خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: حضرت زینب کبری(س) اسوه صبر و بردباری است که نه تنها برای زنان عالم که برای مردان نمونه ای است از شکرگذاری و تسلیم مقابل آنچه که خداوند در زندگی رقم زده است. آن بانوی بزرگوار که در مکتب پدرش امیرمومنان علی(ع) و مادری چون فاطمه زهرا(س) پرورش یافت، به شکل تام و تمام آنچه را که در این خانه پرمهر آموخته بود به دشت کربلا و زندگی قبل و پس از آن واقعه تاریخ ساز منتقل کرد.
لذا در سالروز ولادت آن بانوی بزرگوار و در بررسی ابعاد سبک زندگی شان با کارشناسان گفت وگو کرده ایم که در ادامه تقدیم حضورتان می شود:
تبلور شجاعت علوی و ولایتمداری فاطمی در وجود زینب کبری (س)
حجت الاسلام «سیدعلی سجادی زاده» با بیان اینکه یکی از صفات ابرار و انسان های خوب بخشش و انفاق است، اظهار کرد: حضرت زینب کبری(س) همچون پدر و مادر خود و سایر اعضای خاندان عصمت و طهارت دارای این ویژگی بود و همواره سخاوت بی مانند در زندگی داشت، بسان آیه قرآن که می فرماید: «لَيْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَى حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَالسَّائِلِينَ وَفِي الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُوا وَالصَّابِرِينَ فِي الْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ وَحِينَ الْبَأْسِ أُولَئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ» (نيكوكارى آن نيست كه روى خود را به سوى مشرق و [يا] مغرب بگردانيد بلكه نيكى آن است كه كسى به خدا و روز بازپسين و فرشتگان و كتاب [آسمانى] و پيامبران ايمان آورد و مال [خود] را با وجود دوست داشتنش به خويشاوندان و يتيمان و بينوايان و در راهماندگان و گدايان و در [راه آزاد كردن] بندگان بدهد و نماز را برپاى دارد و زكات را بدهد و آنان كه چون عهد بندند به عهد خود وفادارانند و در سختى و زيان و به هنگام جنگ شكيبايانند آنانند كسانى كه راست گفته اند و آنان همان پرهيزگارانند).
این استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی ادامه داد: بیشتر اوصافی که درباره حضرت زینب(س) وجود دارد اشاره به جریان کربلا کرده است، با این وجود اما تعابیر دیگری هم وجود دارد از جمله سخن امام سجاد(ع) که خطاب به زینب کبری(س) فرمود: «أَنْتِ بِحَمْدِ اللَّهِ عَالِمَةٌ غَيْرُ مُعَلَّمَةٍ فَهِمَةٌ غَيْرُ مُفَهَّمَة». حضرت(ع) عالمه غیر معلمه بود. از سوی دیگر اگرچه عمده فعالیت حضرت زینب(س) که در تاریخ بیشتر به آن شناخته می شوند پیام آوری کربلا بود اما اساسا نوع زندگی ایشان چیزی متفاوت با والدین نبوده است، به این معنا که شجاعت و صراحت پدر خود را داشتند و در دفاع از امامِ زمان خود همچون مادر عمل کردند.
حجت الاسلام سجادی زاده تاکید کرد: از سوی دیگر وظایف رهبران الهی تبلیغ است، حضرت زینب(س) همه جا همراه برادرش بود. وقتی به کربلا آمد لحظه لحظه یار و همراه برادر و امام زمان خود بود و پس از شهادت حضرت سیدالشهداء(ع) در امر تبلیغ دین خدا و افشاگری نسبت به یزید و یزیدیان وارد میدان شد.
عملکرد فاطمی عقیله بنی هاشم(ع)
حجتالاسلام «سید محمد سادات منصوری» نیز در گفت وگو با خبرنگار شبستان، اظهار کرد: شخصیت زینب کبری(س) در عاشورا متبلور شده است. با این وجود چندین نکته وجود دارد که در این مجال طرح آن خالی از لطف نیست. همه می دانیم که حضرت زهرا(س) در دفاع از ولایت حضرت امیر(ع) چگونه رفتاری داشتند. رویکرد حضرت زینب (س) نیز چون مادر بزرگوارشان بود، البته هرچند که در تاریخ مطالب اندکی وجود دارد اما حماسه زینبی در دشت کربلا حکایت از همان حرکت فاطمی در مسیر ولایت است.
این استاد حوزه ادامه داد: حضرت زینب(س) حتی کمتر از یک معصوم در جامعه پدیدار نمی شود، زمانی که امام سجاد(ع) در بستر بیماری است گویی وظیفه امامت بر دوش حضرت زینب (س) است و این نشان از ظرفیت باطنی ایشان دارد، زینب کبری(س) بانویی است که در نهایت بلا و سختی از امام زمان خود دفاع می کند، در دشت کربلا چندین مورد از امام حسین(ع) و پس از آن در مجلس عبیدالله از جان امام سجاد(ع) دفاع کردند.
وی با بیان اینکه اوج شخصیت و سیره زندگی حضرت زینب(س) آنجا است که در مواجهه با جنایات عاشورا فرمود: «ما رَاَیْتُ اِلاّ جَمیلا»، افزود: امروز این درس برای ما است که با وجود این همه نعمت هنوز نمی توانیم خوبی های خداوند را ببینیم و شکر او را به جای آوریم، کل آنچه که از کربلا در دست داریم همان رویکرد زینب(س) است.
معنای «ما رَاَیْتُ اِلاّ جَمیلا»
حجت الاسلام و المسلمین «عزالدین رضانژاد امیردهی» نیز در مورد رویکرد حضرت زینب کبری(س) در واقعه کربلا؛ گفت: عقیله بنی هاشم(ع) اسوه صبر بود به ویژه وقتی فرمود: «ما رَاَیْتُ اِلاّ جَمیلا» و اینچنین مجلس یزیدیان را به با سخن خود به آتش کشید.
عضو هیأت علمی مرکز جهانی علوم اسلامی تاکید کرد: نوع رویکرد حضرت زینب(س) نشان از صبوری و تدبیر ایشان در جریان زندگی دارد و اینکه چگونه انسان باید سر تسلیم در برابر آنچه که اراده خداوند است فرود آورد، به نظر این تعبیر حضرت(ع) رضایت است در برابر آنچه خداوند مقدر کرده است.
نظر شما