«مسمور»؛ تکنیک زیبایی شناسی

فاضلی در مجسمه حیواناتش از سویی به بیان گرافیکی منحصربه فرد دست یافته و از سوی دیگر به دقت و ظرافتی فوق العاده در بهره مندی از متریال.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : در میان هنرهای تجسمی، مجسمه سازی از جهاتی متفاوت ترین است. هنری که از منظر سه بعدی بودن به معماری متمایل است و از نظر ابزارها و مواد متنوع دخیل، به صنعت گری تنه می زند.

 

 

روز گذشته بیستم دی ماه، نمایشگاه مجسمه های «رکسانا فاضلی» با عنوان «مسمور» در «گالری شیرین» افتتاح شد. نخستین نمایشگاه آثار مجسمه این هنرمند که محصول دو سال فعالیت او در زمینه طراحی و ساخت آثاری با موضوع حیوانات رو به انقراض است.

 

 

فاضلی که در رشته عکاسی تحصیل کرده تاکنون در چندین نمایشگاه گروهی عکاسی حضور داشته است. او همچنین در سال 92  نمایشگاهی انفرادی از عکس هایش را با عنوان «میکرو خیابان» در گالری آتبین برگزار کرد؛ مجموعه ای که در آن با نگرش اجتماعی خاص خود به سراغ زیبایی شناسی کف خیابان ها رفت و به شکلی جزئی نگر از المان های بصری آن عکاسی کرد.«میکرو خیابان» در نهایت چنان که خود فاضلی گفته، نمایش «دنیایی مملو از تصاویر موجودات خیالی از لکه‌ رنگ‌های خط کشی‌ خیابان و جای پا و زباله‌های خیابانی، هرچند چرک‌مرده و پاخورده» بود که «‌دیدن انتزاعِ رنگ و تصویر در آن خالی‌ از لطف» نبود.

 

 

«مسمور» اما به عنوان تازه ترین نمایشگاه هنری رکسانا فاضلی، تجربه دیگری است و داستانی متفاوت دارد. شاید با بررسی مجسمه های او بتوان ارتباطی معنایی با نگرش مستند و زیبایی شناسانه اش برقرار کرد که حتما این گونه است اما «مسمور» را به عنوان نخستین تجربه مجسمه سازی این هنرمند باید رویدادی فراتر دانست.

 

 

هنرمند در مجموعه «مسمور» از منظر زیبایی شناسانه به بیان گرافیکی خاص خود دست یافته و از نظر ساخت و پرداخت مجسمه، دقت و ظرافت فوق العاده ای را نمایان کرده است. مجسمه های او با آن که از نظر گونه حیوانات انتخاب شده محدود است اما تماشای آثار به هیچ وجه برای تماشاگر ملال آور نمی شود. این موضوع را باید از سویی متاثر از «تکثر بیان مفهومی در بازنمایی هر گونه حیوانی» دانست و از سوی دیگر ناشی از «تنوع قابل توجه متریال در بازنمایی آن گونه حیوانی.»

 

 

 

جالب این که فاضلی عکاس، مجسمه هایش را با ضایعاتی ساخته که شاید درنگاه نخست، کاملا بلااستفاده به نظر برسند. دور ریختنی های فلزی، شیشه ای، کاغذی و ... که البته همه موادی قابل بازیافت اند. چنان که در توضیح نمایشگاه می خوانیم: «فاضلی علاقه بسیاری به ساخت مجسمه با ضایعات دارد . هنر عکاسی از یک سو و مجسمه سای از سوی دیگر او را بر آن داشته تا به خلق آثار با ترکیب این دو هنر دست بزند.»

 

 

اما آن چه بازدید از «مسمور» را به تجربه ای منحصر به فرد بدل می کند، آن جا است که بیان گرافیکی اورجینال هنرمند با دو یا چند متریال گاها متضاد بازسازی می شود. و جالب این که در این دسته از آثار هم، از کیفیت ساخت اثر کاسته نشده است.  

 

 

 

«مسمور» را شاید به خاطر این توضیحکه «کره خاکی در جای جایش حضور انسان را عمیقا حس کرده است. انسان هر کجا را که توانسته به تصرف خود درآورده است و حتی هر کجا که حضور ندارد آثار فعالیت هایش وجود دارد. چه اعماق اقیانوس ها و چه نوک قله ها» بتوان نمایشگاهی درباره «حیوانات در حال انقراض» دانست اما باید توجه داشت که این نگرش نباید از قابلیت های هنری آثار به نمایش درآمده در آن بکاهد. گرچه تاکید هنرمند بر نقش آسیب زای انسان مدرن بر طبیعت را نیز نباید نادیده گرفت: «انسان عصر مدرن چنان درگیر ستایش خود بوده که فراموش کرده است حضور و ماندگاری اش در گرو حضور طبیعت و حیوانات است. انسان امروز به واقع در حصاری از پلاستیک،‌ سیمان،‌سموم و آسمانی خاکستری گرفتار شده و بدون توجه به تنگ تر شدن این حصار،‌ هر روز به فعالیت های خود ادامه می دهد.»

 

 

گفتنی است «مسمور» که با نمایش 18 مجسمه از رکسانا فاضلی، روز گذشته 20 دی ماه افتتاح شد، تا چهارشنبه 2 بهمن ماه در  گالری شیرین ادامه دارد و علاقه مندان می توانند همه روزه به جز دوشنبه ها از ساعت 11 تا 19 به تماشای آثار بایستند.

کد خبر 879498

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha