خبرگزاری شبستان - همدان، شهر همدان از دیرباز از جمله شهرهای مهم تولید و صادرکننده چرم در ایران بوده است و به دلیل بالا بودن سابقه طولانی در تولید صنعت چرم، شهر همدان را، شهر«دباغ خانهها» نامیدهاند.
هنر چرم سازی یکی از هنرهای سخت و طاقت فرساست و عموماً مردان در این کار بیشتر دخیل هستند، «دباغی» هنر تبدیل کردن پوست فسادپذیر به ماده ایی طبیعی، زیبا و پایدار است و امروزه در تمامی وسایل زندگی مردم دنیا وجودش و حضورش غیر قابل اجتناب است.
«ویلیام جکسون» زبان شناس آمریکایی در سفری که در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی به ایران داشت در بخش پنجم سفرنامه خود از همدان به عنوان انبار ایران سخن به میان آورده است. وی میگوید :«از جمله کالاهای بازرگانی، چرم را باید نام برد، همدانیان در ساختن ، پرداختن و عمل آوردن پوست گاو ، گوسفند و ساختن اشیاء مفید و اجناس تجملی شهرهاند».
کمتر از 30 سال پیش تولید چرم در شهر همدان از رونق بسیاری برخوردار بوده است به گونهای که چرم همدان و کالاهای چرمی ساخته شده از آن شهرت جهانی داشت، از سال 1309 شمسی با ایجاد تغییراتی در نحوه سندسازی به بهانه کنترل بیماریها و رعایت نکات بهداشتی، رفته رفته از ادامه فعالیت کارگاههای دباغی در داخل شهر جلوگیری به عمل آمده و این کارگاهها در خارج از شهر استقرار داده شدند.
نمی توان سخن از چرم همدان به میان آورد و یادی از «اردشیر یگانگی» معروف به «ارباب اردشیر یگانگی»، بنیانگذار نخستین کارخانه مدرن چرم سازی در همدان نکرد.
او که از خانوادهای زرتشتی بود در سال ۱۳۱۱ به کمک یکی از دوستانش به نام «شهریار فروردین» که آموزش های لازم را در رشته چرم سازی دیده بود، نخستین کارخانه ماشینی و مدرن چرم سازی را در محله منوچهری همدان تاسیس کرد و توانست یکی از بزرگترین کارخانه ها چرم کشور را در شهر دباغخانه ها مدیریت کند.
کارخانه چرم ارباب اردشیر به عنوان اولین کارخانه چرم استان همدان و یکی از آثار ملی ایران در سال 1387 با شماره ثبت 25113 به ثبت رسیده است،در این کارخانه علاوه بر شیوه کار و دستمزد کارگران، نحوه رفتار با آنها، امکانات بهداشتی و رفاهی بسیاری که تا آن زمان برای کارگران تازگی داشت به مرحله اجرا درآمد.
کارخانه چرم شهباز در سال 1357 در همدان رسما کار خود را آغاز کرد
در این راستا، «ساسان شهباز»، به خبرنگار شبستان در همدان گفت: کارخانه چرم شهباز در سال 1357 به همت مرحوم حاج محمد شهباز با تولید سالامبور (چرم خام) فعالیت خود را آغاز کرد و در سال 1373 پس از اجرای طرح توسعه و اخذ پروانه بهره برداری به شماره 669 از سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان، به عنوان اولین کارخانه چرم صنعتی استان همدان با تولید انواع چرم تکمیل شده سبک و سنگین شروع به فعالیت کرد.
مدیر کارخانه چرم شهباز استان همدان افزود: کارخانه چرم شهباز با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا و با بیش از 50 نوع انواع ماشین آلات چرمسازی که در کشور کم نظیر است اقدام به تولید چرم میکند، استفاده مداوم از تکنولوژی روز دنیا با کمک تکنسینها و کارشناسان خارجی و با دعوت از آنها به حضور در کارخانه و همچنین خلاقیتها و نوآوریهای پرسنل سبب شده تا این کارخانه همواره جزء بهترینها در کشور مطرح باشد.
شهباز اشارهای به سابقه کاری خود داشت و گفت: از دوران نوجوانی به تولید چرم و کارهای چرمی علاقه داشته و تا کنون در حدود 40 سال است که در حوزه چرم تکمیل شده فعالیت دارد.
وی افزود: چرم را از پوست تا چرم تکمیل شده (قابل استفاده برای تولید مصنوعات چرمی) تولید میکند و به تازگی فاز جدیدی را راه اندازی کرده است که در زمینه تولید البسه چرمی فعالیت داشته و اولین واحد تولیدی در استان همدان است.
شهباز ادامه داد: این واحد تولیدی چرم که از دباغی پوست تا تولید چرم را به صورت صفر تا صد انجام میدهد در کشور دومین واحد تولید چرمی است که از پوست تا تولید پوشاک چرم را بر عهده دارد.
وی با اشاره به اینکه کار تولید البسه چرمی کاری بسیار تخصصی بوده و نیروهای شاغل در این حوزه حدود 2 ماه آموزش میبینند گفت: این کارخانه تا چند ماه آینده برنامه ایی برای تولید با تیراژ بالا در دستور کار خود ندارد و تا پایان سال جاری، به صورت کارگاهی عمل کرده و از اوایل سال آینده تولید البسه چرمی را به شکل صنعتی آغاز خواهد کرد.
اشتغالزایی چرم شهباز برای بیش از 300 نفر دراستان
مدیر کارخانه چرم شهباز استان همدان افزود:کارخانه چرم شهباز توانسته برای 15 الی 20 نفر به صورت پایلوت اشتغال زایی کند که امیدواریم تا سال آینده با رونق کارخانه زمینه اشتغال برای 150 تا 200 نفر فراهم شود.
شهباز عنوان کرد: تنوع تولید چرم در کارخانه شهباز بسیار بالا است و میتواند چرمهایی با کیفیت در طرحها و رنگهای متفاوت تولید کند که برای هر نوع مصنوعات چرمی همچون کیف، کفش، لباس و زیورآلات چرمی قابل استفاده است.
وی خاطر نشان کرد: چرمهای تولید شده در این کارخانه عبارتند از، «انواع وت بلو گاوی بزی و گوسفندی»، «انواع کراست و دای کراست گاوی، بزی و گوسفندی»، «انواع چرم تکمیل شده بزی، دستکشی، کیفی، آستری، روبه ایی و لباس»، «انواع چرم تکمیل شده گاوی، کیفی لباسی و رویه ایی»، «انواع چرم گوسفندی، کیفی و لباسی» و «انواع چرم جیر، نبوک، فانتزی (با سفازش)».
وی در خصوص بازار هدف کارخانه چرم شهباز گفت: سه بازار هدف برای این واحد تولیدی در نظر گرفته شده است، «بازار استان»، «بازار چرم کشور» و «بازار صادرات به کشورهای دیگر» است،گفتنی است این کارخانه تا کنون کالاهای تولیدی خود را به ارزش 7 میلیون دلار به ایتالیا، ترکیه، هند، پاکستان و اتریش صادر کرده است.
شهباز اشاره ای به سوابق و حضور خود در نمایشگاههای ملی و بینالمللی داشت و گفت: حضور در نمایشگاه کیف، کفش و چرم تبریز از سال 1385 تا سال 1395 بصورت مداوم، حضور در نمایشگاه کیف، کفش و چرم تهران در چندین دوره، حضور در نمایشگاه خارجی هنگ کنگ، چین، ترکیه، ایتالیا، حضور در نمایشگاه کیف، کفش و چرم همدان و تبریز از سالهای 94 تا 98 ودریافت تقدیرنامه از سازمان صنعت معدن و تجارت استان همدان در سال 1388.
مدیر کارخانه شهباز با بیان اینکه به مدت 3 دوره 4 ساله عضو هیات مدیره چرم ایران بوده است گفت: کشور ایران سالانه، 15 میلیون جلد پوست گوسفندی را صادر میکند که اگر این عمل به صورت خام صورت گیرد 40 میلیون دلار ارزش ارز آوری برای کشور در برخواهد داشت، گفتنی است تولید هر هزار جلد چرم خام برای 7 نفر اشتغال زایی ایجاد میکند.
وی ادامه داد: اگر ایران هر 15 میلیون جلد پوست چرم گوسفندی را به صورت چرم تکمیل شده و آماده برای مصارف کارگاهی تولید کند، 200 میلیون دلار ارز آوری داشته و زمینه اشتغال 37 نفر را فراهم میکند.
شهباز خاطر نشان کرد: اگر همان 15 میلیون جلد را به صورت مصنوعات چرمی مانند کیف، کفش، لباس و ... صادر کند برای کشور 700 میلیون دلار ارز آوری خواهد داشت و زمینه اشتغال 150 نفر را فراهم خواهد کرد.
نظر شما