خبرگزاری شبستان - جهرم: خشکسالی سالهاست که دامن استان فارس را گرفته و زندگی مردم این منطقه را تحت الشعاع قرار داده است. فارس به عنوان یک استان با محوریت کشاورز که منبع اشتغال مردمش وابسته به آن است چنانچه از وجود آب بی بهره بماند مشکلات عدیده ای را برای ساکنان ایجاد می کند.
بحرانی تر از اختلال در بخش اشتغال، نبود آب آشامیدنی سالم منجر به خطر افتادن سلامت انسان ها و به تبع آن مهاجرت به سمت شهرهای بزرگ یا مرکز استان می شود که آن نیز عواقب و تبعات خاص خود را به همراه دارد.
شهرستان جهرم نیز که از این قاعده مستثنی نبوده از اواسط دهه ۸۰ و در پی خشکسالی های مداوم با مشکل کمبود آب مواجه می شود تا جایی که تامین آب پایدار به عنوان یک دغدغه اولویت کار مسئولان قرار می گیرد.
نزدیکترین راه تامین آب برای جهرم سد «سلمان فارسی» بوده که حق برداشت از آن نیز برای این شهرستان در نظر گرفته نشده بود. با تلاش ها و پیگیری های انجام شده برداشت آب از سدسلمان به میزان هزار لیتر در ثانیه برای شهرستان جهرم محقق می شود.
برای این منظور نیاز به هزینه های بسیاری برای انتقال آب از سد به مرکز شهرستان و سپس ایجاد تصفیه خانه بود که مطالعات آن از سال 86 در دستور کار قرار می گیرد. این پروژه در سال ۸۷ دارای ردیف بودجه مستقل شده که براساس مطالعات اولیه قرار بر این می شود آب از پایین دست سد برداشت و به وسیله 2 و نیم کیلومتر تونل به حوزه شهرستان جهرم منتقل شود اما با توجه به پاره ای از مسائل تصمیم بر این شده که بازنگری در طرح صورت گرفته و با توجه به مهندسی ارزش آب از حوزه آبخیز سد برداشت و پمپ هایی به صورت شناور اقدام به برداشت آب کند.
به گفته نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی در طرح جدید اختلاف سطح سد و شهر جهرم یک مشکل عمده به حساب می آمد که به کمک ۲ ایستگاه پمپاژ این مشکل نیز برطرف شد.
«محمدرضا رضایی» با اشاره به اینکه 585 متر پمپاژ برای انتقال آب از سد به تصفیه خانه در نظر گرفته شده است، بیان می کند: برداشت آب از سطح دریاچه در این مقیاس در حوزه آب شرب برای اولین بار در کشور انجام شده که پیچیدگی های فراوانی را به همراه داشته است.
تازه و بدون طعم و بو بودن آب و همچنین قدرت برداشت آب در مواقع سیلابی و خشکسالی سختی این کار را بیشتر می کند. سرانجام با اتمام مطالعات کار اجرایی، این پروژه در سال ۸۹ کلید می خورد و همه چیز طبق برنامه در حال اجرا شدن است که تحریم های ظالمانه آمریکا و افزایش ناگهانی قیمت دلار کشور را دچار شک بزرگ اقتصادی می کند و طرح های عمرانی کشور به علت کمبود منابع مالی متوقف می شود اما با پیگیری های مداوم و تلاش های مکرر تامین اعتبار برای به ثمر رسیدن این طرح محقق می شود و در نهایت طرح آب رسانی به جهرم از سد سلمان فارسی در جریان سفر جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در تیرماه امسال افتتاح می شود.
به گفته رضایی این پروژه شامل ۲ ایستگاه پمپاژ آب در خشکی، مخازن و سیستم های کنترلی، یک مجموعه مجهز تصفیه خانه بزرگ و مدرن و چهار مخزن ۱۷ متر مکعبی ذخیره آب است.
نماینده مجری طرح آبرسانی به جهرم از سد سلمان فارسی نیز می گوید: تاکنون تأمین آب شرب و بهداشت شهر جهرم از منابع زیر زمینی صورت می گرفت و با کمبودهای، مواجه بود اکنون کمبود آب از منابع سطحی با قابلیت اطمینان پایدار موجود در منطقه یعنی سد سلمان فارسی تأمین و جبران می شود.
«محمود نوروزی» ادامه می دهد: این طرح به منظور رفع نیاز شرب و بهداشت جهرم تا افق ۱۴۲۰ به میزان ۱۰ میلیون متر مکعب در سال در نظر گرفته شده و برای این منظور مجموعه ای کامل از یک طرح جامع و کامل آبرسانی را که شامل اجزای مختلف و دارای ظرافت خلاقانه و منحصر به فردی بوده بکار گیری شده است.
وی اضافه می کند: این سامانه آبرسانی به گونه ای طراحی و ساخته شده که بتواند برای یک دوره طولانی مدت حداقل ۳۰ ساله آب سالم شبانه روزی را برای مردم این شهر تامین کند.
سدسلمان فارسی یک سد بتونی در جنوب استان فارس است که تاج آن در شهرستان قیروکارزین و دریاچه آن در شهرستان جهرم واقع شده است. این سد یک هزار و ۴۰۰ میلیون متر مکعب گنجایش ذخیره آب دارد و بزرگترین سد استان فارس محسوب می شود. این سد به عنوان اصلی ترین منبع آب آشامیدنی شهرها و روستاهای جنوبی استان فارس عمل کرده و در تامین آب منطقه به ویژه در شرایط خشکسالی نقش بسزایی داشته است.
با اتمام پروژه تصفیه خانه و رفع مشکلات موجود در این حوزه مردم جهرم در انتظارند تا شاهد جریان افتادن آب سدسلمان در انشعابات شهرشان باشند.
گزارش: مهدی رحمانیان
نظر شما