سازهای موزیک شهرداری  رشت کوک می شود

گروه موزیک شهرداری رشت از دوره قاجار تاکنون فراز و فرودهای زیادی داشته و قرار است سازهای آن کوک شود و اجراهای عمومی‌اش افزایش یابد.

خبرگزاری شبستان- رشت، مهری شیرمحمدی؛ شهر رشت از معدود شهرهایی است که شهرداری آن گروه موزییک دارد، اگرچه برخی سابقه اجراهای این گروه را به زمان پهلوی اول می‌رسانند که با وقفه‌ای طولانی از سال ۱۳۸۰ با دستور شهردار وقت احیا شد، اما شاید بد نباشد بدانید که رشت از اواسط دوره قاجار گروه موزیک داشت و در مراسم‌ها و بازدیدهای مقامات، این گروه برای مقامات اجرا داشتند.

«ظهیرالدوله» داماد ناصرالدین شاه قاجار در سفر خود به رشت به یکی از این اجراها اشاره دارد. ظهیر الدوله – که در سفر مظفرالدین شاه به اروپا به رشت آمده بود- از پیرمرد کوری به‌نام «کورکاظم» می‌نویسد که در باغ صفای رشت، ملک میرزا عبدالوهاب مستوفی، برایشان «نای هفت بند» نواخته است.

هم او از ضیافت شام در دارالحکومه رشت همراه برخی از اعاظم گیلان می‌نویسد و اجرای گروه موزیک:«موزیک هم داشتیم یعنی موزیک نظامی دولتی که از زمان حکومت شاهزاده ابوالفتح میرزای مویدالدوله مقرر شده. این دسته موزیک مرکب است از بیست و چهار موزیکانچی و یک سرهنگ معلم که اسمش حسن خان و از شاگردان مدرسه دارالفنون دولتی تهران است. بی‌علم هم نیست. تصنیف‌های ایرانی را چندان خوب نمی‌زدند. نتهای فرنگی را که تماما قنسول روس به آنها داده است و مشق کرده‌اند، بهتر می‌زنند. ساز ایرانی هم داشتیم یعنی یک کمانچه کش و یک ضرب گیر. خیلی خیلی خوب کمانچه می‌زد و هم ضربش خوب بود. هر دو هم تصنیف باهم می‌خوانند، خیلی خوب. اسمشان آنکه کمانچه می زد، اسمعیل خان، آنکه ضرب می‌گرفت رمضان بود.» (صص:۶۴ و ۶۵)

حدود دو دهه از احیای گروه موزیک شهرداری رشت توسط مرتضی شگفت، شهردار سال‌های ۱۳۸۰ می‌گذرد. وی قصدش از احیای گروه موزیک شهرداری را شادی‌آفرینی برای شهروندان توصیف می‌کند و می‌افزاید: وقتی نوجوان بودم، اجراهای گروه‌های موزیک شهرداری رشت و بندرانزلی را دیده بودم. آن زمان گروه موزییک شهرداری رشت در سازمان آتش‌نشانی مستقر و معروف به «گروه موزییک آتش نشانی» بود. دقیق نمی‌دانم تا چه زمانی گروه موزیک فعال بود، وقتی بعد از اتمام تحصیلات به ایران برگشتم، گروه موزیک دیگر فعال نبود. وقتی شهردار شدم تصمیم گرفتم هرطور شده گروه موزییک شهرداری را احیا کنم، شعار من در زمان تصدی شهرداری، همراهی و همدلی با شهروندان بود و اعتقاد داشتم باید مردم را شاد نگه داشت و اگر شهروندان احساس شادمانی و رضایت داشته باشند، با مدیریت شهری در اداره امور شهر بهتر همکاری می‌کنند.

شهردار اسبق رشت می‌افزاید: آن زمان تنها یک نفر به‌نام «حسین طاعتی» با سازهای کوبه‌ای آشنا بود. وی مامور شد تا یک گروه آشنا به موسیقی تشکیل دهد، متاسفانه دستگاه‌های موسیقی که متعلق به شهرداری رشت بود در اختیار نیروی دریایی قرار داده بودند. بعد از مکاتبه برای بازگشت اموال، تنها تعداد کمی از ابزار که عمدتا معیوب شده بود، برگشت خورد. بنابراین طاعتی برای خرید ابزار موسیقی برای گروه هفت نفره به تهران رفت. سپس مکانی در اختیار آنها قرار دادم تا هر روز تمرین کنند، خودم شخصا در تمرین‌های صبحگاهی آنها حاضر می‌شدم. خوشبختانه گروه خیلی سریع توانست حرفه ای شده و در مجامع عمومی حاضر گردد.

شگفت افزود: روز ۱۲ بهمن سال ۱۳۸۰ مراسم افتتاح گروه موزیک بود. یک روز قبل گروه با لباس متحدالشکلی -که شهرداری سفارش دوخت داده بود- جلوی ساختمان شهرداری و مقابل مجسمه میرزا شروع به نواختن کرد و خودم از بالای ساختمان ساعت و از دفتر کارم نظاره‌گر برخورد شهروندان و رضایت آنها بودم. شب هنگام دستور دادم پرده‌ای جلوی شهرداری نصب کنند و اعلام کنند از فردا گروه موزییک برای شهروندان موسیقی اجرا دارد و به گروه موزیک هم سفارش کردم اولا نتی بنوازند که موجب خوشحالی مردم باشد نه خوشایند من شهردار و حتما موسیقی سنتی بنوازند.

وی ادامه می‌دهد: خوشبختانه اجرای روز اول موجب خوشحالی زیاد شهروندان شد و عده زیادی با تماس‌های تلفنی و حضوری تشکر کردند. به‌خصوص آنهایی که هنوز خاطره‌ی گروه موزییک دهه ۵۰ را به یاد داشتند. پس از آن دستور دادم مینی‌بوسی در اختیار گروه قرار دهند و گروه موزیک شهرداری وظیفه داشت روزانه در مکان‌های عمومی به‌ویژه بوستان‌های شهر برای مردم موسیقی بنوازد.

به مکانی می‌روم که از زمان احیا، در اختیار گروه موزیک شهرداری قرار گرفته است. سالنی نه چندان وسیع، در حاشیه حیاط سازمان سیما و منظر در خیابان پرستار و تابلوی کوچکی بر حاشیه درب ورودی. اتاق پر بود از ابزارهای موسیقی و دفترهای نت و ابزارهای برنجی و سازهای بادی که شگفت به‌عنوان اموال شهرداری از نیروی دریایی پس گرفته و بالای یکی از کمدها چیده شده است و انتظاری دور و درازی برای راه اندازی موزه بلدیه که شاید این سازهای دست ساز برنجی داخل ویترین قرار گرفته و به‌عنوان سمبل پیشینه گروه موسیقی بلدیه رشت به نمایش درآید و تصاویری چند از گروه موزیک در دهه‌ی پیش.

و تصویر «علیرضا گیگاسری» که در گروه فولوت و کلارینت می‌نواخت و «اسماعیل علیزاده» که نوازنده ترومینت بود. چندسالی است این دو دم فروبسته‌اند. یوسف ملکی، نوازنده ترومپت هم بازنشست شده و دیگر حضورش شادی بخش گروه نیست. سقف کوتاه و لمبه‌کوبی سالن قدیمی، مناسب تمرین‌های گروه نیست.

«مهدی حسن‌‍زاده» سرپرست گروه و نوازنده ترومپت از ابتدای تشکیل گروه شاهد عشق و علاقه وافر اعضای گروه برای سرپا ماندن گروه موزیک شهرداری بوده است و از اینکه گاه با معیوب شدن یک ابزار، اعضای گروه وسیله شخصی خود را برای تمرین می‌آورند. از فشار زیاد بر اعضای محدود گروه که برخی را تا زیر تیغ جراحی هم برده است، از نواختن‌های گروه می‌گوید؛ نزد وکیل و وزیر و مردم عادی. در همایش‌ها و جشن‌ها و مناسبت‌های ملی و مذهبی و ابزارهایی که جایگزین نشده.

از آرشیو نت‌هایی می‌گوید که اعضای گروه استخراج و بازنویسی کرده‌اند و اعضای گروه را نام می‌برد (رضا مسیبی و عظیم محمدی نوازندگان ساکسیفون آلتون، حسین طاعتی نوازنده ساکسیفون تنور، ابراهیم دلخوش نوازنده کلارینت، امیر افشار نوازنده سوپرانو و مجید نیکروش، امیر ادیب و محمود شاهین، نوازندگان سازهای کوبه ای) و وعده می‌دهد که به‌زودی اجراهای گروه موزیک در سبزه میدان رشت و برخی از بوستان‌های رشت بیشتر می‌شود.

مدیر روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری رشت درباره گروه موزیک شهرداری رشت می‌گوید: هدف روابط عمومی ارتقای امکانات و بهبود وضعیت اعضای گروه موزیک در حد امکانات است.

علیرضا قانع می‌افزاید: طبق مصوبه و تاکیدات اعضای شورا اخیرا سه نفر به گروه موزیک شهرداری اضافه شده و پیگیر انجام فرایند قانونی افراد اضافه شده به گروه هستیم.

وی از اجرای دوباره گروه موزیک در بوستان های رشت و مجامع عمومی خبر داده و تصریح می‌کند: برنامه‌ریزی برای اجرای بیشتر گروه موزیک در بوستان‌های رشت صورت گرفته و پس از فراهم شدن وسیله ایاب و ذهاب این گروه، از این پس اجراهای عمومی گروه موزیک افزایش می‌یابد.

کد خبر 858807

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha