و جناحی و خطوط فکری و حرکتی باشد.

 

ترک به سهم بانوان گلستانی از جایگاه مدیریتی اشاره کرد و گفت: در حوزه مدیریتی، سهم بندی براساس کمیت و آمار مطلوب نیست و این جریان باید فراتر از مرزهای جنسیتی مرد و زن باشد.

 

این فعال اجتماعی استان گلستان معتقد است باید ملاک انتخاب مدیران براساس شایستگی، توانمندی و قابلیت های فردی و اجتماعی مورد توجه قرار گیرد اما اینکه در مقطعی به صورت نمادین نسبت به افزایش مدیران زن اقدام می شود و در مقطع دیگری مبنا قرار نمی گیرد پسندیده نیست.

 

وی با بیان اینکه بنده موافق سهم بندی زنانه و مردانه نیستم، افزود: خط کش گذاری و افزایش و یا کاهش آمار و ارقام انتصابات در حوزه زنان اثرگذاری مطلوب و مداوم را ندارد.

 

بسیاری از مشکلات حوزه بانوان به مجلس مرتبط است

«فروغ اورسجی» نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: بانوان در میادین سیاسی از جمله حضور در انتخابات اثرگذار هستند، حضور بانوان در مجلس می تواند تحقق مطالبات حوزه زنان را تسریع ببخشد، از طرفی حضور آنها در حضور حداکثری زنان پای صندوق رأی و ایجاد شور و نشاط حداکثری اثرگذار هستند.

 

کارشناس امور بانوان و خانواده شهرستان کردکوی ادامه داد: مجلس در تحقق مطالبات زنان بسیار مؤثر است و بیشترین علت مشکلات و ضعف های حوزه بانوان به تصمیم گیری و وضع قوانین در مجلس مرتبط است.

 

وی با بیان اینکه باید خانه داری به عنوان یک شغل پذیرفته شود، بیان کرد: حمایت از زنان شاغل، زنان بدسرپرست و بی سرپرست، عدم همکاری برخی دستگاه ها برای مرخصی زایمان، فقدان امنیت شغلی برای زنان از جمله مسائلی است که باید مد نظر مجلس شورای اسلامی قرار بگیرد.

 

اورسجی اعتقاد دارد نمایندگان مجلس در بحث آموزش امور فرهنگی، اجتماعی و ... همانطور که برای بانوان برنامه ریزی می کنند باید برای مردان نیز برنامه ریزی کنند تا پیشگیری از آسیب های اجتماعی مؤثر واقع شود.

 

کارشناس امور بانوان و خانواده فرمانداری کردکوی با بیان اینکه سهم بانوان از جایگاه های مدیریتی رضایتبخش نیست، تأکید کرد: خوشبختانه طی سال های اخیر نگاه مسئولان به حوزه بانوان روند رو به رشد داشته است از طرفی زنان نیز به گرفتن مناصب مدیریتی رغبت بیشتری پیدا کردند.

 

وی با بیان اینکه متأسفانه در برخی مواقع نگاه به زنان شعارگونه است، ابراز داشت: نماینده مجلس باید ولایتمدار و دوستدار نظام، متعهد، متخصص و مردمی باشد و به وعده های خود عمل کند و نقش خود در تصمیم گیری را به درستی ایفا کند.

 

حوزه زنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بسیاری از زمینه ها با پیشرفت قابل توجهی همراه بوده است اما هنوز هم مشکلات بیشماری گریبان گیر این قشر اثرگذار جامعه است که نیاز است مسئولان به ویژه مجلس شورای اسلامی آنها را مورد بررسی و پیگیری قرار دهند و برای رفع آنها اقدام کنند، البته برای حل مشکلات حوزه زنان باید به مطالبات واقعی و اساسی آنها رسیدگی شود نه آنکه مشکلات اصلی این قشر اثرگذار در سایه موضوعاتی همچون حضور بانوان در ورزشگاه به حاشیه برود.

 

کد خبر 897128

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha