به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رفسنجان، قدرت الله گودرزی امروز(۱۴ آذر) در اختتامیه همایش ایمنی معادن و صنایع در محل سالن آزادی شهر سرچشمه بیان کرد: در سال ۱۹۹۹ میلادی سازمان بین المللی کار در تحقیقاتی که انجام داد به این نتیجه رسید نرخ بیکاری، شاخص مناسبی برای نشان دادن وضعیت اشتغال در کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه نمی تواند باشد به همین دلیل مفهومی به نام کار شایسته و شاخص هایی در آن کار تعریف شده که یکی از آنها توانایی افراد در یافتن کار، سلامت شغلی، تأمین معاش و حفظ کرامت انسانی است.
معاون مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: در خصوص هر کدام از این شاخص ها یک سری نمایه گرها از جمله نرخ حوادث مرگبار به ازای هر صدهزار کارگر یا تعداد بازرسین کار به ازای هر صد هزار کارگر تعریف شده است.
وی تصریح کرد: سهم بخش معدن در کنار صنعت و کشاورزی از بخش های اقتصاد ملی در هر کشوری است و بانک جهانی سال گذشته میزان تولید ناخالص جهانی را ۸۵ هزار میلیارد دلار برآورد کرد که بخش معدن را معادل ۲ درصد از اقتصاد جهانی برآورد کرده است و در کشور ما سال گذشته سهم بخش معدن ۱.۲ درصد اعلام شده و با سرانه معدنی و زنجیره معدنی این میزان به ۸ درصد می رسد.
وی گفت: در قرن بیستم در مورد کشورهای جنگ زده بعد از جنگ جهانی دوم نشان داد هر کشوری که نیروی توسعه یافته دارد و شکست نظامی هم بخورد بعد از ۲۰ سال می تواند به گروه کشورهای صنعتی برگردد متاسفانه به این امر در کشورهای در حال توسعه توجه نمی شود و بیشتر آمار مرگ و میر ناشی از بیماری ها و حوادث در کشورهای در حال توسعه است که مویّد این موضوع است.
گودرزی بیان کرد: 5500 معدن داریم و ارزش افزوده از این ها 9343 هزار میلیارد تومان تا 19 هزار و 115 هزار میلیارد تومان در سال 96 بوده، تعداد کارگران 95 هزار نفر، تعداد افراد حادثه دیده و تعداد فوتی ها در سال 96 بنا به 43 نفر قربانیان حادثه زمستانی یک افزایش ناخوشایندی را داشته است.
وی افزود: 50 درصد ارزش افزوده در بخش معدن کاری کشور در معادن سنگ آهن است، 30 درصد در 4 معدن مس، 4 درصد در سنگ آهک و 4 درصد متعلق به معادن سنگ های تزئینی و 3.3 درصد در معادن زغالسنگ است.
وی با اشاره به اینکه معدن کاری در قیاس با سایر امکاناتی که در بهره وری از زمین مانند کشاورزی است بهترین بهره برداری در زمین است، ادامه داد: سالی 8 میلیون قیرات الماس از معدنی در کانادا تولید می شود؛ اگر فاز جدید بازسازی معدن بعد از اکتشاف و فرآوری، ایجاد شود معدن کاری هیچ ضرری برای زمین نخواهد داشت.
گودرزی افزود: از نظر حوادث شغلی؛ الان 100 هزار کارگر در معدن زغالسنگ در آمریکا سالی یک میلیارد تن تولید دارند و آمار حوادث از 250 کشته در سال دهه 70 به زیر 25 نفر در سال 2010 رسیده و 62 درصد در افزایش تولید و 92 درصد کاهش حوادث را داشته است.
وی خاطرنشان کرد: هرچند می بینید که در آمریکا در 2016 چهارمین صنعت خطرناک بعد از صنعت حمل و نقل، صنعت کشاورزی و ساختمان، صنعت معدن کاری بوده و میزان فوت به ازای هر 100 هزار نفر ۱۰ نفر بوده و در آمریکا برای رعایت مقررات ایمنی یک اداره دارد.
وی گفت: اداره بازرسی، کاری که می تواند انجام دهد پیگیری قضایی مسائل است و با مداخلات اچ اس ای تلاش در استانداردسازی محیط کار و حذف مخاطرات شغلی دارد؛ در کشور ما از سال 1348 مرکز تحقیقات، تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار در معاونت روابط کار در خصوص ایمنی و بهداشت محیط کار ایجاد شده است.
گودرزی بیان کرد: سال گذشته یک میلیون و300 هزار نفر آموزش های حوزه ایمنی در در کارگاه های کشور را دیدند امسال یکی از اقداماتی که انجام شد پیشنهاد مقاوله نامه 176 بود و خوشبختانه این کار انجام شد و استاندارد سازی 240 قلم ماشین آلات تدوین شده است که 27 قلم مربوط به لودر و بولدوزر و ماشین آلات معدنی است.
وی با بیان اینکه تفاهم نامه برگزاری 210 دوره کارگری بین رئیس سازمان نظام مهندسی کشور و رئیس مرکز برای معادن بسته شد، ادامه داد: سرطان های شغلی و ریوی و ... در دهه 40 و 50 اگر به واسطه گرد و غبار پدید می آمد اما امروزه استرس ها باعث بروز بیماری ها و سرطان ها در محیط کار است.
مصطفی زیدآبادی، مدیر امور ایمنی و بهداشت مجتمع مس سرچشمه هم در این همایش بیان کرد: بیش از 10 همایش در سال های گذشته با محوریت وزارت صمت در حوه ایمنی برگزار شده بود.
وی اظهار کرد: 60 درصد حقوق و عوارض دولتی که پرداخت می شود در ایران، از معادن استان کرمان است که این نشان دهنده فعالیت معدن کاری در این استان است و در معدن گل گهر سیرجان 8500 میلیارد تومان پروژه افتتاح شد.
زیدآبادی بیان کرد: در بحث مس محصول فرعی به نام اسید را داریم که کارخانه تولید اسید امسال رسما افتتاح شد و صنایع پایین دستی برای فرآوری این اسید در حال راه اندازی در منطقه ویژه اقتصادی است که صنایع پایین دستی برای مس اهمیت موضوع را نشان می دهد و می طلبد مطالعات را انجام دهیم تا در آینده با حوادث مواجه نشویم.
نظر شما