به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، حسینیه اعظم زنجان از اماکن مذهبی شیعیان است که در جنوب شهر زنجان واقع شده است.
قدمت این مکان به حدود یک قرن پیش میرسد این حسینیه توسط دو فرد به نامهای حاج میرزا محمد نقی و حاج میرزا بابایی وقف شد و هر سال در روز (8 محرم) اقدام به برگزاری دسته عزاداری میکند.
حسینیه اعظم زنجان بیشتر بهخاطر دستهای که هر سال در هشتمین روز ماه محرم دارد مشهور است. این دسته حرکت خود را از محل حسینیه اعظم آغاز میکند و معمولاً همزمان با اذان مغرب در امامزاده سید ابراهیم(ع) به پایان می رساند.
مراسم عزاداری حسینیه اعظم زنجان در تاریخ (15 دی) سال 1387 با شماره ثبتی 10 به عنوان دهمین مورد از میراث معنوی ثبت شده در ایران است.
دسته حسینیه اعظم زنجان را باید نمونه واقعی یک دسته عظیم و در عین حال اصولی عزاداری برای شهیدان کربلا دانست، دسته عزداری حسنیه اعظم نه علم دارد نه تمثال، بلکه تنها پرچمهای سرخ و سبز است که در جلوی دسته خودنمایی میکند و سینهزنی مردم عزدار که به شکلی هماهنگ برگزار میشود.
اجتماع میلیونی مردم ایران در دسته حسنیه اعظم زنجان همواره جلوههای خاص از عشق و وفاداری مردم به خط سرخ شهادت و قیام کربلا است. مردم از اقصی نقاط کشور و حتی بسیاری از کشورهای خارجی برای شرکت در این حرکت میلیونی به شهر زنجان میآیند تا خود را در دریای خروشان عزداران اباعبدالله(ع) بیابند.
حضور مداحان شهیر و بزرگی همچون اصغر زنجان، ولیالله کلامی، جواد رسولی، مرتضی حیدری و دیگران جلوهای خاص به عزداریهای حسینه اعظم داده است، به گونهای که امروز در اقصی نقاط ایران آوازه این افراد به گوش میرسد .
طبق یک سنت دیرینه، همه ساله هشتم ماه محرم، مقارن با شب تاسوعای حسینی، خیل عاشقان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و قمرمنیر بنی هاشم حضرت ابالفضلالعباس(ع) در قالب دسته عظیم عزاداری از حسینیه اعظم زنجان به طرف امامزاده سید ابراهیم(ع) حرکت میکنند.
این روز در زنجان به "یوم الابالفضل" مشهور است و مردم در مسیر این دسته عزاداری، هزاران راس قربانی اعم از شتر، گاو و گوسفند ذبح میکنند که گفته میشود بیشترین قربانی پس از مکه معظمه در شهر زنجان و در روزهای عزاداری امام حسین(ع) صورت میگیرد.
همچنین در طول مسیر حرکت، مردم زنجان و دیگر میهمانانی که از راه های دور و نزدیک به زنجان آمدهاند نذورات نقدی خود را به اکیپهای ثابت و سیار جمعآوری نذورات تقدیم میکنند.
عظمت و شکوه این برنامه و حضور ده ها هزار نفری مردم به قدری است که نظیر آن در هیچ کجای ایران دیده نشده است، به همین جهت اسفندماه سال 87 با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی این برنامه به عنوان دهمین میراث معنوی کشور ثبت گردید و در همین راستا زنجان در بین محافل مذهبی و فرهنگی کشور به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی شناخته می شود.
با اینکه زنجان از نظر وسعت شهر کوچکی است، اما سالهاست که در این دسته عزاداری بیش از 200 هزار نفر شرکت میکنند، جذب گردشگر مذهبی، گویای آن است که مردم از اقصی نقاط کشور و حتی بسیاری از کشورهای خارجی برای شرکت در این حرکت عظیم، به شهر زنجان میآیند تا خود را در دریای خروشان عزاداران ابا عبدالله الحسین(ع) غرق کنند.
حضور گسترده زنان در حاشیه این مراسم از دیگر امور منحصر بهفرد این مراسم است، البته در گذشته زنان تنها به عنوان تماشاگر در این مراسم حضور مییافتند، اما از سال قبل زنان نیز توانستند به صورت یک دسته مجزا در پشت سر دسته حرکت کنند که این امر، به عنوان الگوی زیبنده پرچمدار کربلا حضرت زینب(س)، معنویت خاصی به این مراسم میدهد.
تاریخی بودن مراسم حسینیه بر اساس تحقیقات به عمل آمده، ثابت شده است، به گونهای که برخی مورخان قدمت برگزاری این مراسم را حداقل از زمان قاجار میدانند. توجه به جایگاه دین اسلام و سادگی و بیپیرایگی انجام مراسم، باعث شده که رونق رو به افزایش مراسم، هر سال نسبت به سال قبل بیشتر شود.
این مراسم شکوهمند هر ساله از طریق شبکههای برونمرزی(جام جم) و رسانههای ملی، شبکه وب(اینترنت) به صورت مستقیم پخش شده، خیل عظیمی از ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز بدین گونه نظارهگر این مراسم شکوهمند هستند.
پایان پیام/
نظر شما