خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی، هادی دهقانی: در ماده ۷ قانون هوای پاک مصوب سال ۹۶ شهرداری ها، نیروی انتظامی، وزارتخانه ها و سازمانهای ذی ربط موظف شده اند تا تردد وسایل نقلیه موتوری و سیستم حمل و نقل شهری را به صورتی طراحی و سازماندهی کتند که ضمن کاهش آلودگی هوا جوابگوی سفرهای شهری باشد.
با اینکه در این قانون بارها از برنامه ریزی برای کاهش آلودگی هوا سخن به میان آمده است، اما به دلیل عدم عزم مدیران و نداشتن برنامه مدون عملا این قانون روی زمین ماده است و اجرایی نمی شود، شهرداری تهران به عنوان متولی اصلی حمل و نقل تهران در این حوزه کارکرد قابل قبولی نداشته است و بسیاری از اتوبوس ها و تاکسی های شهر تهران فرسوده هستند و باعث شده اند تا تهران روزهای آلاینده بیشتری را پشت سر بگذارد.
به گزارش خبرگزاری شبستان: عیسی کلانتری در خصوص آلایندگی هوا گفت: سلامت مردم از اولویت هایی است که دولت ها باید به آن بپردازند اما متاسفانه در کشور ما ماشین آلات اسقاطی آن قدر زیاد است که می توان گفت کشور ایران تبدیل به کشور ماشین آلات اسقاطی شده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: هم اکنون 81 درصد موتورهای کاربراتوری 100 درصد اسقاطی هستند که از یازده میلیون موتورسیکلتی که در کشور در حال تردد هستند، 9 میلیون و 600 هزار دستگاه طبق ضوابط نیروی انتظامی باید اسقاط شوند. همچنین 60 درصد کامیون هایی که در کشور تردد می کنند نیز اسقاطی می باشند و 73 درصد اتوبوس ها نیز اسقاطی هستند.
وی افزود: برای نوسازی این ناوگان فرسوده بالای 120 میلیارد دلار باید سرمایه گذاری شود که هم اکنون این مبلغ در دسترس ما قرار ندارد و با توجه به آمار و ارقام بالای ماشین آلات فرسوده در کشور من تعجب ام از این است که چرا باید هوای سالم داشته باشیم.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست افزود: مردم نیز حاضر نیستند خودروی خود را اسقاط کنند چرا که جایگزینی برای آن ندارند و ما نیز آلترناتیوی برای جایگزینی این حجم از موتورسیکلت ها و ماشین آلات فرسوده نداریم.
وی افزود: شهرداری تهران شش هزار و 100 دستگاه اتوبوس دارد که تعداد سه هزار و 700 دستگاه آن اسقاطی بوده که نباید تردد کنند و باید ذوب شوند اما همچنان فعال هستند.
کلانتری افزود: نیروگاه ها نیز از دیگر منابع آلاینده کشور می باشند و در هوای سرد به دلیل بالا رفتن مصرف گاز خانگی این نیروگاه ها به ناچار از مازوت استفاده می کنند و ما هم اکنون در یک دوگانگی ای قرار گرفته ایم که رفاه شرکت های توسعه یافته را می خواهیم ولی امکانات آن را نداریم.
وی با بیان اینکه در ایران سالانه 10 هزار موتورسیکلت برقی تولید می شود، گفت: برای جایگزینی 9 میلیون و 600 هزار موتورسیکلت اسقاطی کشور نیازمند 960 سال زمان هستیم تا تمام این موتورسیکلت ها جایگزین شوند.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست بیان کرد: خوشبختانه بیش از 90 درصد بنزین تولیدی کشور یورو 4 است و اگر بنزین کشور یورو 4 نبود، کلانشهرهای ما قابل سکونت نبودند و شهرها باید به دلیل آلودگی هوا تخلیه می شدند.
وی تاکید کرد: اگر بخواهیم هشت ساله هم ناوگان خود را بهبود بدهیم، سالانه باید 15 هزار میلیارد تومان هزینه کنیم که این امر با توجه به بودجه های جاری کشور شدنی نیست.
هرچند در زمان آلودگی هوای تهران مدیران با اعلام قوانینی درصدد کنترل مشکل بر می آیند اما ایجاد محدودیت ها مانند محدودیت تردد خودرو در مواقعی که هوا آلوده است برای جلوگیری از ورود به شرایط بدتر است و نتیجا دیگری را نمی توان از آن متصور بود، که آنهم مقطعی و مسکنی چند روز است و با وزیدن باد وضع به مدار قبلی بر می گردد.
پیرز حناچی شهردار تهران نیز بارها ۲ مشکل عمده شهر تهران را ترافیک و آلودگی هوا برشمرده است، ولی بالا بودن سرمایه گذاری لازم بای توفیق در این حوزه ها و طولانی مدت بودن ان باعث شده تا عملا شاهد اجرا شدن برنامه ای اثر بخش نباشیم، این اتفاق در حالی است که سالانه در ایران بیش از ۳۰ هزار نفر به دلیل الودگی هوا جان خود را از دست می دهند، آماری که نشان می دهد محیط زیست انسانی نیازمند توجه و همت بیشتری است.
نظر شما