به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، «سید آرش حسینی میلانی» در صد و هشتاد و دومین جلسه علنی شورا در نطق پیش از دستور با اشاره به تعداد اتوبوس های فرسوده تهران در چهار سال آینده گفت: پنج هزار و 267 دستگاه اتوبوس در چهار سال آینده به تعداد اتوبوس های فرسوده تهران افزوده خواهد شد.
رییس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در سال هزار و 402، 89 درصد اتوبوس های پایتخت فرسوده خواهند شد، افزود: آمار هشداردهنده ای است که در صورت عدم اصلاح سیستم حمل و نقل عمومی، سیاست های کنترلی جریمه و طرح ترافیک یا ارتقای استاندارد خودروها تاثیری نخواهد داشت و محیط زیست آلوده تر و ترافیک بیشتر خواهد شد.
وی با اشاره به وضعیت نامناسب هوای تهران در آذر ماه سال جاری گفت: در این ماه 12 روز ناسالم برای گروه های حساس و یک روز ناسالم برای همه افراد داشتیم و با وجود وضعیت اضطراری همچنان چهل درصد مردم از خودروهای شخصی استفاده می کردند.
سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری تصریح کرد: گرانی بنزین و اعمال محدودیت های ترددی نتوانسته است از میزان تردد خودروهای شخصی در سطح خیابان ها و معابر شهر تهران کم کند و باید ریشه این مسئله را بیابیم.
حسینی میلانی نبود سیستم حمل و نقل روزآمد و کافی را یکی از دلایل عدم اقبال مردم از حمل و نقل عمومی عنوان کرد و گفت: تصور اغلب شهروندان از وسایل حمل و نقل عمومی، اتوبوس ها و واگن های فرسوده متراکم و انباشته از جمعیت و تاثیر در جا به جایی که همه اینها به دلیل کمبود امکانات است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به ظرفیت جا به جایی روزانه پنج میلیون سفر توسط متروی تهران گفت: این در حالی است که از یک سوم ظرفیت مترو برای حمل و نقل مسافر استفاده می شود.
حسینی میلانی با بیان اینکه پنج هزار و 900 دستگاه اتوبوس در تهران فعالیت می کنند که 54 درصد آن فرسوده است، گفت: حداکثر عمر اتوبوس ها هشت سال است در حالی که میانگین اتوبوس های تهران که فعالیت می کنند بیش از یازده سال می باشد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران سهم اتوبوس ها در جا به جایی مسافر را 16 درصد اعلام کرد و گفت: افزایش نرخ بنزین باعث شده است تا این میزان افزایش یابد در حالی که فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی و کمبود تعداد اتوبوس ها به یکی از چالش های اصلی پیش روی تهران تبدیل شده است.
حسینی میلانی با بیان اینکه هشت سال است که دولت هیچ اتوبوسی به شهرداری تهران تحویل نداده است، گفت: روند نوسازی ناوگان اتوبوسرانی بسیار کند شده و شرایطی فراهم کرده که در چالش فرسودگی ناوگان اتوبوسرانی از وضعیت هشدار هم عبور کرده است.
وی با بیان اینکه روزانه 300 دستگاه اتوبوس به دلیل فرسودگی در تهران متوقف می شوند، گفت: نارضایتی شهروندان و افزایش هزینه های ناشی از تعمیر و نگهداری مشکلاتی است که اتوبوس های فرسوده به وجود آورده اند.
رییس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران ادامه داد: در بحث قانون هدفمندی یارانه ها باید بخشی از درآمد به حمل و نقل عمومی اختصاص یابد در حالی که تا امروز مبلغ ناچیزی به حساب شهرداری تهران واریز شده است.
حسینی میلانی ادامه داد: در طرحی که شهرداری برای کاهش آلودگی هوا پیشنهاد داده است، اعتباری بالغ بر هزار و 584 میلیارد تومان از محل بودجه عمومی و سه هزار و 780 میلیارد تومان از محل تسهیلات برای نوسازی سه هزار اتوبوس لازم است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با عدم تحقق درآمدهای شهرداری از محل مصوبات دولت نظیر قانون هوای پاک و پرداخت 10 درصد از جرایم رانندگی سهم شهرداری از محل طرح LEZ هستیم، در حالی که وزارت کشور طبق قانون هوای پاک موظف است تا با همکاری وزارتخانه های اقتصاد و صمت زمینه نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی شهری با اولویت شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت را در مدت پنج سال از محل کمک بلاعوض یارانه تسهیلات و یا صفر کردن سود بازرگانی واردات خودروهای برقی بنزینی و خودروهای الکتریکی و موتورسیکلت برقی انجام دهد.
سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری به مصوبات شورای اقتصاد اشاره کرد و گفت: طبق این مصوبه که در سال 97 تصویب شد، قرار شده است منابع حاصل از صرفه جویی سوخت برای نوسازی ناوگان فرسوده اتوبوس و تامین 19 هزار دستگاه اتوبوس بعد از تایید شهرداری ها پرداخت شود، این در حالی است که بهمن سال 96 نیز رییس جمهور بر نوسازی حمل و نقل جاده ای و شهری به ویژه کامیون ها و اتوبوس های فرسوده تاکید کردند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تنگناهای اقتصادی ناشی از تحریم ها در کشور را انکار نمی کنیم و می دانیم کشور با مشکلات زیادی در عرصه اقتصادی مواجه است و از طرفی هم در جلسه ای که هفته پیش به ریاست معاون اول رییس جمهور و با حضور شهردار و رییس شورای شهر تهران برگزار شد، وزارت نفت با پرداخت یارانه صرفه جویی سوخت از تیر تا شهریور امسال موافقت کردند که در این راستا، پورسید آقایی خدمات زیادی در پیگیری های تحقق آن انجام داده است.
حسینی میلانی در ادامه گفت: مدیریت شهری در دوره پنجم با بدهی های سنگینی مواجه است و این شرایط باعث شده است تا مدیریت شهری با یک سیاست ریاضتی به فعالیت خود ادامه دهد اما نوسازی و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی به اندازه ای ضروری است که شورای شهر در قانون بودجه 98 مجوز انتشار و فروش اوراق مشارکت به مبلغ 500 میلیارد تومان را مصوب کرد که بانک مرکزی باید در سرعت بخشیدن به صدور مجوزهای آن همکاری بیشتری داشته باشد.
سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری با اشاره به حمایت های دولت، وزارت صمت و بانک مرکزی و تاثیر آن بر خروج مدیریت شهری از تنگناهای اقتصادی گفت: تحریم های ظالمانه باعث شده تا امکان ورود قطعات اتوبوس به شدت محدود شود، بنابراین وزارت صمت با توجه به ملاحظات اقتصادی و اجتماعی برای امکان تامین اتوبوس از محل تولید داخلی باید زودتر اقدام کند.
حسینی میلانی تاکید کرد: موضوع اتوبوس های فرسوده فقط مسئله تهران نیست بلکه شهرستان های حومه پایتخت هم با مشکلات زیادی مواجه هستند.
وی از رییس سازمان برنامه و بودجه درخواست کرد تا توجه ویژه ای به تامین اعتبارات نوسازی ناوگان اتوبوسرانی داشته باشد و از نمایندگان مجلس به ویژه فراکسیون امید و مجمع نمایندگان نیز خواست تا در مدت باقیمانده به مدیریت شهری بیشتری کمک کنند.
نظر شما