به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «سیما منصوری» شامگاه (شنبه 5 بهمن) در نشست تخصصی «حافظ، نقاش فریبا» با بررسی دریچه های نیمه باز نقاشی در شعر حافظ که در بخش جنبی چهاردهمین نمایشگاه کتاب خوزستان برگزار شد، با اشاره به زیبایی هایی که در شعر حافظ وجود دارد اظهار کرد: هنرهای پنهان و ظریفی در شعر حافظ وجود دارد و نقش آفرینی که قلم فریبا و سحرآمیز حافظ می آفریند قابل بررسی است.
استادیار و دکترای تخصصی زبان و ادبیات فارسی افزود: تقابل، تکمیل و تتمیم میان آرایه های ادبی شعر و هنرهای ذاتی شاعر مجموعه ای خلق می کند که در موازات مفاهیم اولیه شعر راه می گشاید؛ در واقع شعر معنی خودش را به ما القا می کند ولی شاعر به دور از دیوارهای محدود شعر، مغاهیم ثانویه ای را دنبال می کند.
وی با تاکید بر گستردگی معانی شعر حافظ اضافه کرد: این مفاهیم ثانوی هرگز در نگاه نخست منظور نظر شاعر نیستند اما یقینا شاعر مصمم به فریب و سرگردانی مخاطب است؛ شاعر درصدد است تا با کنار هم چینی واژگان و نقاشی ظاهر جمله معنای سومی بتراشد که با منطق هم خیلی سازگار نیست اما فقط هنر است و بازی با کلمات.
منصوری يکی از خصوصيات شعر حافظ را قدرت تصويرها دانست و با بیان اینکه اين از چيزهايی است که کمتر به آن پرداخته شده تصریح کرد: تصوير در مثنوی چيز آسان و ممکنی است، لذا شما تصويرگری فردوسی را در شاهنامه و مخصوصا نظامی را در کتابهای مثنوی مشاهده می کنيد که طبيعت را چه زيبا تصوير می کند.
وی با اشاره به اینکه اين کار در غزل کار آسانی نيست، به خصوص وقتی که غزل بايد دارای محتوا هم باشد عنوان کرد: تصوير با آن زبان محکم و با لطافتهای ويژه شعر حافظ و با مفاهيم خاصش چيزی نزديک به اعجاز است.
استادیار زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه شور آفرينی و روانی و رسايی از ویژگی های شعر حافظ است، به طوری که هر کسی با زبان فارسی آشنا باشد شعر حافظ را می فهمد ابراز کرد: شعر حافظ سرشار از مضامين بوده و آن هم مضامين ابتکاری است و البته مضامين شاعران گذشته را با بهترين بيان و غالبا بهتر از بيان خودشان ادا کرده است.
وی در این نشست با بیان اشعاری از حافظ شیرازی به بررسی معانی مختلف آنها پرداخت که مورد استقبال مخاطبان چهاردهمین نمایشگاه کتاب خوزستان قرار گرفت.
نظر شما