سرانجام قصه جدایی ری از تهران

طرح جدایی ری از تهران در ادوار مختلف مطرح شده که مخالفان و موافقان خود را داشته است و پس از مدتی فروکش کرده است. اما این بار در آستانه انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی از سوی برخی نمایندگان مجلس دوباره مطرح شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، داستان «جدایی ری از تهران» برای نخستین بار، سال ۸۹ مطرح شد و پس از دو سال مسکوت ماندن موضوع، دوباره و این بار توسط استاندار وقت استان تهران در سال ۹۱ و در اواخر دولت دهم مطرح شد. شورای اسلامی شهر تهران در آن سال با طرح جدایی ری از تهران مخالف بودند و از این طرح انتقاد کردند.

 

مشکلات ری با جدایی از تهران حل نمی شود

موافقان طرح جدایی ری از تهران به گفته «احمد مسجدجامعی» عضو شورای اسلامی شهر تهران، سه دلیل اصلی را مطرح کرده اند؛ مبنی بر اینکه «در تقسیمات کشوری، هر بخشی که زیرنظر فرمانداری اداره شود، باید شهرداری و شورای شهر جداگانه‌ای داشته باشد. همچنین برخی از موافقان به تاریخ کهن ری و اینکه در گذشته تهران و سایر مناطق اطراف همگی زیرمجموعه ری بوده‌اند پرداختند و ری را شهر محوری استان تهران امروز برگزیدند. علاوه بر آن گفته شده، شهر ری به‌عنوان منطقه جنوبی پایتخت، همیشه از مدار توسعه روزافزون تهران دور بوده و به‌دلیل قرار گرفتن مراکزی چون مرکز دفن و بازیافت زباله آرادکوه و مرکز فاضلاب جنوب شهر و کارخانه سیمان تهران، سبب شده تا انبوه مشکلات پایتخت به ری سرریز شود و مردم آنجا با معضلات بزرگ شهری و زیست‌محیطی ایجاد شده توسط کلانشهر تهران دست به گریبان باشند. موافقان معتقدند درصورت جدا شدن ری از تهران، ری دیگر الزامی ندارد که پذیرای معضلات و مشکلات تهران باشد و به‌عنوان یک شهر مستقل راه توسعه را می‌پیماید.»



به اذعان مسجدجامعی، آنچه در موضوع جدایی ری از پایتخت باید به آن توجه ورزید، عدم‌نگاهِ بخشی و جزیره‌ای به این موضوع است، چرا که مردم ساکن هر منطقه نیز دلایل مهم و بخشی و منطقه‌ای زیادی را می‌توانند پیش بکشند. پس ری تنها منطقه تهران نیست که با معضلات و مشکلات مختلف دست به گریبان است. حتی به لحاظ شاخص توسعه‌ای، مناطق دیگری هستند که در رده‌هایی پایین‌تر از ری قرار می‌گیرد. نگاه بخشی در این زمینه، سبب خواهد شد تا بدون کارشناسی دقیق و یافته‌های علمی و صرف سلیقه‌های شخصی و یا گروهی تصمیمی اتخاذ شود که قطعا در میان‌مدت و درازمدت به‌نفع ری و مردم آن نخواهد بود. برخلاف تصور موافقان، حتی در صورت جداشدن ری از تهران، نه مراکز دفن زباله آرادکوه و نه مرکز فاضلاب جنوب و نه کارخانه سیمان که دولت‌های مختلف هزینه‌های هنگفتی پای آن گذاشته‌اند از فعالیت باز نخواهد ایستاد و نه می‌توان عوارضی بیشتر و سنگین‌تر خواست که هزینه توسعه شود.

 

همچنین شکل‌گیری شورای شهر و شهرداری جدید، نیازمند ساختارسازی نوینی است که با توجه به بوروکراتیک بودن شیوه‌های مدیریتی کشور، هزینه‌هایی تازه برای ری در پی خواهد داشت. از سوی دیگر براساس طرح تفصیلی کلانشهر تهران، مسائل منطقه 20در این طرح گنجانده شده و جدایی ری برخلاف آیین‌نامه‌ها و مقررات طرح تفصیلی قلمداد می‌شود. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که به‌دلیل تمرکز سرمایه و امکانات مختلف در تهران و به تبع آن مشکلات و معضلات این شهر، در سال‌های اخیر موضوع انتقال پایتخت از تهران از سوی نمایندگانی مطرح شد و جالب اینجاست که در پاسخ به این نکته که کدام شهر و منطقه می‌تواند به‌عنوان پایتخت درنظر گرفته شود، غالباً شهرهای مطرح شده از شهرهایی هستند که زادبوم نمایندگان بودند.

 

حتی مقالاتی از سوی مراکز علمی چاپ و منتشر شد که صاحب اثر به بررسی مزایا و ظرفیت‌های شهر و ناحیه خود برای پایتخت شدن پرداخته و مشکلات و معضلات تهران را به فراموشی سپرده بود. آنچه میان موضوع انتقال پایتخت و جدایی ری از تهران مشابهت دارد، سیطره تصمیمات سیاسی و منافع منطقه‌ای بر تصمیمات کارشناسی و منافع ملی است. همانطور که در گذشته عنوان کردم، در این خصوص بهتر است به جای آنکه صورت مسئله را پاک کنیم به حل آن بپردازیم. یعنی به جای آنکه پایتخت را از تهران انتقال دهیم، که مستلزم هزینه‌های هنگفت ملی است، و به جای آنکه به جدایی ری از تهران بیندیشیم، به اجرای طرح جامع شهر و اصلاح آن درصورت نیاز، بپردازیم. در پایان ذکر این نکته را ضروری می‌دانم که اگر قرار است نمایندگان مجلس درخصوص جدایی ری از تهران تصمیم بگیرند از نظر مشورتی نهادها و مراکزی چون شهرداری و شورای شهر پایتخت غافل نباشند. به‌خصوص که موضوع مطرح شده درباره این جدایی، مربوط به نحوه اداره شهر است. بی‌توجهی به این نظرات این شائبه را جدی‌تر می‌کند که این بار نیز تصمیماتِ در آستانه انتخابات بر تصمیمات کارشناسی و تخصصی رجحان یافته و به مانند بسیاری از طرح‌های اینچنینی، سرنوشت خوبی از آن به اذهان متبادر نمی‌شود.

 

 اعضای شورای مخالف جدایی ری با مردم آن دیدار کنند

«سید فرید موسوی» در مجلس شورای اسلامی یکی از کسانی است که طرح جدایی شورای شهر و شهرداری تهران از ری را در مجلس ارائه و به طور جدی پیگیری کرده است، می‌گوید: با مطالبه‌ به حق و قانونی شهروندان و مسؤولان این شهرستان که وظیفه پیگیری این درخواست جدی و قدیمی مغفول مانده مردم را داشتم، نباید سیاسی و احساسی برخورد شود و این انتزاع شورای شهر و شهرداری شهرستان ری از تهران مخالفانی در شورای شهر تهران دارد که البته این مخالفت‌ها طبیعی بوده و انتظار هم نداشتیم سریعاً قبول کنند ولی از دوستانی که موضع‌گیری‌های فوری می‌کنند دعوت می‌کنم با مردم منطقه نیز دیدارهایی داشته و از نزدیک با مشکلات و معضلات اساسی آن‌ها آشنا باشند و نتیجه مطالعات کارشناسی بی‌طرف را ارزیابی و سپس ارائه نظر کنند.

نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس ادامه می‌دهد: از یک‌سو داشتن هویتی مستقل برای شهرستان ری با سابقه چند هزارساله را باید به‌ حق پذیرفت و از طرفی دیگر حل مشکلات متعدد در حوزه‌های شهرسازی و محیط زیستی که سال‌ها شهروندان ری با آن‌ها درگیر هستند نیازمند داشتن سیستم مستقل مدیریت شهری است و با سیستمی وابسته به شهری دیگر نمی‌توانیم در حل آن‌ها موفق باشیم.

بسیاری از مشکلات شهرری با استقلال از تهران برطرف می‌شود

«فاطمه ذوالقدر» نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بحث جدایی ری از تهران مربوط به چندین سال پیش می‌شود و از مطالبات برحق مردم ری است که علی رغم تلاش‌های صورت گرفته، تاکنون محقق نشده است، می‌گوید: مردم ری دارای مشکلات زیادی در موضوعات مختلف هستند و تنها به واسطه همجواری با تهران معضلات زیادی متحمل می‌شوند که با مستقل شدن این شهر بسیاری از این مشکلات رفع خواهد شد.

 

این درحالی است که اعضای شورای شهر تهران با طرح جدایی ری از تهران موافق نیستند به طوریکه محسن هاشمی معتقد است، جدایی ری، یکپارچگی تهران را از بین می برد.

 

 جدایی ری یکپارچگی شهری تهران را از بین می‌برد

«محسن هاشمی» با بیان اینکه اکثریت اعضای شورای شهر تهران با جدا شدن ری از کلانشهر تهران موافق نیستند، علت آن را پیامدهای منفی در حوزه شهرسازی و زیرساخت دانست و بر پیگیری جدی موضوع مدیریت یکپارچه شهری تأکید کرد.

 

رییس شورای شهر تهران معتقد است استقلال شهرری و سایر مناطق حومه‌ای موجب اختلال در فعالیت‌های مدیریت شهری و یکپارچگی زیرساخت‌های حمل و نقلی مترو و اتوبوسرانی و سایر زیرساخت‌های عمرانی و نرم افزاری می‌شود و این اقدام به صلاح شهروندان ری نیست و موجب کاهش بودجه‌ها و منابع مدیریت شهری و امکانات آن‌ها خواهد شد.

 

«زهرا صدر اعظم نوری» رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران نیز با اعلام مخالفت کامل با جدایی ری از تهران می‌گوید: جدا کردن بخش‌هایی از تهران نه تنها مشکلات را کاهش نمی‌دهد بلکه در دراز مدت با تجربه‌ای که در اسلامشهر، چهاردانگه و نقاط مشابه وجود دارد، با افزایش معضلات مواجه و وضعیت بدتر هم می‌شود؛ ری بخشی از یکپارچگی تهران است و جدا کردن آن از تهران کاری نا به جا و نادرست بوده و مشکلات ری را حل نخواهد کرد.

 

برگزاری پرسمان محلی برای جدایی ری از تهران

«مجید فراهانی» رییس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای اسلامی شهر تهران نیز که از مخالفان طرح جدایی ری از تهران است، «برگزاری پرسمان محلی برای جدایی ری از تهران» را راهکار پیش روی موافقان و مخالفان طرح می داند و می گوید باید نظر مستقیم شهروندان ری را برای اجرایی شدن این طرح احصا کنیم به طوریکه خطاب به پیشنهاد دهندگان طرح جدایی ری از تهران، توصیه می کند: نمایندگان مردم تهران در مجلس، بدون برگزاری انتخابات آزاد در محدوده ری، طرح جدایی ری از تهران را انجام ندهند.

رییس کمیته بودجه و نظارت شورای شهر تهران افزود: در حال حاضر منطقه 20 ( شهر ری) جزء مناطق بودجه گیرنده محسوب می شود یعنی بیش از آنچه که درآمد کسب می کند، شهرداری به این منطقه بودجه اختصاص می دهد.

 

وی تصریح کرد: نگران آن هستم که شهرداری مستقل ری، حتی امکان اینکه بتواند حقوق و دستمزد پرسنل خود را پرداخت کند را نداشته باشد.

 

فراهانی تاکید کرد: در حال حاضر علاوه بر بودجه منطقه 20، شهرداری تهران بودجه ای را برای توسعه پروژه ها و منابع در بخش  مترو و برخی پروژه های زیربنایی در معاونت فنی و عمران و معاونت ترافیک، جداگانه و مستقلا به ری اختصاص می دهد و اگر جدایی اتفاق بیفتد به دلیل قانون ممنوعیت هزینه کرد بودجه خارج از حوزه انتخابیه همه این توسعه ها متوقف می شود.

 

رییس کمیته بودجه و نظارت شورای شهر تهران یادآور شد: طبق تجربه ای که داریم، همه مجموعه هایی که از شهر تهران جدا شده اند بخصوص در حاشیه جنوب شرقی تهران و در حریم منطقه 18 و 19 خواهان بازگشت دوباره به تهران هستند به دلیل مشکلاتی که در حوزه خدمات شهری و خدماتی که مردم دریافت می کنند؛ نارضایتی وجود دارد و مرتبا از حریم شهر تهران، نامه هایی دریافت می کنیم که خواهان اتصال مجدد به شهر تهران هستند. 


فراهانی تصریح کرد: پیشنهاد داده ام اگر هم قرار است ری از تهران جدا شود، این جدایی بدون نظر مردم انجام نشود و یک پرسمان محلی در شهر ری برگزار شود و اگر مردم ری به این جدایی رای دادند، محقق شود. در غیراینصورت بدون اراده مردم این کار انجام نشود.


وی با بیان اینکه طرح جدایی ری از تهران به صورت طرحی از سوی نمایندگان تهران در مجلس پیشنهاد شده است، افزود: پیشنهاد دادم نمایندگان مجلس بدون گرفتن نظرات مردم ری این کار را انجام ندهند.

 

بررسی جدایی شورای شهر ری از تهران در مجمع ۵۱ نفره 

در حالیکه اجرای طرح جدایی ری از تهران، موافقان و مخالفان خود را دارد و هر کدام استدلال های محکم و متقنی در این خصوص ارائه می کنند، قرار است مجمع ۵۱ نفره جدایی شورای شهر ری از تهران را بررسی کند.

 

دبیر مجمع نمایندگان تهران در گفتگو با ایسنا از برگزاری جلسه این مجمع برای بررسی موضوع جدایی شورای شهر شهرستان ری از تهران در هفته آینده خبر داده است و گفته: هفته گذشته مجمع ۵۱ نفره متشکل از ۳۰ عضو نمایندگان تهران و ۲۱ عضو شورای شهر تهران جلسه‌ای با شهردار تهران برگزار کردند که در این جلسه مباحث کوتاهی درباره موضوع انفکاک شورای شهر شهرستان ری از تهران مطرح شد.

 

«محسن علیجانی» افزود: با توجه به حوادث اخیر و مطرح شدن طرح اصلاح قیمت بنزین مجمع ۵۱ نفره به بررسی این موضوع پرداخت کما این که استاندار تهران به دلیل حضور در جلسه شورای تامین نتوانسته بود در آن جلسه حضور پیدا کند. لذا قرار شد که موضوع جدا شدن شورای شهر ری از تهران در هفته آینده در دستور کار مجمع ۵۱ نفره قرار گیرد.

 

طرح جدایی ری از تهران در ادوار مختلف مطرح شده که مخالفان و موافقان خود را داشته است و پس از مدتی فروکش کرده است. اما این بار در آستانه انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی از سوی برخی نمایندگان مجلس دوباره مطرح شده است و این خود شائبه انتخاباتی بودن طرح را قوت می بخشد.

 

کد خبر 860316

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha