بارش های حیات بخش در کم بارش ترین استان کشور/سرریز شدن سازه های آبخیزداری در پی بارش های ۲  روز اخیر

بارندگی های فصل پاییز و فصل زمستان امسال در هرمزگان، نوید بخش طراوت و شادابی است و بارش، زمین های تشنه را سیراب و سازه های آبخیزداری را پر آب کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، استان هرمزگان در سال های گذشته با کم آبی شدید و خشکسالی روبرو بود و تا جایی که در برخی از روستاهای استان در سال گذشته آب شهری به صورت سهمیه بندی عرضه می شد.

 

« هوشنگ ملایی »، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان پیش تر گفته بود: بر اساس شاخص‌های خشکسالی، سال آبی گذشته (97-96) استان هرمزگان بیشترین میزان خشکسالی را طی سال های اخیر داشته است.

 

وی اضافه کرد: آمار میزان بارندگی کشور نشان می‌دهد که استان هرمزگان جزء سه استان اول خشک کشور و همچنین کم بارش ترین استان‌ها بوده است.

 

بیش از 18 سال خشكسالی و كم آبی در هرمزگان موجب خشك شدن 365 حلقه چاه آب آشامیدنی، 18دهنه چشمه و قنات، 100 حلقه چاه و كاهش آب 135حلقه چاه بین30 تا 70 درصد شده است.

 

اداره کل هواشناسی از افزایش بارندگی‌ها در سال آبی جدید خبر می دهد

 

« کیانوش عارفی »، معاون هواشناسی هرمزگان گفته است: میزان بارش های استان در سال آبی جاری از یکم مهرماه سال گذشته تا ۳۱ شهریورماه امسال ۲۴۴.۸ میلی متر بوده که نسبت به سال قبل آن ۳۰۶.۶ درصد افزایش یافته است.

 

وی در گفتگو با ایرنا افزود: میزان بارندگی هرمزگان درسال آبی گذشته ۶۰.۲ میلی متر بوده که امسال این میزان به سه برابر رسیده است.

 

عارفی عنوان کرد: تفاوت بارش های سال آبی جاری هرمزگان نسبت به بلند مدت ۳۰ساله ۶۵.۶میلی متر بوده که ۳۶.۶ درصد افزایش نشان می دهد.

 

در 24 ساعت گذشته استان هرمزگان پر بارش ترین استان کشور اعلام شده است

 

طبق اعلام اداره کل هواشناسی هرمزگان، میزان بارش ها تا صبح امروز بیشترین بارش ها در شهرستان قشم با 207 و 8 دهم میلی متر، بندرعباس 164 و 9 دهم میلی متر و سیریک با 132 و 8 دهم میلی متر بوده است.

 

مدیران ادارات منابع طبیعی شهرستان های رودان، بستک و بندرعباس از آبگیری 100 درصدی سازه های آبخیزداری در دو روز گذشته در شهرستان های خود خبر داده اند.

 

اما وضعیت بارندگی و منابع آبی، ضرورت حفظ و نگهداری از روان آب‌ها را دو چندان کرده است.

 

الگوی بارش و نوع رژیم بارندگی استان با شدت بالا در مدت کوتاه، هرمزگان را در زمره‌ یکی از سیل خیزترین مناطق کشور قرار داده است.

 

استان هرمزگان به علت نوع رژیم بارندگی و شرایط محیطی با اندک بارشی با معضل سیل روبرو است.

 

نزدیک به یک میلیون نفر از جمعیت هرمزگان در معرض سیل قرار دارند

 

« فائزه بامری »، کارشناس سیلاب اداره کل منابع طبیعی هرمزگان می‌گوید: ۷۶ درصد از مساحت استان در معرض سیل خیزی بالا هستند و  نیز ۱۱ رودخانه پرخطر فصلی در استان وجود دارد.

 

اما مردم هرمزگان در مقابل سیل تسلیم نشده اند و با احیا و مشارکت در ساخت سیل بند و سازه های آبخیزداری، شرایط زندگی را در روستاها فراهم کرده اند.

 

سالانه بیش از پنج میلیارد مترمکعب رواناب در حدود ۸هشت و نیم میلیون هکتار از مساحت استان تولید می‌شود.

 

ساخت بند‌های خاکی، سنگی و ملاتی در حوزه‌های بالای آبریز برای کنترل سیلاب و تقویت منابع پایین دست در سال‌های گذشته توجه زیادی شده است.

 

« ایراهیم جعفری تختی نژاد »، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان می‌گوید: ایجاد سازه‌ها و سد‌ها، کمک زیادی در مهار سیل‌ها کرده، به طوری که در برخی حوزه‌ها شدت سیلاب‌ها را بیش از ۴۰ درصد کاهش داده است.

 

وی می‌افزاید: ایجاد عملیات آبخوان داری و آبخیزداری نیز دو راهکار دیگر برای جلوگیری از وقوع سیل و کاهش مقادیر آن است.

 

امسال ۱۳۰ سازه کوچک و بزرگ در استان هرمزگان با ظرفیت ۸۰ میلیون متر مکعب در حال ساخت است.

 

« جمشید عیدانی »، معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه‌ای هرمزگان می‌گوید: در استان هرمزگان ۲۶ رودخانه شاخص به طول ۲۵۰۰ کیلومتر وجود دارد که همه آن‌ها در اولویت انجام مطالعات ساماندهی و مهندسی رودخانه قرار دارند و تاکنون حدود ۱۰۰۰ کیلومتر از آن مورد مطالعه قرار گرفته اند.


۷۰ درصد از مساحت هرمزگان سازه آبخیزداری ندارد که بر اساس مطالعات صورت گرفته، باید ۲ هزار و ۲۰۰ سازه ایجاد شود.

 

 

 


 

کد خبر 879290

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha