باید تمایز علوم انسانی اسلامی با دیگر علوم مشخص شود

حجت‌الاسلام شریفی تاکید کرد: باید پیاده‌سازی مجموعه‌ای از مدل‌ها در مسایل خاص علوم انسانی، روش شناسی، علوم تربیتی و اخلاق تبلور بیابد و بتوان از این رهگذر علوم انسانی اسلامی را تولید کرد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، دومین نمایشگاه «کتب منتخب علوم انسانی اسلامی» صبح امروز (دوشنبه، 4 آذرماه) در باغ کتاب تهران افتتاح شد.

 

بر پایه این گزارش، حجت الاسلام «احمدحسین شریفی» طی سخنانی اظهار کرد: معتقدم علوم انسانی علومی وابسته است و به مبانی، جهان بینی و نظام ارزشی حاکم بر هر اندیشمندی در عرصه علوم انسانی باز می گردد، با توجه به این ایده من دو مدل را برای نشان دادن مبانی و بنیان های فکر اسلامی در ذهنم قرار دادم البته همه فیلسوفان علم این دو مدل را قبول دادند و یک نوع اکتشاف از وضعیت فلسفه موجود در علوم انسانی است.

 

عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: علوم انسانی مثل هر علم دیگری با چهار رکن شامل موضوع، مسئله، غایت و روش مواجه است که علوم بر آن استوارند، در این میان علوم انسانی هفت کارکرد و مولفه در باب کنش های انسانی دارند که من در کتاب خود ارایه کرده ام. این هفت کارکرد شامل توصیف، تفسیر، تبیین، پیش بینی، ارزش داوری و ارزش گذاری در باب کنش های علوم انسانی و همچنین کنترل و جهت دهی به این کنش ها می شود.

 

وی ادامه داد: اگر بخواهیم که علوم انسانی اسلامی یا علوم انسانی وابسته به مکتبی را داریم و منابع فکر اسلامی را در آن چهار رکن بررسی کنیم و ببینیم در مسایل و مقاصد و روش های علوم انسانی چه تحولی ایجاد می کنند باید به درستی این موضوع را بررسی کنیم و در هفت کارکردی که پیشتر اشاره داشتم نقش منابع و متون را در تبیین و توصیف کارکردها بررسی کنیم تا تمایز علوم انسانی اسلامی با بقیه علوم نشان داده شود.

 

حجت الاسلام شریفی بیان کرد: من در این سه کتاب نقش مبانی و منابع را در روش و اصول نشان داده ام و در گام نهایی روش نظریه پردازی اسلامی را که یک اندیشمند باید در نظریه خود به آن توجه کند، مطرح کردم و با تکیه بر تراث اسلامی و روش استنباط اسلامی سعی کردم این مسئله را به روز کنم.

 

وی ادامه داد: امیدوارم این راه تداوم داشته باشد و پیاده سازی این مدل ها در مسایل خاص علوم انسانی، روش شناسی، علوم تربیتی و اخلاق تبلور بیابد و بتوان از این رهگذر علوم انسانی اسلامی را تولید کرد.

 

گفتنی است، در پایان سخنرانی وی لوح سپاس بابت افتخارات و فعالیت های علمی و تالیف سه کتاب ارزشمند مبانی علوم انسانی اسلامی، روش شناسی علوم انسانی اسلامی و نظریه پردازی اسلامی به حجت الاسلام شریفی اهداء شد.

 

کد خبر 859410

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha