خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ با وجود اینکه استان خراسان شمالی دارای پنج هزار خانوار عشایری با حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت است اما از نظر توسعه ای در بخش های مختلف همچون روستاها و شهرها پیش نرفته بلکه بسیار عقب افتاده چرا که هنوز در مناطق عشایری این استان یک خانه بهداشت ویژه عشایر وجود ندارد.
عشایر، زندگی کوچرویی دارند، زیرساخت ها و امکاناتی که دستگاه ها در اختیار آنان قرار می دهند باید طوری ایجاد شود که همسو با زندگی آنان باشد اما در گذر زمان و اختصاص امکانات و اعتبارات بیشتر به شهرها و در مرحله بعد به روستاها توجه شده و گویی عشایر در این حوزه به فراموشی سپرده شده اند.
عشایر در بیشتر شاخص ها از جمله سواد، راه ها، خدمات رفاهی، امکانات آب، برق و سوخت در حداقل ها به سر می برند اما در حوزه بهداشت و درمان حتی از حداقل ها نیز محروم بوده اند.
بیشتر عشایر استان خراسان شمالی در مناطق ییلاقی شیروان، بجنورد، اسفراین، مانه و سملقان و جاجرم مستقر هستند و در فصل سرد به سمت مناطق گرمسیری استان گلستان و همچنین بخش هایی از مناطق گرم این استان کوچ می کنند اما متاسفانه حتی یک خانه بهداشت سیار ویژه قشر عشایر در این استان وجود ندارد که این امر در سالیان سال باعث مشکلات مختلفی شده است.
عشایر خراسان شمالی با کمترین امکانات گذر زندگی می کنند و این در حالی است که این قشر تولید کننده هستند و ۲۵ درصد تولید گوشت قرمز استان را بر عهده دارند و علاوه بر این سالانه انواع فرآوردههای لبنی نیز تهیه و وارد بازار میکنند و همچنین سالانه تولیدات صنایع دستی در رشته های مختلف نیز دارند اما با این وجود از بیشتر امکانات و زیر ساختهای لازم بی بهره هستند که مهمترین آن وجود یک خانه بهداشت است.
تعدادی از خانوارهای عشایری این استان در گفت و گو با خبرنگار ما گفتند متاسفانه خانوارهای عشایری این استان از حداقل امکانات بهداشتی برخوردار نیستند و این در حالی است که این خانوارها همچون سایر اقشار روستایی و شهری نیاز به امکانات بهداشتی و درمان دارند.
یکی از عشایر خراسان شمالی که هم اکنون در مناطق مانه و سملقان به سر میبرد، گفت: متاسفانه خانوارهای عشایری از امکانات و زیرساخت های بهداشتی محروم هستند.
محمد قدیری افزود: دستگاه های مسئول و مرتبط برای توزیع امکانات باید برابری و عدالت را با توجه به تعداد جمعیت رعایت کنند، تنها مناطق روستایی و شهری نیاز به امکانات و خدمات بهداشتی ندارند چرا که خانوارهای عشایری نیز همچون سایر اقشار به این امکانات نیازمند هستند.
وی افزود: نبود خانههای بهداشت سیار باعث شده که این قشر با مشکلات بهداشتی زیادی دست و پنجه نرم کنند.
قدیری اظهار داشت: برخی از خانوارها از نبود این امکانات دچار مشکلات مختلفی شده اند و برای درمان یک بیماری ساده به شهر و یا استان دیگر سفر می کنند که مستلزم هزینه های زیادی است که بر این قشر محروم تحمیل می شود.
یکی دیگر از خانوارهای عشایری استان گفت: خانوارهای عشایری این استان با وجود اینکه تولید کننده هستند اما از بیشتر امکانات از جمله امکانات بهداشتی بی بهره هستند.
وی افزود: بعضا برخی از گروه های جهادی به صورت موردی به مناطق عشایری مراجعه می کنند که این امر پاسخگوی نیاز این قشر نیست چرا که نیاز به بهداشت و درمان نیاز همیشگی است.
یکی دیگر از خانوارهای عشایری بیان می کند: عشایر، خدمات زیادی از سوی دستگاه های مختلف دریافت نمی کنند گویی برخی از اداره ها جمعیت عشایری را زیر مجموعه استان نمی دانند و انتظار دارند که تنها اداره کل امور عشایری تمامی مسایل و مشکلات این قشر ر ا برطرف کند.
فریده فرهادی افزود: اما این در حالی است که خدمات تخصصی هستند اداره کل عشایر که نمی تواند خدمات بهداشت و درمان را به این خانوارها ارایه دهد اما باید پیگیر رفع مشکلات این قشر در این خصوص باشد و از مسئولان مربوطه همچون دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، خانه بهداشت سیار را در مناطق عشایری مطالبه کند.
هم اکنون خانوارهای عشایری استان خراسان شمالی علاوه بر مشکلات بهداشت و درمان با مسایلی همچون نامناسب بودن سر پناه، چادر های فرسوده، مشکلات آموزشی در مدارس، کمبود آب در برخی از مناطق، از بین رفتن مراتع و همچنین از بین رفتن ایلراه ها درگیر هستند که تمامی دستگاه ها و ارگان ها در کنار ارایه خدمات به اقشار مختلف باید به این قشر تولید کننده نیز توجه کند چرا که محرومیت ها باعث مهاجرت و حاشیه نشینی خواهد شد.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: خانوارهای عشایری این استان دست کم به 10 خانه بهداشت سیار نیاز دارند که این امر بارها و همچنین در گردهمایی منطقه ای که در این استان برگزار شده، مطرح شد.
محمدرضا قلی پور افزود: در این گردهمایی، مسئولان مربوطه از استان های مختلف شرکت داشتند که نیاز به 10 کانکس در استان نیز مورد بررسی و تایید قرار گرفت که باید اقدامات آن انجام شود.
وی با بیان اینکه در گردهمایی منطقه شرق کشور که در استان انجام شد در خصوص مسائل بهداشت و درمان خانوارهای عشایری صحبت شد، گفت: این موضوعات در حضور مسئولان وزارت بهداشت مطرح و مورد بحث و بررسی نیز قرار گرفت.
قلی پور اظهار داشت: حتی تصمیم گرفته شده که از فرزندان عشایر به عنوان بهورز به کارگیری شود تا ماندگاری نیز داشته باشند.
وی افزود: باید کانکس ها به تمامی امکانات تجهیز شود و همچنین نیروی مورد نیاز نیز در اختیار قرار دهند.
نظر شما