افزایش قیمت بنزین اثر کاهشی در رفاه خانوار‌ها داشته است

قوامی با اشاره به اینکه افزایش قیمت بنزین اثر کاهشی در رفاه خانوار‌ها داشته است، گفت: مبالغی که دولت به خانوار‌ها پرداخت می‌کند رفاه از دست رفته این خانوار‌ها را جبران نمی‌کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «هادی قوامی» شب گذشته (سه شنبه 5 آذر) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه از ملت ایران بابت شوکی که از اجرای طرح افزایش قیمت بنزین و افزایش بسیار هزینه‌های آن‌ها شد عذرخواهی می‌کنیم، گفت: افزایش قیمت بنزین اثر کاهشی در رفاه خانوار‌ها و افزایشی در شاخص هزینه‌های مصرف کنندگان به ویژه در بخش حمل و نقل داشته است.

 

نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در سال ۸۹ مانند این طرح با تمهیداتی در کشور انجام شد که اتفاقی نیفتاد، افزود: در حالی که در آن زمان قیمت بنزین ۷ برابر افزایش یافت، اما بر اساس اصل غافلگیری نبود. با بررسی رفاه سه دهک ثروتمند و هفت دهک پایینی جامعه مشخص شد با گرانی بنزین از سه دهک ثروتمند جامعه رفاه کمتری در مقایسه با هفت دهک پایین درآمدی جامعه گرفته شده است.

 

قوامی با بیان اینکه فرض کنیم دولت از گرانی بنزین ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد و این درآمد را میان خانوار‌ها تقسیم کند، اما میزان رفاهی که از جامعه کم شده دستکم ۸۰ هزار میلیارد تومان است، گفت: مبالغی که دولت به خانوار‌ها پرداخت می‌کند رفاه از دست رفته این خانوار‌ها را جبران نمی‌کند.

 

وی با اشاره به اینکه افزایش بهای بنزین حداقل چهار درصد شاخص قیمت‌ها را افزایش می‌دهد، اما در گروه خدمات به ویژه حمل و نقل قیمت‌ها ۴۰ درصد افزایش یافته است، افزود: اینکه اکنون در حال بررسی میزان سهمیه بنزین خودرو‌ها هستیم مانند تعمیر کردن هواپیما در حال پرواز است.

 

نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه تورم سالیانه کشور حدود ۶۰ درصد است و افزایش قیمت بنزین به روند این تورم شتاب بیشتری می‌دهد، گفت: شاخص میانگین تورم حمل و نقل بر اساس گزارش بانک مرکزی ۴۰ درصد است.

 

قوامی با اشاره به اینکه از سال ۸۴ تا سال ۹۵ تعداد کارآفرینان جامعه از یک میلیون و ۲۳۰ هزار نفر به ۸۱۶ هزار نفر کاهش یافته است، افزود: ۴۰۰ هزار نفر بیکار شدند که برخی از آنان در پی مسافرکشی یا کار با وانت بار رفته اند. سهمیه ۶۰ لیتر برای این خودرو‌ها در دو سه روز استفاده می‌شود و باید بنزین ۳ هزار تومانی استفاده کنند که این موجب می‌شود قیمت خدمات آن‌ها برای تأمین زندگیشان افزایش یابد.

 

وی با بیان اینکه اگر در این سال‌ها شبکه حمل و نقل عمومی را گسترش می‌دادیم و فرصت‌های شغلی بیشتری ایجاد می‌کردیم امروز مردم حق انتخاب بیشتری داشتند و از محل افزایش قیمت بنزین آسیب این چنینی نمی‌دیدند، افزود: برخی شرکت‌ها مانند برق و گاز ممکن است اختیاراتی از هیأت وزیران برای اعمال تغییراتی در قیمت خدمات خود بگیرند که در این شرایط به صلاح جامعه نیست و این موضوع باید کنترل شود.

 

قوامی با تاکید بر اینکه دولت می‌تواند خود یا عامل اصلی گرانی باشد یا آن را کنترل کند، گفت: اما ایجاد درآمد با روش افزایش قیمت راه به ناکجاآباد است و باید با خلق ارزش درآمد ایجاد شود./

کد خبر 860066

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha