خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی، معصومه بدخشان: «حال وزارت آموزش و پرورش خوب نیست» جمله ای که «محسن حاجی میرزایی» در نشست خبری اخیر خود به اهالی رسانه می گوید.
این جمله را خیلی از کارشناسان آموزشی، مسئولان و نمایندگان مجلس نیز گفته بودند. سال هاست وضعیت آموزش و پرورش وخیم است و درمانی برای آن نمی توان گفت پیدا نمی شود بلکه نمی خواهند پیدا کنند.
در فصل لایحه بودجه بندی سال 1399 توسط دولت قرار داریم و وزارت آموزش و پرورش اعتبار حدود 73 هزار میلیارد تومان پیشنهاد داده است اما دولت رقم 54 هزار میلیارد تومان را در نظر گرفته است.
بودجه توان حمایت از آموزش وپرورش با کیفیت را ندارد
وزیر آموزش و پرورش هم درباره بودجه بندی سال 1399 در نشست خبری نهم آذر ماه با صراحت می گوید که مجموعه بودجه آموزش و پرورش توان حمایت از یک آموزش و پرورش باکیفیت را ندارد و تمام اعتبارات صرف حقوق و مزایا می شود.
او بیان می کند: آموزش و پرورش فشرده شده است و نیازمند این هستیم توجه عمیقتری به آموزشوپرورش در بحث بودجه شود و تنگناهای کشور در این حوزه را هم درک میکنیم، بودجه پیشنهادی ما برای آموزشوپرورش در سال 99 حدود 73 هزار میلیارد تومان است اما دولت رقم 54 هزار میلیارد تومان را در نظر گرفته است. میزان کسری بودجه مورد نیاز ما مشخص شده و باید برای این روش تمهیداتی پیشبینی شود؛ تلاش داریم آثار بودجه را در نظام تعلیم و تربیت مشخص کنیم.
در حالی بودجه وزارت آموزش و پرورش برای سال آینده، 54 هزار میلیارد تومان درنظر گرفته شده است که در سال گذشته رقم این بودجه ۵۶ هزار و ۳۰۹ میلیارد تومان بود.
یعنی وزارت آموزش و پرورشی که جدا از بحث کیفیتی، با مشکل پرداخت مطالبات حق التدریسی ها، خرید خدمات آموزشی و پاداش پایان خدمتی ها رو به رو است بودجه سال 1399 این وزارت خانه 2 هزار میلیارد تومان کمتر از سال گذشته و 19 هزار میلیارد تومان کمتر از بودجه پیشنهادی است. یعنی اگر درست محاسبه شده است وزارت آموزش و پرورش سال آینده با 19 میلیارد تومان کسری مواجه می شود.
بودجه وزارت آموزش وپرورش ویژه دیده می شود
این در حالی است که «محمد باقر نوبخت» درباره بودجه سال 1399 به خبرنگار شبستان می گوید: پرداخت های بودجه وزارت آموزش و پرورش بیش از صد در صد است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان می کند: سال 1392 بودجه وزارت آموزش و پرورش حدود 15 هزار میلیارد تومان بوده است. اکنون به حدود 46 هزار میلیارد رسیده است و سه برابر شده است.
او درپاسخ به این پرسش که بودجه 99 وزارت آموزش و پرورش نسبت به دیگر وزارت خانه ها ویژه دیده می شود گفت: بله . حتما ویژه تر دیده می شود.
در حالی که نوبخت از ویژه دیده شدن این بودجه می گوید اما وزیر آموزش و پرورش از کاهش بودجه نسبت به سال قبل خبر می دهد.
دولت مردان همیشه هنگام گلایه از کمبود و کسری بودجه وزارت آموزش و پرورش، واریز های بیش از تخصیص وزارت آموزش و پرورش را پیش می کشند در حالی که می دانند 92 درصد از بودجه صرف پرداخت حقوق می شود و در اینجا کیفیت مدارس قربانی است. سال آینده هم از بحث کیفی کاسته می شود.
بر همگان مشخص است که هزینه در وزارت آموزش و پرورش سرمایه گذاری در آینده است هر چقدر کیفیت ارتقا یابد دانش آموزان موفقتر و معلم های با انگیزه تری خواهیم داشت.
اما رقم پیش بینی شده برای بودجه وزارت آموزش و پرورش گلو کیفیت در مدارس دولتی را خواهد فشرد و زمینه برای توسعه مدارس غیردولتی و خرید خدمات آموزشی فراهم می شود که باز قربانی آن مدارس دولتی، دانش آموزان و خانواده ها هستند.
با همه این وجود، حضور«محسن حاجی میرزایی» که از بدنه دولتی ها بود و به دلیل پُستی که درهیئت دولت داشت به نظر می رسید نسبت به وزاری پیشین وزارت آموزش و پرورش، به رئیس جمهوری و معاونان او نزدیک تر باشد و بتواند با تعامل نقطه پایانی برای حل مشکلات مالی بگذارد یا حداقل از بار این مشکل بکاهد اما بودجه پیش بینی شده نشان میدهد که دوستی حاجی میرزایی با مسئولان تصمیم بگیر هم نه تنها بار مالی را کاهش نداد بلکه وضعیت سال 1399 این وزارت خانه را در این شرایط سخت معیشتی بحرانی تر از سال های قبل خواهد کرد.
سال هاست مرثیه بودجه ای وزارت آموزش و پرورش پایانی ندارد. با آمد و رفت دولت ها هم این مرثیه خوانی ادامه دارد اما سال 1399 وضعیت بحرانی تر از سال های گذشته می شود و دانش آموزان هزاره سوم باید در بدترین شرایط مالی این وزارت خانه سر کلاس های درس بنشینند.
چه نیک است؛ دولتمردان پیش از مرگ کیفیت در مدارس نوش دارویی برای وزارت آموزش و پرورش تجویز کنند.
نظر شما