میثم زارع در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان با بیان اینکه پیش از این و در مرحله ثبت ملی اثر، مطالعات مقدماتی و ابتدایی بر روی این اثر باستانی انجام شده بود، اظهار داشت: امسال هم یک میلیارد ریال اعتبار برای مطالعه این اثر باستانی پیشنهاد شده که عملیات آن بهزودی آغاز خواهد شد.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شیروان گفت: با توجه به افزایش حضور مردم و مسافران در سال های اخیر برای دیدن این اثر باستانی، قرار است سالانه اعتباری برای مطالعه، مرمت، کاوش و سایر موارد اثر مصوب و در نظر گرفته شود.
وی گفت: علاوه بر آن حفظ این اثر اعتبارات جداگانه ای می خواهد که فنس کشی و ایجاد ساختمان برای نگهبانی و حراست از جمله نیازها برای مراقبت از این اثر است.
غارهای دستکند هنامه واقع در شمال شهرستان شیروان و بالادست باغ های سرسبز منطقه در دل کوه واقع شده که این آثار طبیعی از دید گردشگران مغفول مانده است.
غارهای هنامه شیروان یک مجموعه معماری دستکند هستند که در سه طبقه روی هم در سینه کوهی در جنوب روستای هنامه از توابع دهستان سیوکانلو در ۱۸ کیلومتری شمال شهرستان شیروان قرار گرفته است.
غارهای دستکند در دل کوه و بالادست یکی از دره های فرعی رود اترک به ارتفاع حدود هزار و ۴۴۵ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده که از جاذبه های دیدنی خاصی برخوردار است.
مجموعه معماری دستکند با توجه به گستره آن ها زمانی جمعیت قابل توجه از ساکنین بومی منطقه را در خود جای می داده و در سینه کوهی به نام گرمه دره قرار گرفته است که حدود ۱۰۰ متر از کف دره ارتفاع دارد.
این بنای تاریخی شگفت انگیز در سه طبقه روی هم در دیواره عمودی کوه حفر شده و سقف هر طبقه کف طبقه فوقانی را تشکیل می دهد که سقف و یا کف اتاق ها یک لایه متراکم شنی با ضخامت ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر است که به طور طبیعی در کوه وجود داشته و به طور مناسب از آن بهره برداری شده است.
دسترسی به این اتاق از بالای کوه غیر ممکن است و رودخانه فصلی پای کوه (غارها) در تامین آب ساکنین غارها نقش اساسی ایفا کرده است.
در طبقه سوم غار اتاق های کمتر ولی نسبتا بزرگی دارد که احتمالا انبار بوده که تمام عناصر معماری داخل این فضاها از قبیل آخورها، اجاق ها و ... از جنس کوه به صورت دستکند ایجاد شده که در حال حاضر به طور کلی حدود ۲۰ اتاق در این مجموعه دستکنه سالم باقی مانده و بخش بزرگی از فضاها نیز در اثر ریزش دیواره کوه منهدم شده است.
این مجموعه منحصر به فرد در خراسان شمالی که مربوط به قرون اولیه اسلامی(قرن ۳-۵ ق) با شماره ۲۲۲۱۴ در فرودین ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
۵۶ اثر تاریخی این شهرستان ثبت ملی شده است و بیش از ۲۵۰ اثر تاریخی در شهرستان شیروان شناسایی شده که اکثرا نیاز به مرمت دارند.
نظر شما