خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : یک صحنه تاریک تئاتر را تصور کنید و تماشاگران مقابل این صحنه که هیچ نمی بینند. اکسسوار نمایش در صحنه چیده شده اند اما گویی صحنه خالی است. آرام آرام چشم تماشاگران با تاریکی خو می گیرد و هاله ای از اشیا و بازیگران حاضر در صحنه نمایان می شود. نمایشگاه نقاشی های «نسرین قره داغی» با عنوان «زمهریر» چنین حسی را در مخاطب برمی انگیزد. هاله ای از اشیا که با خطوط نامطمئن و رنگ های نیمه جان بر پرده سیاه تصویر شده اند. نکته ای که خود نقاش هم به آن اشاره می کند: «هستی به واسطه نور، در دیدگان ما موجودیت می یابد. نور، منشا تمام لذت های دیداری و تجسمی است که به تعبیر من نمادی است از امید.»
این «امید» اما در نقاشی های قره داغی بیش از هر چیز در اشیایی متبلور می شود که محملی برای نور و ابزاری برای رهایی از تاریکی اند. چراغ دان ها و شمعدان هایی که انگار با ناخودآگاه ما گره خورده اند. رویدادی که عنوان «زمهریر» را در توصیف این موقعیت توجیه می کند: «وقتی خفقان در پرده های مه آلود تاریک می پیچد و اشیایی که به آن ها تعلق دارم، همراه من هستند، به موجودیت شان خیره می شوم و سعی می کنم در دل تاریکی خطوطی از حضورشان بازیابم و آن گاه که چشمانم با تیرگی اخت می شود، می بینم شان...
نوری که در تاریک ترین لحظه ها وجود دارد و بازتاب حضور مبهم تعلقات من است؛ شعله ای در «زمهریر»؛ کم سو اما قابل رویت.»
قره داغی که متولد 1362 است در رشته نقاشی تحصیل کرده و تاکنون چند نمایشگاه فردی و گروهی برگزار کرده است. «زمهریر» تازه ترین نمایشگاه نقاشی های اوست که روز گذشته بیستم دی ماه در گالری این جا افتتاح شد. در استیتمنت نمایشگاه زمهریر می خوانیم: «در این مجموعه، اشیاء و طبیعت بی جان مولد نور هستند. در این جا بر خلاف رویه همیشگی هنرمند، محدودیت تنوع رنگ ها بر زمینه سیاه رنگ -برخلاف ظاهر و تعریف معمولش- برای قره داغی سرشار از رهایی و آزادی است. در واقع در دوره ای از زیست او و تحت تاثیر رویدادهای زندگی اش، اشیایی خاص مورد توجه او قرار گرفته اند که تا وقتی بوم ها کاملا سیاه نمی شدند، قادر نبود آن ها را نقاشی کند.»
اما در کنار تبحر شگرف نقاش در القای حسی مبهم از اشیا که بر پرده سیاه به نوعی قدرت نمایی بدل شده، برپایی «زمهریر» در گالری «این جا» را باید از نکات مثبت این نمایشگاه نقاشی تلقی کرد؛ چرا که روح آثار با اتمسفر گالری و فضاهای تو در توی آن انطباقی جالب توجه دارد. نکته ای که به طور معمول در انتخاب گالری نادیده گرفته می شود.
اما از سوی دیگر باید به نورپردازی برخی آثار به نمایش درآمده قره داغی در فضای «این جا» اشاره کرد. آن جا که شدت و قدرت نور انتخاب شده برای اثر، حس کلی آن را تضعیف می کند.
گفتنی است نقاشی های نسرین قره داغی که روز گذشته 20 دی ماه در گالری این جا افتتاح شد، تا روز جمعه 4 بهمن ماه روی دیوارهای این گالری است و علاقه مندان می توانند همه روزه غیر از شنبه ها از ساعت 14 تا 20 به تماشای این آثار باستند.
نظر شما