به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، «زهرا عابدینی» در نشست خبری با اصحاب رسانه در مورد مشارکت های اجتماعی و سازمان های مردم نهاد و سابقه این حرکت در ایران گفت: موضوع مشارکت های اجتماعی و سازمان های مردم نهاد سابقه دیرینه ای در تاریخ ایران دارد و ملت ایران در ادوار گذشته بارها این موضوع را تجربه کردند اما در حال حاضر کمی به حاشیه رفته و بعد از انقلاب سمن ها و موسسات خیریه شکل گرفته اند که البته مجوز فعالیت آنها از سوی ناجا و سازمان بهزیستی صادر شده است.
معاون مشارکت های اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور با بیان اینکه از سال 81 دولت وقت در جهت شکل گیری موضوعات اجتماعی اقدام به تصویب آیین نامه نظارت بر تاسیس و فعالیت سازمان های مردم نهاد گرفت، افزود: وزارت کشور در پنج سطح بین المللی، فرا استانی، ملی، استانی و شهرستانی مجوز برای سازمان های مردم نهاد صادر می کند و تا امروز وزارت کشور شش هزار و 722 پروانه تاسیس و فعالیت برای سمن ها صادر کرده است که از این تعداد 813 مجوز ملی، فرا استانی و بین المللی و پنج هزار و 909 مجوز در سطح استانداری و فرمانداری توسط استانداران و فرمانداران صادر شده است که البته این مجوزها با موافقت هیئت نظارت منتشر شده اند.
عابدینی در مورد فراوانی مجوز در مشارکت های مردم نهاد در میان استان ها گفت: استان اصفهان با 938 مجوز، استان پیشتاز در مشارکت های مردم نهاد است و پس از آن تهران، خوزستان، فارس و یزد پیشتاز بودند. در مورد کمترین مشارکت ها نیز آذربایجان غربی، هرمزگان، گیلان، اردبیل و خراسان شمالی کمترین میزان مشارکت در سازمان های مردم نهاد را کسب کرده اند.
وی گفت: چهل تشکل در موضوعات بین المللی و انجمن های دوستی مجوز گرفته اند که تعداد این تشکل ها در ابتدا 66 انجمن بود و 26 انجمن غیر فعال هستند. در موضوع فراوانی تشکل ها نیز باید بگوییم بیشترین موضوعات مربوط به خیریه ها با هزار و 375 مجوز، فرهنگی با هزار و 13 مجوز، اجتماعی با 901 مجوز، بهداشت و سلامت با 501 مجوز، محیط زیست با 460 مجوز و آسیب های اجتماعی 404 مجوز را از آن خود کردند. در این میان کمترین فراوانی موضوعی مربوط به مدیریت بحران است که با 10 مجوز و همچنین سمن های مربوط به کودکان با 18 مجوز گزارش شده اند.
عابدینی با بیان اینکه 73 تشکل از سازمان ملل متحد مقام مشورتی دریافت کرده اند، گفت: اغلب این تشکل ها پروانه تاسیس یا مجوزشان را از وزارت کشور دریافت کردند. یکی از مشکلات اساسی در حوزه صدور مجوز آن است که امکان نظارت فراگیر و مدیریت بخشی نگری وجود ندارد و دلیل آن مراجع مختلفی هستند که برای سمن ها مجوزها صادر می کنند، به همین جهت پیشنهاد می کنیم که تنها به وزارت کشور یا یک مرجع واحد مجوز سازمان های مردم نهاد را صادر کند تا بتوان شاهد نظارت دقیق تری در سمن ها باشیم./
نظر شما