مهريه بايد مهندسي مجدد شود

کردي با اشاره به اينکه تشريفات، انتظارات غلط و قواعد غير ضروري در راه ازدواج جوانان مشکلاتي را ايجاد کرده است بر مهندسي مجدد مهريه براي افزايش احساس امنيت رواني و آسايش زوجين تاکيد کرد.

عبدالرضا کردي، معاون پژوهشي انجمن مطالعات خانواده در ايران در خصوص نقش مهريه هاي 14 سکه اي در تحکيم بنيان خانواده گفت: يکي از مواردي که در حال حاضر در راه ازدواج جوانان مشکلاتي را ايجاد کرده است، تشريفات، انتظارات غلط، قواعد غير ضروري و استانداردهاي کليشه اي است که بيشتر آنها منطبق بر عرف کشوري است.
وي افزود: از اين رو، بازگشت به قوانين شريعت مقدس با توجه به ساده گيري ازدواج، به ويژه در خصوص مهريه که بار رواني آن به شدت آزاردهنده و باعث افزايش تنش در خانواده ها است و همچنين مکلف بودن شرعي مبني بر عندالمطالبه بودن مهريه موجب مي شود که ناخودآگاه يک احساس نامهرباني ميان زوجين از ابتداي تشکيل خانواده شکل بگيرد.
کردي ادامه داد: بنابراين اصلاح تفکر غلطي که خانواده ها را تهديد مي کند، مي تواند باعث از بين بردن بدعتي باشد که منجر به تجمل گرايي و انتقام گيري مي شود و در حقيقت، بخشس هيجاني، عاطفي و رفتاري زوجين که تعهدات مادي به غلط باعث تعلق آنها به يکديگر مي شود از بين رفته و تعلقات معنوي و باورهاي انساني جاي آن را مي گيرد.
وي خاطرنشان کرد: در رويکرد ازدواج، هرچه تعلقات و تعهدات مادي افزايش پيدا کند باعث کاهش تعلقات معنوي مي شود، از اين رو بازسازي و مهندسي مجدد مهريه باعث مي شود که احساس امنيت رواني و آسايش و راحتي بيشتر بين زوجين ايجاد شده و به نوعي خود متعهدسازي به ويژه از سوي مرد نسبت به زن به دليل ساده گرفتن ازدواج و مکلف کردن آن به اخلاق اسلامي بوجود آيد.
مدير مسئول فصلنامه بين المللي مطالعات خانواده يکي از اشتباهاتي که جامعه ما به آن مبتلا شده است را ديدن خوشبختي در ماديات عنوان و تصريح کرد: در پژوهشي که در دادگاه هاي خانواده بر روي چهار هزار زوجي که در شرف ازدواج اقدام به طلاق کرده بودند انجام شد، بيشتر اين افراد مهريه هاي بالايي را در نظر گرفته بودند که اين ميزان مهريه منجر به تحکيم بنيان خانواده و خوشبختي، تفاهم و همدلي آنها نشده بود.
وي ترس هاي توهمي از ازدواج را بزرگترين مشکل بر سر راه ازدواج جوانان دانست و گفت: يک دسته از مجردين ذهنيت هاي غلطي را از جنس مکمل خود ساخته اند و تصور مي کنند که اگر درگير ازدواج شوند يک سري از فرصت ها و توانايي هايي که مي توانند از آنها بهره ببرند را از دست مي دهند که اين يک نوع توهم است، در حالي که ازدواج باعث هم افزايي و افزايش توانايي خانواده شده و امکان لذت بردن از موهبت هاي الهي را فراهم کرده و احساس امنيت و آرامش ناشي از روابط مبتني بر شريعت و عواطف مبتني بر همدلي در آنها ايجاد مي شود.
کردي اضافه کرد: مشکل ديگر بر سر راه ازدواج جوانان، رايج شدن يک سري ارزش هاي کليشه اي است، پسرها اعتقاد دارند که دخترها سختگير هستند و به ويژه در مراسم عروسي هزينه هاي زيادي را بر پسرها تحميل مي کنند و دخترها اعتقاد دارند که پسرها صورت گرا هستند و ملاک انتخاب بيشتر آنها زيبايي دخترها است و اين مساله آنها را نگران مي کند که در صورت دادن پاسخ مثبت به پسرها، التزام و اطميناني وجود ندارد که يک فرد صورت گرا تصميم پايداري داشته باشد و بتوان به آن تصميم تکيه کرد.
وي در گفتگو با ستاد خبري هفته ازدواج خاطرنشان کرد: از طرفي، دستگاه هاي ذيربط تاکنون نوع نگاه جوانان به ازدواج را از نوع تجاري، تقابلي و کليشه اي به نوع معنوي، انساني و ارزشي تغيير نداده اند و آموزش هايي که توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در حوزه ازدواج به جوانان ارائه مي شود بسيار محدود است.
معاون پژوهشي انجمن مطالعات خانواده در ايران ادامه داد: اين آموزش ها، آن قدر که به حوزه ازدواج و سلامت جسمي مربوط مي شود، به حوزه بهداشت، سلامت روان، سلامت اجتماعي و سلامت معنوي مربوط نمي شود و کمتر دغدغه ايجاد شناخت در حوزه ازدواج براي جوانان در اين آموزش ها وجود داشته است.
پايان پيام/
 
کد خبر 859

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha