خبرگزاری شبستان- مازندران؛ دكل بندي يك شغل مهارتي و پرخطر است. كار دكل بند نصب دکلهای بزرگ انتقال برق و مخابرات است و به همين دليل دكل بندها بهطورمعمول بهدوراز خانوادههایشان در خارج از محدوده شهري و مسكوني فعاليت دارند.
«گلوگاه» شرقیترین شهرستان استان مازندران 3200 خانوار دکل بند دارد که سالانه به جهت نبود ادوات ایمنی 250 کشته میدهد بهعنوان زادگاه دکل بندهای ایران شهره است. هر خانهای در این شهر لااقل دو دکل بند دارد. نبود فرصتهای شغلی در این شهرستان جوانان تحصیلکرده و دانشجو را مجبور به تن دادن به این شغل سخت و طاقتفرسا در سرما و گرمای مناطق مختلف کشور و حتی خارج از مرزهای ایران اسلامی نظیر ارمنستان، ترکمنستان، گرجستان و عراق میکند.
گلوگاهی یا غیر گلوگاهی، این افراد داوطلبانه یا از روی ناچاری وارد این کارشدهاند و خطرات آن را هم پذیرفتهاند، بهتر است نگاه جدیدی به دکل بندی و دکل بندان شود و همه اقشار جامعه بدانند حرفهای هم به نام دکل بندی وجود دارد و دکل بندان سرمایههایی هستند برای رسیدن به سرمایههایی بزرگتر.
هرروزه بر گستره علوم و فنون و تخصصها افزوده میشود، مسئولان هم باید راهی برای کم کردن حوادث مربوط به شغل دکل بندی بیابند.
* فازمتر غیر تماسی هوشمند ایمنی دکل بندان را فراهم میکند
«مونا دلفانیان» کارشناس ارشد نرمافزار کامپیوتر و کارمند دانشگاه آزاد اسلامی محمودآباد از سال 1392 با ثبت شرکت «آی گون نیرو نامیه» به همراه همسر و تعدادی از دوستانشان که همگی از تحصیلکردههای دانشگاه آزاد اسلامی هستند با تحقیق و پژوهش درزمینهٔ برق و الکترونیک به دنبال ارائه راهکارهای علمی جهت انجام درست و بهموقع خدمات مرتبط با برقرسانی و مخابرات هستند و تاکنون 7 اختراع شامل فازمتر غیر تماسی هوشمند، تست فاز از 3 ولت تا 700 هزار ولت، ربات مسیریاب فاز، کواد کوپتر هوشمند بر پایه شناسایی میدان الکترونیکی، سیستم هوشمند ایمنی زنبور و افزایش عسل و زهرگیر فرکانسی و کنهکش بخار اسید اکسالیک (اگزالیک) به ثبت رساندند.
*دستیابی به علم شناسایی میدان الکتریکی از راه دور
این مخترع و پژوهشگر جوان مازندرانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری بابیان اینکه تاکنون با همکاری نخبگان جوانی که با شرکت «آی گون نیرو نامیه» همکاری دارند 7 ثبت اختراع در حوزه برق و الکترونیک و زنبورداری داشته است، اظهار کرد: 5 اختراع از این تعداد به مرحله تولید و تجاریسازی رسیده است.
دلفانیان بابیان اینکه «گلوگاه» شرقیترین شهرستان استان مازندران 3200 خانوار دکل بند دارد که سالانه به جهت نبود ادوات ایمنی 250 کشته میدهد و یکی از دوستان صمیمیاش را نیز بهواسطه همین شغل ازدستداده است، افزود: ایده اختراع فازمتر غیر تماسی هوشمند و تست فاز از 3 ولت تا 700 هزار ولت از این حادثه به بعد به ذهنش خطور کرده و اکنون به تنها نمونه فازمتر غیر تماسی هوشمند دنیا تبدیلشده است.
وی بابیان اینکه در تولید این اختراع به علم شناسایی میدان الکتریکی از راه دوردست یافتند، گفت: وقتی صحبت از فازمتر میشود همه شاید به برق 220 خانگی فکر کنند ولی ما در اینجا از فشارهای قوی برق صحبت میکنیم دکلهای 60 متری و ارتفاع گرفتن از زمین و تا الآن دستگاههایی که از خارج همانند کشور ژاپن وارد میشد دستگاه تماسی بوده است و فرد از 60 متر دکل بالا میرفت و دستگاه 7 کیلویی با ارتفاع 5 متر را در دست میگرفت و مستقیم به سیم میزد تا خطاهای دکل را بیابد؛ اما ما توانستیم دستگاهی را تولید کنیم 20 سانتیمتر است و با وزن فوقالعاده سبک که از 60 متر مانده به سیم میتواند بدون خطا دکلهای 400 و هزار ولت 700 را تشخیص دهد که برق دارد یا نه.
وی بابیان اینکه یکی از این محصولات کوادکوپتر هوشمند بر پایه شناسایی میدان الکتریکی برای بازرسی از دکلهای است، تصریح کرد: کوادکوپتر بالای 60-70 میلیون تومان هزینه برای تولید نیاز دارد. این کوادکوپترها وقتی وارد میدان میشوند بعضاً به خاطر جریان برق دچار اختلالاتی در مدارهایشان میشوند و حتی منفجر میشوند که گروه نخبگانی که با این مخترع جوان مازندرانی فعالیت دارند نتوانستند با استفاده از مکانیزم فازمتر به کوادکوپتر کمک کنند قبل از اینکه وارد میدان بشود تشخیص بدهد که دارد به محدوده خطر وارد میشود و بارهای الکتریکی زیاد است و هوشمندانه تصمیم بگیرد که دور شود.
دلفانیان بابیان اینکه این کوادکوپتر در نزدیکترین محدوده قرار دارد و فیلمبرداری واضح انجام میدهد، گفت: در این دستگاه احتمال بروز خطای انسانی بسیار پایین است.
وی بابیان اینکه تاکنون برای ثبت اختراعات خود به سراغ مراکز دانشبنیان نرفته است، اذعان کرد: در ایران وقتی دستگاهی را ثبت میکنیم چون نمونه ندارد؛ توجیه آن برای دیگران سخت است و خیلی اذیت میشویم.
دلفانیان درباره فازمتر غیر تماسی هوشمند که دو ثبت اختراع شامل «تست فاز غیر تماسی ۳ ولت تا ۷۰۰ هزار ولت» و «فاز یاب غیر تماسی هوشمند» دارد، اظهار کرد: این دستگاه نمونهای در هیچ جای دنیا ندارد و اگر مسئولان کمک کنند تا این محصول تجاریسازی شود و زمینه صادرات آن فراهم گردد قطعاً شاهد ارزآوری به کشور و همچنین تحقق منویات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) درزمینهٔ حمایت از کالای ایرانی خواهیم بود.
*تجاریسازی ۲ محصول در حوزه زنبورداری
وی به ورود در حوزه زنبورداری بهصورت علمی نیز اشاره کرد و افزود: به جهت مراجعه یکی از دوستانش که زنبوردار بوده و سالانه تلفات فراوان داشت توانست با تحقیق و پژوهش موفق به ثبت «سیستم هوشمند ایمنی زنبور» و «افزایش عسل و زهرگیر فرکانسی» شود که هماکنون پنج سال در کشور فعال است و به تولید انبوه رسیده است.
دلفانیان گفت: با استفاده از این دستگاه زنبورداری سنتی تبدیل به زنبورداری صنعتی شد و کوچ بابت سرما و تلفات زمستان زنبور از بین رفت و محصولات تا چهار برابر افزایش داشته است.
وی اضافه کرد: همچنین بر اساس تقاضای صنعت، زهرگیر فرکانسی زهر زنبورعسل را تولید کرده که در دنیا نمونه ندارد؛ البته دستگاههایی بوده اما ولتاژی بوده و زهر گرفته پایین و تلفات بالا بوده است.
دلفانیان ادامه داد: زهر زنبورعسل تنها مادهای است که در درمان بسیاری از بیماریهای صعبالعلاج مثل روماتیسم و آرتروز کاربرد دارد و بیمار بهصورت قطعی درمان شد و در درمان بیماری دیابت و ایدز و سرطان نیز بر روی موش و حیوانات جواب داده است.
این مخترع و پژوهشگر جوان مازندرانی بابیان اینکه زهر زنبورعسل رطوبت دوست است و از بین میرود و به دست آوردن این زهر و سلامت آن مهم است، افزود: دستگاههای قدیمی که برای زهر گیری استفاده میشدند بیرون از کندو قرار میگرفتند و وجود مشکلاتی نظیر ریختن مدفوع زنبور، گردوخاک، نور خورشید و... ناخالصی در زهر به وجود میآورد که دستگاه زهرگیر فرکانسی زهر زنبورعسل بهصورت همزمان از 10 کندو به مدت 20 دقیقه در داخل کندو زهرگیری میکند.
*ثبت بیش از 75 درصد میلیتین درصحنه کرمانشاه
وی یادآور شد: بالاترین زهر را در شهرستان صحنه کرمانشاه با ثبت بیش از 75 درصد میلیتین استخراج کردند و بالاترین سطح استخراج میلیتین دنیا را ثبت کردند.
*مسئولان برای درمان مشکلات کشور به خارج از مرزها چشم ندوزند
دلفانیان با ابراز گلهمندی از اینکه کسی از مخترعان حمایت نمیکند، خاطرنشان کرد: ما پنج سال داد میزنیم که فازمتر ساختیم که از ادوات ایمنی برخوردار است؛ اما استقبال نمیشود. جا انداختن و فروش چنین محصول جدیدی که در دنیا نمونه ندارد، بهویژه در ایران خیلی سخت است.
وی با تأکید براینکه مسئولان باید به مخترعان اهمیت دهند تا معضلات حل شود و دردی از جامعه دوا شود، گفت: تنها سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری سپاه کربلا استان مازندران از ما حمایت علمی کردند که قدردان هستیم.
دلفانیان خواستار حمایت سایر ارگانها و نهادها از نخبگان شد و اذعان کرد: نخبگان کشور ایران اسلامی بینظیر هستند، چرا از پتانسیلهای موجود در کشور نباید استفاده مناسب شود و بهراحتی نیازمندیهای کشور که امکان تولید آن در داخل و به دست همین نخبگان جوان ایرانی وجود دارد از خارج تهیه میشود.
*مشکلات مخترعین در حوزه دانشبنیان مرتفع شود
وی بابیان اینکه برخی از مخترعین برای دانشبنیان شدن اختراعات خود با موانعی مواجهاند، گفت: صرف پیچیدگی نباید ملاک دانشبنیان شدن باشد بلکه برخی از اختراعها در حین سادگی بسیار کارایی دارند.
دلفانیان بیان کرد: وقتی صحبت از اختراع و استانداردسازی است باید راهحل پیدا شود و استانداردها تعریف شود و آگاهیرسانی شود.
گزارش:سودابه احمدپور ملکشاه
نظر شما