دستیابی متخصصان صنعت دفاعی به نسل جدید ماهواره‌برها

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع از دستیابی متخصصان صنعت دفاعی به نسل جدید ماهواره‌برها خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی وزارت دفاع، سید احمد حسینی در برنامه تلویزیونی چرخ که از شبکه ۴ سیما پخش شد، به ماهواره بر سیمرغ اشاره کرد و اظهار داشت: بین موشک و ماهواره برها به لحاظ فناوری، اشتراک فناوری و زیرساخت ها اشتراک هایی وجود دارد، اما به لحاظ منطق طراحی سیستمی و تجمیع سامانه دو منطق کاملا متفاوت است.

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در پاسخ به سوالی درباره تفاوت موشک های بالستیک و ماهواره برها گفت: به لحاظ فناوری و اشتراک فناوری و زیرساخت بین این دو محصول اشتراک وجود دارد. اما در این زمینه به لحاظ منطق طراحی و تجمیع سامانه دو منطق کاملا متفاوت وجود دارد. در دنیا هم بین این دو نوع فناوری تمایز قائل هستند.  

وی ادامه داد: در واقع فناوری‌ها در هنگام تبدیل به محصول، دو محصول متفاوت ایجاد می‌کنند. موشک‌های بالستیک با رویکرد تاکتیکی و با رویکرد فضای جنگی و دفاعی استفاده می‌شود؛ بنابراین باید بتوانند به سرعت و در زمان کوتاه عملیاتی شده و با سرعت هم جابجا شوند. این تفاوت در دنیا با تفاوت اسامی هم مشاهده می‌شود.

حسینی گفت: در واقع ماهواره بر‌ها به صورت مجزا به سایت‌های پرتاب حمل می‌شوند. این سایت‌ها هم در تمام جهان شناسنامه دار هستند. اما در فضای دفاعی این امکان وجود ندارد که از یک مکان مشخص و شناسنامه دار، عملیات انجام داد. در دنیا ۲۰ یا ۲۲ سایت پرتاب داریم که بایکونور در قزاقستان و جان اف کندی در آمریکا از معروف‌ترین آن‌ها هستند. سایت پرتاب ما در سمنان و به نام  حضرت امام خمینی نیز کاملا شناخته شده و شناسنامه دار است.

وی ادامه داد: ماهواره بر‌های ما به صورت مراحل مجزی به این پایگاه آورده شده و فرآیند آماده سازی آن‌ها هم حداقل به مدت دو هفته انجام شده و کاملا بی دفاع هستند، چون که کار فضایی نوع کار تجاری و علمی مانند همه جای جهان است که ما نیز به چنین کاری مشغول هستیم.

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع تصریح کرد: ما در حوزه فضایی کار موشکی انجام نمی‌دهیم. البته ما در حوزه موشکی قابلیت‌هایی بالایی در کشور داریم. اما حوزه فضایی در کشور سرفصل فناوری جدیدی است که این تفاوت‌های که مطرح شد در حوزه عمودی داخل برج به صورت مجزی آماده سازی شده و فرآیند الحاق زیرمجموعه ها، شارژ و تست‌های پیش پرتاب به مدت چندین روز در اینجا انجام می‌شود و پرتاب‌ها نیز به صورت آشکار نمایش داده می‌شوند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر فناوری فضایی بالای ۴۰۰ میلیارد دلار گردش اقتصادی دارد، اظهار کرد: از این میزان ۳۰۰ میلیارد در بخش خصوصی محقق و کاربردهای پائین دستی محقق می‌شود که برای دستیابی به این فناوری باید صنایع پایه آن را توسعه داد.

حسینی تاکید کرد: در صنعت فضایی دو موضوع ماهواره و ماهواره‌بر وجود دارد. فناوری پرتاب ماهواره و همچنین ایجاد پایگاه پرتاب در اختیار ۵ یا ۶ کشور دنیا قرار دارد که ما نیز در زمره این کشور‌ها قرار داریم و توانسته‌ایم پایگاه‌های فضایی و پایگاه پرتاب حضرت امام (ره) در سمنان را توسعه دهیم که البته قابلیت توسعه بیشتری را داراست.
دو هزار ماهواره عملیاتی در فضا وجود دارد

حسینی گفت: در حال حاضر دو هزار ماهواره عملیاتی در فضا وجود دارد که این تعداد متعلق به ۹۲ کشور است؛ البته تنها ۵۸ کشور توان ساخت ماهواره را دارند که از میان این ۵۸ کشور تنها ۱۰ کشور و رژیم صهیونیستی توان پرتاب ماهواره دارند چراکه پرتاب ماهواره پیچیدگی زیادی دارد.

سخنگوی گروه فضایی سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع با اشاره به جزئیات پرتاب ماهواره بر سیمرغ، تاکید کرد: برای پرتاب سیمرغ قراردادی که با سازمان فضایی برای پرتاب ماهواره ظفر داریم، حدودا ۳/۵ میلیون دلار است در حالی که اگر با کشور دیگری قرارداد ببندید، به شرطی که شرایط سیاسی اجازه دهد و صف پرتاب وجود نداشته باشد چراکه در حال حاضر صف پرتاب در دنیا تا سال ۲۰۲۲ پر است، هزینه بیشتری صرف خواهد شد.

او افزود: ادبیات هزینه‌های پرتاب ماهواره در دنیا، کیلوگرم ماهواره بر دلار است، هزینه پرتاب برای سیمرغ برای هرکیلوگرم ماهواره ۱۵ هزار دلار است؛ که این در دنیا نرمال است. سیمرغ می تواند تا ماهواره‌ای تا وزن ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار دهد.

حسینی با بیان اینکه هزینه‌های ما زیر میانگین جهانی است، ادامه داد: برای ماهواره‌بر‌هایی که در حال توسعه آن هستیم، این رقم به زیر ۱۰ هزار دلار خواهد آمد. باید به این موضوع اشاره کنم که برای یک ماهواره سنجشی در یکی از کشورها، قراردادی بالغ بر ۸۰ میلیون دلار بسته شده است.

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با بیان اینکه در ابتدای مسیر توسعه فناوری ماهواره بر هستیم، گفت: نسل بعدی ماهواره‌بر‌های ما، سریر است که در آن یک مرحله به ماهواره‌بر سیمرغ اضافه خواهد شد و در آینده دورتر سروش را خواهیم داشت.

وی افزود: ما به دنبال استفاده از سوخت جامد برای کاهش هزینه‌های پرتاب هستیم.

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع درباره نسل بعدی ماهواره بر‌های ایرانی اظهار کرد: ماهواره‌بر سریر حدود ۳۵ متر طول خواهد داشت، قطر آن نیز مانند سیمرغ ۲.۴ متر خواهد بود که بدنه آن به صورت یکپارچه تا بالا خواهد بود. قطر ماهواره بر سروش چهار متر خواهد بود.

وی با بیان اینکه منطق ما منطق تحقیقاتی است، ادامه داد: ماهواره‌بر سیمرغ تا کنون دو پرتاب تحقیقاتی داشته است و ما در این ماهواره بر هم در فاز پرتاب تحقیقاتی هستیم. البته در مرحله پرتاب، ماهواره تحقیقاتی هم روی ماهواره‌بر‌ها نصب کردیم تا خود ماهواره هم تست شود؛ البته پرتاب آینده هم یک پرتاب تحقیقاتی خواهد بود.

سخنگوی گروه فضایی  وزارت دفاع درباره ساختار پایگاه فضایی امام خمینی نیز، عنوان کرد: اولین بخش این پایگاه سکوی برج پرتاب و سکوی متحرک است که مونتاژ ماهواره در آن انجام می‌شود، وزن این بخش ۱۱۰۰ تن و طول آن نیز ۴۵ متر است.

وی ادامه داد: بخش دیگر این سایت، مرکز کنترل فرماندهی است که درجریان پرتاب ماهواره پنج استان درگیر می‌شوند و کل کنترل فرآیند از همین مرکز به صورت متمرکز انجام می‌شود. سایت سوم هم سایت آماده سازی است که مجموعه این بخش‌ها سایت فضایی امام خمینی (ره) را تشکیل می‌دهد.

حسینی با اشاره به نمونه قبلی ماهواره‌بر‌های ایرانی که سفیر نام داشت، گفت: رویکرد اصلی ما در ماهواره‌بر سفیر اثبات توانمندی بود و امروز ماهواره‌بر سفیر دیگر بازنشست شده است. این ماهواره بر حدود ۸ پرتاب و ۲ لغو پرتاب داشت که ۴ پرتاب آن موفق به قرار دادن ماهواره در مدار شد.

وی در پایان با بیان اینکه توانمندی علمی رسیدن به مدار ژئو (مدار ثابت زمین) وجود دارد، گفت: برای رسیدن به این مهم باید روی پایگاه پرتاب و ماهواره‌بر کار تحقیقاتی و تغییراتی ایجاد شود؛ ماهواره‌بر سروش می‌تواند به مدار ژئو برود./

کد خبر 886766

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha