لزوم بازخوانی نهضت جنگل برای دانش‌آموزان

پارسا بر لزوم بازخوانی نهضت جنگل به‌ویژه برای دانش‌آموزان تاکید کرد و گفت: بازشناسی نهضت جنگل زوایای مختلف این قیام و اثرگذاری آن بر سایر رویدادهای تاریخی پس از آن را روشن‌ می‌كند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، «مهدی پارسا» امروز(سه‌شنبه، ۱۲ آذر) در اولین نشست بررسی تخصصی شخصیت روحانی تمدن‌ساز گیلانی در خانه تاریخی میرزا کوچک جنگلی با اشاره به سیر تاریخی نهضت جنگل در گیلان گفت: در برهه‌ایی که حاکمان کشور سرسپرده بیگانگان بودند میرزاکوچک از گیلان در برابر زیاده‌خواهی بیگانگان برخواست.

 

مسئول سازمان بسیج رسانه گیلان استکبارستیزی و مقابله با ظلم را از ویژگی‌های مردم ایران دانست و با اشاره به انزجار گیلانی‌ها از رژیم طاغوت و مستکبرین افزود: نهضت جنگل نقش مهمی در شکل‌گیری انقلاب‌هایی که اساس آن‌ها مبانی اسلام بود، داشت.

 

وی با تاکید بر بازخوانی نهضت جنگل به‌ویژه برای دانش‌آموزان تصریح کرد: قیام میرزا به‌عنوان یک شخصیت روحانی و دینی مبارز، مبتنی بر آموزه‌های دین مبین اسلام بود و بازشناسی نهضت جنگل با پژوهش‌های علمی می‌تواند زوایای مختلف این قیام و اثرگذاری آن بر سایر رویدادهای تاریخی پس از آن را روشن‌تر كند.

 

به گزارش شبستان، میرزا یونس معروف به میرزا كوچك فرزند میرزا بزرگ، اهل رشت، در سال 1259 شمسی دیده به جهان گشود. سال‌های نخست عمر را در مدرسه حاجی حسن واقع در صالح آباد رشت و مدرسه  جامعه آن شهر به آموختن مقدمات علوم دینی سپری كرد. در سال 1286 شمسی در گیلان به صفوف آزادی خواهان پیوست و برای سركوبی محمدعلی شاه روانه ی تهران شد. هم زمان با اوج گیری نهضت مشروطه در تهران، شماری از آزادی خواهان رشت كانونی به نام «مجلس اتّحاد» تشكیل دادند و افرادی به عنوان فدایی گرد آوردند. میرزا كوچك خان كه در آن دوران یك طلبه بود و افكار آزادی خواهانه داشت به مجلس اتحاد پیوست.

در سال 1294 شمسی، به جای «مجلس اتّحاد» «هیأت اتّحاد اسلام» از یك گروه هفده نفری در رشت تشكیل گردید. این هیأت هدف خود  را خدمت به اسلام و ایران اعلام كرد و به زودی میرزا كوچك خان رهبری هیأت را بر عهده گرفت. پس از اشغال نواحی شمالی ایران از سوی روسیه تزاری، هیأت اتّحاد اسلام به مبارزه با ارتش تزار پرداخت و یك گروه مسلح به عنوان فدایی تشكیل داد و روستای كسما را در ناحیه ی فومن مركز كار خود قرار داد و در آن جا سازمان اداری و نظامی به وجود آورد. هیأت اتّحاد اسلام، پس از چندی به كمیته ی اتّحاد اسلام تبدیل شد و اعضای آن به 27 نفر افزایش یافت و رهبری كمیته را میرزا به عهده گرفت و تا پایان سال 1296 شمسی، بخش وسیعی از گیلان و قسمتی از مازندران، طارم، آستارا، طالش، كجور و تنكابن زیر نفوذ كمیته درآمد. این كمیته «نهضت جنگل» و «حزب جنگل» نیز نامیده شده است

کد خبر 862895

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha