خبرگزاری شبستان-اهواز، علی سهری: سخن از محرومیت و محرومیت زدایی مسئله ای که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی راس همه امور بوده و یکی از اهداف انقلاب اسلامی زدودن محرومیت از مردم بوده است.
استان خوزستان با داشتن بیشترین ذخایر طبیعی و غیرطبیعی همیشه پیشگام توسعه در کشور بوده به طوری که قطب تامین مالی توسعه کشور نام گرفته است، اما این استان دارای محرومیت های فراوانی است که باید به صورت جدی بررسی و برطرف شوند.
یکی از محله هایی که در تاریخ چهل ساله انقلاب اسلامی در استان خوزستان نقش بسیار ویژه ای را ایفا کرده محله حصیرآباد واقع در کلانشهر اهواز است، این محله با تقدیم بیش از ۴۰۰ شهید به انقلاب اسلامی بیشترین تعداد شهدای محله را در کشور دارد و این در حالی است که با گذر از حصیرآباد هیچگونه پیشرفتی در تاسیسات به ویژه منازل آن مشاهده نمی شود.
در گذر از این منطقه بوی اتحاد و همدلی مردمانی که بیش از ۶۰ سال در کنار یکدیگر ساکن این محله هستند را استشمام می کنید به گونه ای که با اولین برخورد با ساکنان این منطقه خود را جزئی از آنها خواهید دانست.
جلوتر که می رویم محرمیت های حصیرآیاد بیشر قد علم می کنند، خیابان هایی که آسفالت نامناسب دارند، آسفالتی که بعضا ۲۰ سال است ترمیم نشده، فاضلابی که همیشه گرفته و امکان تنفس را برای ساکنان دشورا کرده و در برخی خیابان ها وجود فاضلاب روباز خطرهای بسیاری را برای کودکان این محله تهدید می کند که به غیر از بازی کردن در خیابان جای دیگری ندارند.
از خیابان هفتم این محله به پایین کوه های بلندی مشاهده می شود که به صورت پلکانی منازلی را در خود جای داده و بیش از ۷۰۰ نفر در این منازل ساکن هستند؛ منازلی که با پس کوچه های باریک مسیر تردد را بسیار دشوار کرده به گونه ای که اگر ۲ نفر همزمان خواهان عبور هستند نمی توانند از کنار یکدیگر گذر کنند.
۲۵ آذر ۹۸ باران شدیدی سراسر استان خوزستان را فرا گرفت و خسارت های مختلفی را به همراه داشت، حصیرآباد از این خسارت ها در امان نماند و چهار منزل که محل آنها در کوه بود تخریب شدند، مردمان این محله روزانه با مرگ دست و پنجه نرم می کنند و ممکن است با یک رانش زمین، ریزش کوه و یا یک بارندگی چندساعته خانه هایشان خراب و جان خود و عزیزانشان به خطر افتد.
بیش از ۶۰ منزل که در کوه حصیرآباد و منبع آب واقع شده اند در معرض خطر بسیار شدیدی قرار دارند و هر لحظه امکان وقوع حادثه برای آنها وجود دارد؛ از سال ۹۴ دستور جابه جایی این منازل صادر شد اما تاکنون هیچ اقدام عملی برای جابه جایی ساکنان این منطقه پرخطر صورت نگرفته و همه ساله شاهد آن هستیم که بر اثر یک بارش جزئی حداقل خسارت مالی متوجه ساکنان این منطقه می شود و همچنان این مسئله ادامه دارد.
حاج عیسی از بزرگان و ریش سفیدان حصیرآباد با بیان اینکه حصیرآباد منطقه محرومی است و خانه های آن همچنان بافت قدیمی به خود دارند می گوید: بعضا مشاهده می شود در این خانه های فرسوده که غالبا در نقطه کوه حصیرآباد است خبر گزیدگی مار و عقرب شنیده می شود.
غلام حسین از افرادی است که در بارندگی اخیر منزلش دچار تخریب شده، وی دارای سه فرزند و تنها وسیله برای گذراندن زندگی او یک موتورسیکلت است. غلام حسین با چشمانی غمبار و پر از ناراحتی به ما می گوید: «همه داراییم رو از دست دادم مگر من چقدر کار می کنم با چی و از کجا پول بیارم و خونم را بسازم فقط خدا باید به دادم برسه».
«غلامرضا شریعتی» پس از باران اخیر اهواز با بازدید از این منطقه می افزاید: با توجه به خطرناک بودن وضعیت ساکنان این منطقه هر چه سریع تر باید انتقال و خرید ملک این منازل از سوی اداره کل اجتماعی استانداری و شهرداری اهواز انجام شود.
استاندار خوزستان تصریح می کند: با توجه به دشواری انتقال ساکنان در حداکثر ۲ سال آینده انتقال ساکنان این منازل که تقریبا ۵۰۰ نفر هستد باید انجام شود.
«زهرا جمشیدی» نیز با بیان اینکه لیست تعداد افراد ساکن در منطقه پرخطر و کوه نشین حصیرآباد آماده و در اختیار فرمانداری قرار داده شده تصریح می کند: با توجه به رایزنی های انجام شده با کمیته امداد امام خمینی (ره) مقرر شد تا استقرار کامل آسیب دیدگان این منطقه از کمک های این نهاد بهره مند شوند.
مدیر دفتر تسهیلگیری منطقه حصیرآباد عنوان می کند: در جلسه ای که به دستور استاندار خوزستان در شهرداری برگزار شد مقرر شد منازل این منطقه هرچه سریع تر از مالکان خریداری شود و تهیه لیست مالکان و مستاجرین بر عهده دفتر تسهیلگری است.
با پیگیری خبرنگار شبستان مشخص شد که منازلی در شهر جدید رامین برای ساکنان کوه نشین حصیرآباد در نظر گرفته شده است اما نباید فراموش شود که بیشتر ساکنین این منطقه از بیکاری رنج می برند و برای شخصی که شغلی برای امرار معاش ندارد سکونت در یک شهر جدید آن هم با کمترین امکانات دشوار و یا غیرممکن است.
در صورتی که استانداری خوزستان برنامه ای برای جابه جایی این افراد داشته باشد ابتدا باید موضوع اشتغال سرپرستان این خانواده را حل کند که بیشتر آنها بانوانی هستند که به تنهایی فرزندان خود را اداره می کنند.
کمک های مردمی و خیرین برای امرار معاش این افراد تنها یک موضوع زودگذر است و باید طرحی بسیار جدی برای اشتغال بانوان سرپرست خانوار در این منطقه صعب العبور انجام شود تا مرحله جابه جایی با چالش کمتری مواجه شود.
بنابر این مسئولان استان به منظور جابه جایی مردمانی که همیشه با خطر زندگی می کنند با دو چالش رو به رو هستند، اینکه به منظور کاهش خطر جانی برای این افراد هرچه سریع تر موضوع انتقال ساکنان این منطقه انجام شود اما پیش از این به منظور کنترل آسیب های فرهنگی و اخلاقی باید موضوع اشتغال برای سرپرستان خانوارها که یک مشکل فراگیر در کشور است حل شود.
این نکته قابل ذکر است که استاندار خوزستان در بازدیدی که پس از بارندگی اخیر از این منطقه داشت بر لزوم انتقال هر چه سریع تر ساکنان این منطقه تاکید کرد که انتظار می رود با توجه به وضعیت ساکنان کوه نشین در حصیرآباد استاندار خوزستان شخصا بر انتقال هرچه سریع تر ساکنان این منطقه پر خطر نظارت داشته باشد.
نظر شما