«الهه داشدار» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان، با تشریح زندگی طلبگی و موانع پیش روی آن اظهار داشت: طلبگی امانت الهی است، پس طلبه باید طوری درس بخواند که بتواند آموزههای خود را به دیگران نیز منتقل کند؛ یعنی استاد شود.
معاون فرهنگی مدرسه زهرای مرضیه افزود: کسی که درس میخواند و تنها درباره خودش صَرف میکند، کار عابد را انجام میدهد، نه کار عالم را و سعی میکند که «به درآورد گلیم خویش را» و طلبهای که نتواند مدرّس، مؤلّف یا محقّق شود و این امانت را به دیگری منتقل کند، به بیراهه میرود؛ یعنی رسالت حوزه علمیه را انجام نمیدهد.
استاد حوزه و دانشگاه با استناد به روایت «العُلَمَاءُ وَرَثَهُ الأنبِیَاءِ» اضافه کرد: اگر این عبارت را به یک طلبهی ادبیاتخوان بدهید، میگوید «العُلَمَاءُ» مبتدا، «وَرَثَهُ الأنبِیَاءِ» خبر و در کل یک جملهی خبری است ولی این عبارت، یک جملهی خبریهای است که به داعیِ انشاء، القاء شده است.
وی ادامهداد: «العُلَمَاءُ وَرَثَهُ الأنبِیَاءِ» یعنی أیّها العلماء، بکوشید تا از انبیاء ارث ببرید و این به وجود مبارک پیامبر(ص) و حضرت امیر(ع) اختصاص ندارد.
داشدار با بیان اینکه وجود مبارک حضرت رسول(ص) به همه افرادی که تازه بالغ شدند، اعلام عمومی کرده و فرمودند مادامی که شما بالغ نبودید، والدین شما برای شما، شناسنامه گرفتند و بطور طبیعی اسم خودشان را در شناسنامهی شما نوشتند خاطر نشان کرد: حالا که بالغ شدید، بیایید برای خودتان شناسنامه بگیرید، ما شما را به فرزندی قبول داریم، بیایید فرزندان ما شوید «أنَا وَ عَلیٌّ أبَوَا هَذِهِ الأُمَّه» و هرکس پذیرفت که فرزند پیامبر(ص) و حضرت امیر(ع) شود، این شناسنامه را به لطف الهی گرفته است.
معاون فرهنگی مدرسه زهرای مرضیه با طرح این پرسش که اگر پدر ما حضرت امیر(ع) باشد، مادر ما که خواهد بود تصریح کرد: از این خاندان، راستگوتر کیست؛ خود حضرت فرمود بیایید و فرزندان ما شوید، ما شما را به عنوان فرزندی قبول میکنیم «أنَا وَ عَلیٌّ أبَوَا هَذِهِ الأُمَّه» پس چرا ما فرزندان آن بزرگواران نشویم؟
این محقق حوزوی ادامه داد: چرا «سلمان»، «مِنَّا أهلَ البَیتِ» شود، ولی ما نشویم؛ این عبارت «مِنَّا أهلَ البَیتِ»، دربارهی خیلیها (چه زن و چه مرد) آمده است و اختصاصی به «سلمان» ندارد و بعضی از محدّثان قم و حتی بعضی از خانمها، این لقب را دریافت کردند، ائمه فرمودند فلان خانم که در علوم الهی تلاش میکند، «مِنّا أهلَ البَیتِ» است.
استاد حوزه افزود: سیدالشهداء(ع) از پیامبر خدا(ص) نقل فرمودند «خدای سبحان، همّتِ پست و فکر پست را دوست ندارد»؛ «إنَّ اللهَ سُبحَانَهُ وَ تَعَالَی یُحِبُّ مَعَالِی الأمورِ وَ یَکرَهُ سَفسافُهَا» بنابراین طلبهای که از همان ابتدا، هدفش این است که رسائل و مکاسب بخواند، به جایی نمیرسد و طلبه ای که از همان اول هدفش این باشد که مجتهد مسلّم شود، اگر به جایی رسید، خوب است، اما هدف نباید این باشد.
وی اظهارداشت: این بیان نورانی سیدالشهداست که خداوند، فکر بلند، همّت بلند، هدف بلند، نیّت بلند، مقصد بلند و بلندپروازی را دوست میدارد و اینکه فرمودند«العُلَمَاءُ وَرَثَهُ الأنبِیَاءِ» تنها، فرمایش وجود مبارک پیغمبراکرم(ص) و حضرت امیر(ع)نیست؛ بلکه حرف همهی انبیاء و اولیای الهی است یعنی هر پیامبری، هر پیامی بیاورد، ما بر اثر وراثت میتوانیم آن را به ارث ببریم.
داشدار با اشاره به اینکه کسی که میخواهد از پدر یا مادرش ارث ببرد، تا مورِّث نمیرد، چیزی به او که وارث است، نمیرسد افزود: در چنین موردی مرگ مورِّث شرط است ولی در جریان «العُلَمَاءُ وَرَثَهُ الأنبِیَاءِ» که صحبت از معارف و حقایق الهی است، شرط، مرگِ وارث است؛ یعنی تا وارث نمیرد، چیزی به او نمی دهند.
وی ادامه داد: اهل بیت فرمودند «مُوتوا قَبلَ أن تَمُوتوا»؛ یعنی شما میتوانید از وهم، از خیال، از شهوت، از غضب بمیرید و اگر وارث مُرد، از مورِّث، کسب فیض و معارف میکند درحالیکه اگر بخواهید از مال ارث ببرید، شرط آن مرگِ مورِّث است؛ ولی اگر بخواهید از علم ارث ببرید، شرط آن مرگِ وارث است.
معاون فرهنگی مدرسه زهرای مرضیه تصریح کرد: «مُوتوا قَبلَ أن تَمُوتوا، حاسَبُوا أنفُسَکُم قَبلَ أن تُحاسِبُوا، وَزِنُوا قَبلَ أن تُوزَنوا» یعنی قبل از اینکه شما را وزن کنند، خودتان را بکشید، خیلیها هستند که خودشان را وزن میکنند، ببینند اضافه وزن دارند یا نه، شما که بدن و شکم تان را وزن میکنید، عقل تان را هم وزن کنید، ببینید این ماه چند مطلب فهمیدهاید.
نظر شما