خبرگزاری شبستان- صومعهسرا،مائده فلاحتکارضیابری؛ زراعت نیشکر در شهرستان صومعهسرا سابقهای دیرینه دارد و مردمان این دیار از دیرباز به کشت این محصول میپردازند.
کشت نیشکر هر ساله از اواخر فرودین آغاز شده و بعد از گذشت هفت ماه در اواسط آبان برداشت میشود و برای اینکه ماحصل دسترنج کشاورزان به بازار عرضه شود پس از تمیز کردن نیشکر در کارگاههای سنتی آب نیشکرها با استفاده از دستگاه، گرفته میشود.
از نکات قابل توجه تولید این محصول این است که کشاورزان در فصل زمستان پس از پایان فصل برداشت برنج و بعد از چند ماه استراحت اقدام به بریدن لولههای نیشکر میکنند و در زمستان تمام خانواده در کنار هم برای تولید شکر سیاه مشغول کار و زحمت میشوند.
در این راستا با جمعی از همکاران برای تهیه گزارش از کاشت، داشت، برداشت و پخت شکر سیاه وارد مزارع روستاهای کلسر، قاضده و میانده شدیم و با تنی چند از جوانان نیشکرپز به مصاحبه پرداختیم.
*شکرسیاه دارای ارزش غذایی بالا و خواص درمانی بسیار است
بهمن یکی از جوانانی که در کنار خانواده در حال تمیز کردن نیشکر است اظهار کرد: از اواخر فروردین در کنار کشت برنج اقدام به کشت نیشکر هم میکنیم تا در فصل زمستان در کنار دامپروری از این طریق هم بهرهوری کنیم.
وی با بیان اینکه امروز نیشکرکاری در روستای ما بهعنوان یکی از شغلهای درآمدزاست، افزود: خوشبختانه سالهای اخیر با تبلیغاتی که از سوی صدا و سیما و اصحاب جراید انجام گرفته مردم آشنایی بیشتر با شکرسیاه و روستاهایی که در آن پخت میشود پیدا کرده و به سوی خرید سوق پیدا کردهاند.
این جوان با اشاره به مراحل پخت شکرسیاه گفت: پس از تمیز کردن نیشکر در کارگاههای سنتی آب نیشکرها با استفاده از دستگاه، گرفته میشود.
وی تصریح کرد: آب حاصل از نیشکرها را در داخل ظرف مسی بزرگی میریزیم و آن را بر روی حرارت قرار میدهیم و به مدت هفت ساعت به صورت مداوم هم میزنیم که بیش از 90درصد از آب نیشکرها بخار شده و کفی به رنگ قهوهای ایجاد میشود پس از برداشتن کف مایع سیاه رنگ باقی میماند که «دوشاب» نام دارد.
این جوان ادامه داد: دوشاب یا این مایع سیاه رنگ همچنان حرارت داده شده و بهصورت مداوم هم زده میشود تاجایی که تبدیل به شکری به رنگ قهوهای روشن یا تیره شود و پس از آماده شدن شکر آنرا داخل قالب ریخته و در جای خنک قرار میدهیم تا سفت شود.
وی با بیان اینکه محصول نهایی که شکر سیاه است علاوه بر ارگانیک بودن، ارزش غذایی بالا و خواص دارویی و درمانی بسیار دارد، اظهار کرد: شکر سیاه به علت داشتن آهن و ویتامینهای گروه، با افزایش سلولهای قرمز خون به درمان کمخونی کمک کرده و در درمان گلو درد، آنفلونزا و بهبود بیماریهای کلیوی نیز موثر است.
*تولید 25 تن شکرسیاه و فراوردههایش در صومعهسرا
«احمد پادیاب» با بیان اینکه برداشت نیشکر از 22 هکتار مزارع شهرستان صومعهسرا آغاز شده است، اظهار کرد: بیشتر کشت نیشکر در روستاهای قاضده، کلسر، سنگجوب، میانده و ... صورت میگیرد.
مدیر جهاد کشاورزی صومعهسرا با اشاره به پرداخت تسهیلات 150 میلیون تومانی برای تجهیز کارگاههای نیشکرپزی افزود: 70 خانوار صومعهسرایی به پخت نیشکر در این شهرستان مشغول هستند.
وی با بیان اینکه طبق پیشبینی امسال 25 تن شکر سیاه و فراوردههایش به ارزش 800 میلیون تومان تولید و به بازار عرضه میشود، گفت: صومعهسرا قطب تولید نیشکر در گیلان است.
پادیاب با بیان اینکه برای مبارزه با آفات و بیماریهای این محصول از هیچگونه سموم و کودهای شیمیایی استفاده نمیشود، تصریح کرد: محصول شکر سیاه صومعهسرا کاملا سالم و ارگانیک است.
وی خاطرنشان کرد: در چند سال اخیر با توجه به پوشش رسانه خوبی که از کشاورزان نیشکر کار صومعهسرایی شده و همچنین به دلیل قیمت مناسب نیشکر، کشاورزان رغبت بیشتری برای کشت این محصول ارائه دادهاند.
گفتنی است؛ در حالی که شکر سفید سم محسوب میشود شکر سیاه یا به عبارت صحیح تر «سیاه شکر» خاصیت دارویی دارد و مورد استفاده اکثر مردم قرار میگیرد.
نظر شما