به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «آیت الله مصباح یزدی» در کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی که عصر امروز در مؤسسه امام خمینی(ره) به کار خود پایان داد به اهمیت بحث علوم انسانی اسلامی و شناخت انسان از منظر اسلام پرداخت و عنوان داشت: ارزش خدا پرستی و عدالت و سایر ارزش های انسانی در طول تاریخ هرگز با تجربه حسی به دست نیامده است.
رییس مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به سخن برخی از اندیشمندان مبنی بر این که علوم غیر تجربی ارزشی ندارند، گفت: علم مسلما به تجربه خلاصه نمیشود، هرچند از فیلسوفان بزرگ مغرب زمین افرادی بودند که می گفتند اصل ارزش، قدرت است و اخلاق و دستگاه های اخلاقی مثل رحم و مهربانی برای رهایی از شر ظلم ها درست شده است، چراکه این افراد به وحی و دین و امثال آن اعتقادی ندارند.
این استاد فلسفه و تفسیر قرآن در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که در کنار حس منبع دیگری به نام عقل وجود دارد که خیلی از حقایق را درک می کند، گفت: در این صورت شناخت روح و وحی و خدا معنا پیدا می کند والا تمام این ها آداب و رسوم و سلیقه های شخصی می شود.
وی اضافه کرد:حتی حس و تجربه هم ارزش خود را از عقل می گیرند، یعنی ممکن است حتی گاهی یک حسی در وجود انسان پیدا شود که اگر عقل را کنار بگذاریم نمی توانیم متوجه آن حس درونی بشویم، بنابراین نباید از ارزش و اهمیت عقل غافل شد.
آیت الله مصباح یزدی عنوان کرد: حال اگر عقل اثبات کرد که خدایی هست و وحیی هست و دینی هست، باب دیگری از علوم باز می شود؛ اما وقتی در دانشگاه های ما این موضوع هنوز درست باز نشده که آیا دین یک مقوله علمی یقینی است یا مقوله ای است که از حس و تجربه به دست می آید، به جایی می رسیم که دین تنها به یک رسم و آیین خلاصه می شود.
وی توجه جامعه نخبگانی کشور به موضوع علم غیر حسی و تجربی را لازم و ضروری عنوان کرد و گفت: همین امروز در جمهوری اسلامی در برخی از دانشگاه ها، اساتیدی هستند که قائلند تنها چیزی واقعیت خارجی دارد که با تجربه و حس به دست آمده باشد و به همین جهت چنین افرادی عالم غیب را درک نمیکنند.
این استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان ساخت: بنابراین ابتدا باید انسان و ماهیت و همچنین موضوعات مسائل را درست بشناسیم تا بتوانیم در زمینه علوم انسانی کار کنیم، در ادامه روش تحقیق در این موضوعات را باید به دست بیاوریم و هدف خود را مشخص کنیم.
وی اضافه کرد: اگر همه پیشرفت های علمی دانشگاهی و تکنولوژی به رفاه زندگی مادی برسد وحتی عدالت به همین جا ختم شود، یعنی کودکی هستیم که تنها سن مان بالاتر رفته است، از این رو باید بدانیم در ورای این عالم، عالمی دیگر است و در ورای تجربه، عقل و غیب و وحی هم وجود دارد و در این صورت علوم انسانی ما رنگ و بوی دیگری پیدا میکند.
نظر شما