خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی، معصومه بدخشان: رتبه بندی فرهنگیان پس از ماه ها کش و قوس در نهایت اجرا و در حقوق دی ماه سال جاری معلم ها اعمال شد. با وجود اینکه سال ها و ماه هاست فرهنگیان به دنبال اجرای رتبه بندی بودند اما اجرای این طرح و اعمال در حقوق آن ها باز هم نارضایتی هایی را در بین این قشر به وجود آورده است.
این رتبه بندی منتقدانی نیز دارد، برخی از کارشناسان آموزشی معتقدند این رتبه بندی نیست بلکه «ترمیم حقوق» فرهنگیان است اما معاون برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش این مطلب را درست نمی داند و تاکید دارد که رتبه بندی ترمیم حقوق نیست بلکه مشوقی برای فرهنگیان است.
نظرات فرهنگیان درباره احکام رتبه بندی
در همین ارتباط، یکی از معلم های هنرستان به خبرنگار شبستان می گوید: مبلغ اضافه شده در مقابل با تورمی که داریم، بسیار ناچیزاست و دردی را دوا نمی کند. حق تعجیل حذف شده است. یعنی عملا دیگر کسی رغبتی برای تدریس در روستا و عشایر ندارد.(در تعجیل هر سال تدریس در روستا و عشایر برای گرفتن رتبه دو سال محسوب می شد)برای نمونه بنده چون ٦سال در عشایر بودم الان در رتبه ٣قرار می گیرم. اما زین بعد کسی که ١٨سال تدریس کند در رتبه ٣ قرار می گیرد. صرفا ملاک و سنوات تجربی قرار دادند که به ضرر معلم های جدید است که چهار سال در دانشگاه فرهنگیان درس خوانده اند.
وی بیان می کند:کسایی که از دوم مهر ٩٨رتبه گرفتند، رتبه آنها حذف شده و رتبه جدید آن ها تنزل یافته است. عملا هیچ سودی نبرده اند. قانون گذار برای این دسته افراد هیچ قانونی پیش بینی نکرده است. کسایی که در بخش اداری هستند باید تعهد بدن همیشه اداری بمانند، این موضوع آفت هایی خواهد داشت. در مجموع آنچه انتظار می رفت محقق نشد.
یکی دیگر از فرهنگیان نیز به خبرنگار شبستان می گوید: با وجود اینکه معوقات را هم در دی ماه دادند، کسورات آنقدر زیاد بود که افزایش حقوق به چشم نیامد. مالیات زیادی کم شده بود، اگر قرار است افزایش حقوق باعث افزایش کسری مالیات شود توفیری برای فرهنگیان نخواهد داشت. حق بیمه نیز افزایش یافته بود. آنچه در فیش حقوقی افزایش یافته بود با ماه های پیش تفاوتی نداشت. آموزگاران بیشترین سختی را دارند و قرار بود 10 درصد به حقوق آن ها افزوده شود که این اتفاق نیفتاده است.
البته ناگفته نماند برخی از معلم ها هم از این رتبه بندی احساس رضایت دارند و یکی از فرهنگیان به خبرنگار شبستان می گوید: حقوقم نزدیک 400 هزار افزایش یافت. به نظرم حقوق اکثر کارمندان و حتی شما خبرنگاران همانند ما است. با این تفاوت که تعطیلی در کار ما زیاد است و می توانیم به راحتی شغل دوم داشته باشیم. بنده معاون مدرسه هستم، پس از تعطیلی مدرسه هم در خانه برای کارهای پیش روی مدرسه برنامه ریزی می کنم با این وجود احساس رضایت از شغل و حقوقم نسبت به دیگر شغل ها دارم.
یکی از مهمترین انتقاداتی که به این طرح وارد شده است حذف ضریب تعجیل درجه معلمان مناطق مرزی است و یکی از فرهنگیان در همین ارتباط به خبرنگار شبستان می گوید: با اجرای طرح رتبه بندی اتفاقی در افزایش حقوقم رخ نداد فقط اتفاق بدتری که افتاد حذف ضریب تعجیل بود.
تلاش برای بازگشت ضریب تعجیل
درباره حذف ضریب تعجیل که مورد انتقاد بسیاری از فرهنگیان است «علی الهیار ترکمن» به خبرنگار شبستان می گوید: در حال پیگیری برای بازگشت ضریب تعجیل هستیم اما این موضوع باید مورد تأیید سازمان برنامه و بودجه قرار گیرد.
همچنین او درباره گلایه های فرهنگیان نیز بیان می کند: احتمال اشتباهات در صدور احکام پایین است اما به صورت مجدد این احکام دوباره بررسی می شوند، اگر خطایی وجود داشته باشد رفع شود.
همچنین در همین باره، مدیرکل امور اداری وزارت آموزشوپرورش به خبرنگار شبستان می گوید:یک مکاتبه ای را با سازمان برنامه و بودجه انجام داده ایم، زمانی که هر گونه اصلاحیه بیاید خودمان را مقید به اجرا می دانیم. همچنین ما باید همه بندهای تصویب نامه هیات وزیران را در چهارچوب ضوابط اجرا کنیم. قانون مداری را نداشته باشیم در آینده متضرر می شویم. به دلیل اینکه ما خود را از فرهنگیان می دانیم نهایت پیگیری را انجام می دهیم تا این حق را به همکارانمان بازگردانیم.
ناگفته نماند، در حال حاضر جمعی از فرهنگیان کشور در نامهای به «حمیدرضا حاجی بابایی» رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس خواستار پیگیری مشکلات رتبهبندی معلمان شدند. رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس نیز در نامهای به «جمشید انصاری» رئیس سازمان اداری و استخدامی خواستار بررسی اعتراض گسترده فرهنگیان به نظام رتبهبندی شده است.
فرهنگیان در این نامه به عدم صدور احکام نیروهای خدماتی، عدم صدور احکام نیروهای شاغل در ادارات و لازم دانستن ارائه تعهد توسط نیروهای اداری برای استعفا جهت صدور حکم که این امر منجر به خروج نیروهای توانمند و باتجربه از ادارت و سبب ایجاد اختلال در برنامهریزیهای آموزشی وپرورشی میشود، حذف ضریب تعجیل درجه معلمان مناطق مرزی، عدم صدور احکام نیروهای توانبخشی در مدارس آموزش وپرورش استثنایی، عدم صدور احکام براساس شیوه نامه واحد و تنوع در اجرای برنامه درنقاط مختلف کشور اشاره کرده اند.
به هر روی، این نامه ها که به نام معلم ها از سوی مسئولان زده می شود از خیلی از آن ها نتایج حاصل نشده است. بیشترجنبه نمایشی به خود گرفته است. باید گفت، تمام مشکلاتی که در اجرای طرح رتبه بندی فرهنگیان به وجود آمده است به دلیل نبود اعتبارات مکفی برای اجرای این طرح است.
طرحی که برای اجرای آن 2 هزار میلیارد تومان اعتبار دیده شده است در حالی که این طرح به گفته مسئولان وزارت آموزش و پرورش به 11 تا14 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. مشخص است که کمبود اعتبارات اجرای این طرح را با مشکلات رو به رو می کند و در نهایت نه کیفیت افزایش می یابد و نه آنچه که در سند تحول بنیادین به آن اشاره شده است محقق می شود.
نظر شما