«جنگ و صلح» انقلاب نداریم

صحرایی با بیان اینکه «کتیبه ژنرال» پاسخگوی نسل جدید در مورد تاریخ انقلاب اسلامی است، گفت: این مجموعه در بر دارنده حوادث ابتدای انقلاب، دوران دفاع مقدس و مساله داعش است.

 خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: شهید عبدالله اسکندی در محله فقیر نشین قصرادشت شیراز متولد شد. وی در دوران دفاع مقدس بیش از 80 ماه در جبهه حضور داشت و همرزم احمد متوسلیان بود. وی فرماندهی بسیاری از عملیاتها را بر عهده داشت. در عملیات‌های کربلای ۱، ۳، ۴، ۵ و ۸ رئیس ستاد تیپ الهادی بود. در عملیات بیت‌المقدس۴ فرماندهی تیپ مهندسی را بر عهده داشت. وی در فعالیت های جهادی و سازندگی از جمله احداث سد کرخه احداث جاده نیریز در استان فارس و طرح توسعه نیشکر شرکت داشت. پنج سال مدیریت بنیاد شهید استان فارس را عهده دار بود و در بین همکاران خود و خانواده شهدا و جانبازان به خوشرویی معروف بود. شهید اسکندری همزمان با آغاز فعالیت داعش در سوریه به عنوان مستشار نظامی به سوریه رفت و در خرداد سال 1393 به شهادت رسید. سر این شهید بزرگوار را بر نیزه زدند ، رجز خوانی کردند و فیلم این صحنه ها را در فضای مجازی پخش کردند. پیکر این شهید بزرگوار به ایران بازنگشت. مقبره سردار شهید عبدالله اسكندری در كنار مقبره خلبان شهید عباس دوران‌ از شهدای دوران دفاع مقدس در محل گلزار شهدای شیراز ساخته شده است. زندگی شهید اسکندری در قالب رمان به تازگی با عنوان «کتیبه ژنرال» در دو مجلد با نام های «قصردشت» و «قمحانه» از سوی انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است. گفتگویی با «اکبر صحرایی» نویسنده این مجموعه ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

کار «کتیبه ژنرال» را چه زمانی شروع کردید؟

کار را سال 1393 شروع کردم که خوشبختانه امسال کار تمام و منتشر شد.

 

در این مدت پنج سال تغییرات زیادی در کتاب اعمال کردید؟

بله. کتاب ابتدا سوم شخص بود و بعد اول شخص شد زیرا زاویه دیدم در بین کار تغییر کرد. دیدم با روایت اول شخص صمیمیت بیشتری ایجاد می شود. اسم کتاب چیز دیگری بود که بعد از مدتی تغییر کرد.در شروع کار قصد داشتم زندگینامه  شهید اسکندری را در حدود 300 صفحه بنویسم اما در ادامه پروژه دیدم شخصیت و زندگی شهیدبه گونه است که کار حجیم تر می شود و جا دارد که اثر را بسط داد. بدین ترتیب اثر در دو مجلد شکل گرفت.

 

چقدر زمان صرف تحقیقات کردید؟

تحقیقان میدانی و مصاحبه های زیاد داشتم که دو سال طول کشید و خدا را شکر خروجی خوبی داشت.

 

با چه افرادی مصاحبه کردید؟

با خانواده اعم از مادر، برادر و همسر و همرزمان و همکاران شهید اسکندری صحبت کردم. عبدالله اسکندری رابطه عاشقانه ای با همسرش داشت و در بین همکاران به خوشرویی معروف بود. همسنگرها و همرزمان شهید در شهرهای مختلف بودند و مجبور شدم به شهرهایی همچون تهران و قم بروم تا با آنها گفتگ داشته باشم.

 

آیا برای تحقیقات خود به سوریه هم رفتید؟

قبل از نوشتن نهایی و انتشار کتاب فرصتی پیش آمد و به سوریه رفتم . البته رفتنم به سوریه ربطی به کتاب کتیبه ژنرال نداشت. در آن سفر اتفاقی به همرزم و فرمانده شهید اسکندری برخورد کردم و مصاحبه ای با وی ترتیب دادم. حدود 200، 300 صفحه کتاب در سوریه رقم خورد و بدین ترتیب کتاب دوجلدی شد.

 

چرا «کتبیه ژنرال» را به عنوان اسم کتاب انتخاب کردید؟

در سفرم به سوریه بود که اسم رمان را انتخاب کردم.  قبل از سفر «مرد راه»  اسمی بود که برای رمان انتخاب کرده بودم. در سفرم متوجه شدم که عبدلله اسکندری در کتیبه مورک به شهادت رسیده است و همچنین متوجه شدم که او را ژنرال صدا می زدند. بدین ترتیب اسم کتاب را کتیبه ژنرال گذاشتم. در واقع سفر به سوریه کارم را تکمیل کرد.

 

شهید اسکندری را چگونه فردی یافتید؟

در تحقیقاتم متوجه شدم که عبدلله اسکندری میوه انقلاب است. در فعالیت های انقلابی سال 1342 حضور پر رنگی داشت. در تسخیر لانه جاسوسی شرکت داشت .همچنین در  دوران دفاع مقدس حضور پررنگی داشت و در عملیات های مختلف شرکت کرد. همینکه مساله داعش پیش آمد وی به سوریه رفت.

 

پس به نوعی خواننده با خواندن مجموعه «کتیبه ژنرال» در جریان انقلاب و دوران دفاع مقدس قرار می گیرد.

بله دقیقا همین طور است. به این نتیجه رسیدم که ما جنگ و صلح انقلاب و دفاع مقدس نداشتیم. عبدالله اسکندری یک راوی ، بهانه و میوه  و ثمره ای است که پاسخی به سئوالات نسل جدید است؛ سئوالاتی که در مورد ثمره انقلاب و چرایی جنگ از سوی جوانان مطرح می شود. در فصل هایی از رمان ، نسل چهارم انقلاب با شهید دیالوگ دارند . به نظرم این مجموعه یک کار فرهنگی، بومی در حوزه فارس است که از نظر لحن و زبان سازی و همچنین تاریخ فارسی کاری چند گانه است. این دو کتاب به تاریخ انقلاب اسلامی از سال ۱۳۴۲ تا پیروزی انقلاب همین طور دوران دفاع مقدس و مساله داعش اشاره کرده است.

 

آیا شهید اسکندری را قبل از نوشتن کتاب درباره زندگی وی می شناختید؟

بله شهید اسکندری از دوستان بنده بودند. در سال 1359 در سوسنگرد با هم بودیم. به سبب دوستی دیرینه ای که با هم داشتیم در مراسم چهلم شهید تصمیم گرفتم که کتابی در مورد وی بنویسم.

 

در کتاب « تپه جاویدی و راز اشلو » به یکی از شهدای شاخص پرداختید. ویژگی شاخص شهید اسکندری چیست؟

  نکته جالب این است که در کتاب تپه جاوید اشلو به شهیدی پرداختم که تنها شهیدی بود که امام خمینی(ره) بر پیشانی او بوسه زد.در کتیبه ژنرال هم به شهیدی پرداختم که اولین شهید ایرانی مدافع حرم در سوریه بود که سر از بدنش جدا می کنند. هر دو شهید متعلق به استان فارس بودند.

 

گفتنی است، مجموعه «کتیبه ژنرال» جدیدترین اثر اکبر صحرایی است که به تازگی در قطع رقعی در دو مجلد با عناوین «قصرالدشت» و «قمحانه» از سوی انتشارات شهید کاظمی چاپ و روانه بازار کتاب شده است.

 

کد خبر 867352

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha