به گزارش خبرگزاری شبستان،«محمد ایری» در گفت و گو با روابط عمومی فرهنگ سرای گلستان گفت: متولد سال 1344 بندر ترکمن در استان گلستان هستم و از سال 1356 فعالیت خود را شروع و در جشنواره های هنری داخلی وخارجی شرکت داشتم. نویسندگی و کارگردانی 13 اثر نمایشی نظیر خان جُنید، وداع کَرکَس ها، دریافت جایزه جشنواره فجر برای سرپرستی گروه فولکلور مُلا نَفَس، آموزش ذکر خنجر و حرکت های موزون این مراسم آیینی ترکمن ها، را در رزومه فعالیت های هنری خود دارم.
ایری در ادامه افزود: جایزه جشنواره موسیقی فجر به عنوان «احیاگر سازهای فراموش شده ترکمن همچون «زنبورک»،
«نی زبان دار» یا دیللی تویدک» را به دست آوردم و برای اجرای برنامه موسیقی به کشورهای ترکمنستان، ترکیه، قزاقستان، هندوستان، آذربایجان، سوئد و آلمان سفر داشتم و در جشنواره های داخلی «ذکر زاکرین» و «جشنواره اقوام» نیز حضور یافتم.
حاجی محمد ایری در بخش دیگر گفت و گوی خود به بازی در فیلم مستند «آلماگل» به کارگردانی فرشاد فرشته حکمت ساخته 1383 نیز اشاره کرد که امسال در سینماهای هنر و تجربه به اکران عمومی رسید.
وی نقش موسیقی را در زندگی مردم ترکمن پررنگ خواند و در ادامه گفت: ابزار موسیقی ترکمن دو تار، کمانچه، نی هفت بند، نی زبان دار و زنبورک است . و آیین کوش دپدی یا کوبیدن پا را از رقص های محلی ترکمن ها ست و موسیقی دو تار در همه مراسم های آیینی و سنتی آنها نواخته می شود.
این نوازنده در خاتمه صحبت هایش از تفاوت های ساز دوتار ترکمن با دو تار خراسان، مازندران و تربت جام که بیشتر در کاربرد و پرده گذاری است اشاره کرد و این که بررسی این تفاوت ها نیاز به ساعت ها کلاس آموزشی دارد.
«هفته فرهنگی گلستان» با برنامه های موسیقی اقوام، نمایشگاه تجسمی، اکران فیلم، غرفه های صنایع دستی با محصولات خوراک محلی، سوغات، پوشاک و صنایع دستی و سنتی شهرهای گرگان، ترکمن، کتول در فرهنگ سرای گلستان چهارمین روز خود را طی می کند و تا 10 دی از ساعت 10 تا 22 برای بازدید شهروندان برپاست.
فرهنگ سرای گلستان به نشانی نارمک، میدان هلال احمر،خیابان گلستان، بوستان فدک است .شماره تلفن 77826475 برای آگاهی بیشتر اعلام می شود.
نظر شما