قوانین سخت تر،حمایت بیشتر،جشنواره بهتر/فیلم سازان مسلمان گردهم می آیند

دبیر سی امین دوره فیلم فجر از گردهمایی فیلم سازان مسلمان در این دوره، سخت گیری بیشتر در قوانین، حمایت های بیشتر از فیلمسازان و تلاش برای بالا بردن سطح کیفی جشنواره فیلم فجر خبر داد.

 

به گزارش خبرنگار شبستان، دبیر سی امین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر گفت: جشنواره فجر امسال چهار بخش اصلی و 22 بخش فرعی دارد. اصلی ترین بخش جشنواره بخش سودای سیمرغ یا مسابقه سینمای ایران است که فیلم های تولید امسال توسط هیئت انتخاب و داوران بررسی می شود. البته هر سال انتقادات بسیار زیادی در مورد تعدد فیلمهای حاضر در بخش مسابقه سینمای ایران وجود داشت و بسیاری از اهالی مطبوعات و منتقدان از بالا بودن تعداد فیلمها که بسیاری از آنها کیفیت کافی نداشتند ناراحت بودند. امسال اگر فیلمی خوب نباشد و استانداردهای کافی سینمای ایران را در خود نداشته باشد، خود من به عنوان دبیر شخصاً جلوی حضور آن در جشنواره را می گیرم چون به عقیده من جشنواره نیاز به استانداردهای خاصی دارد و فیلمهای خوش کیفیت سینمای ایران باید از جریان تجاری تولید در این سینما تفکیک شوند.


وی تصریح کرد: برای استانداردکردن هر چه بیشتر بخش مسابقه سینمای ایران امسال تعداد فیلمها در این بخش بسیار کمتر از سابق خواهد بود.بنابراین اگر فیلمسازی گفت که چرا فیلم من در بخش مسابقه جشنواره فجر حضور نداشت از همین حالا دلیل آن را بدانید و مطمئن باشید تلاش ما به وجود آوردن شرایط ایده آل و استاندارد در این بخش است. جوایز این بخش مثل سالهای گذشته خواهد بود با این تفاوت که یک سیمرغ بلورین مخصوص جلوه های ویژه بصری با توجه به بلوغ این شاخه فنی سینما در سینمای ایران به این جوایز اضافه شده و همچنین یک سیمرغ زرین نیز با رویکرد اخلاق آگاهی و امید به فیلمی که این سه عامل را داشته باشد از طرف دبیر جشنواره اهدا می شود.


خزایی در مورد بخش خارج از مسابقه یا آیینه سینمای ایران گفت: فیلمهایی که به هر دلیلی نتوانسته باشند به بخش مسابقه برسند اما استانداردهایی را از جهت تولید و داستان داشته باشند در این بخش شرکت خواهند کرد و ستاد برگزاری جشنواره نیز مانند سالهای گذشته دو جایزه خاص را به برگزیدگان این بخش خواهد داد.

 

دبیر جشنواره فجر در مورد بخش نگاه نو یا مسابقه فیلمهای اول کارگردانان گفت: یکی از مهمترین اتفاقات خوب در سینمای ایران یافتن استعدادهای بکر و ناب در میان جوانان است که در این بخش هر سال شاهد آن هستیم که جوانان خوب می آیند و نتیجه کارشان ما را به آینده امیدوار می کند باید حمایت جدی از جوانان فیلمساز داشته باشیم و به فیلمسازان مستقل که بدون حمایت دولت به تولید کار می پردازند بیشتر توجه کنیم. این بخش نیز در راستای همین موضوع امسال سعی دارد با توجه بیشتری به فیلمهای جوانان دقت کنند و جوایز آن نیز دو سیمرغ بلورین برای بهترین کارگردانی و فیلم و دیپلم های افتخار برای فیلمنامه بهترین دستاورد فنی و هنری و بازیگر برتر زن و مرد است.

 

بخش ویدئویی برای افزایش کیفیت جشنواره حذف شد

خزایی در ادامه با اعلام حذف بخش فیلمهای ویدئویی از جشنواره فیلم فجر گفت: زمانی در چند سال پیش تولیدات سینمایی بسیار کم شد و سیاستگذاران جشنواره خواستند با تبدیل فیلمهای ویدئویی به 35 میلیمتری بازار سینما را گرم کنند و این توجیه به وجود آمدن بخش مسابقه فیلمهای ویدئویی بود. اما در چند سال اخیر تولیدات سینمایی دوباره رونق گرفته و طبق اطلاعاتی که من دارم در حال حاضر حداقل 70 فیلم در مرحله تولید هستند. بنابراین نگران تولیدات سینمای ایران نیستیم به همین خاصر و به دلیل اینکه در هیچ کدام از جشنواره های معتبر دنیا بخش ویدئویی در کنار بخش سینمایی وجود ندارد، بخش مسابقه فیلمهای ویدئویی را از جشنواره حذف کردیم و قرار است موسسه رسانه های تصویری جشنواره مستقلی را با کمک معاونت سینمایی برگزار کند.

 

مستندهای بلند به جشنواره فجر می آیند

وی همچنین با اعلام افزوده شدن بخش مسابقه مستندهای بلند سینمایی گفت: تماس های متعددی توسط مستندسازان داشتیم که می خواستند نگاه ویژه ای در جشنواره فجر به سینمای مستند انجام شود و نظر من این است که سینمای مستند باعث اعتلای سینمای ما می شود. بنابراین و با وجود اینکه جشنواره مستقل فیلمهای مستند برگزار می شود ما بخش ویژه ای با نام سینما حقیقت (آثار بلند سینمایی) را در این جشنواره گنجاندیم که مستندهای بالای هفتاد دقیقه می توانند در آن با هم به رقابت بپردازند و جوایز آن نیز شامل سیمرغ بلورین برای بهترین کارگردانی و بهترین فیلم و دیپلم افتخار برای بهترین فیلمبرداری و بهترین تدوین و بهترین پژوهش است.این بخش می تواند ذائقه مردم را که به مستند عادت ندارند تغییر دهد و جریان سازی سینمای مستند در سینمای ایران را سرعت ببخشد.

 

تجلی اراده ملی متحول می شود

وی درباره دیگر تغییراتی که در جشنواره فیلم فجر شاهد آن خواهیم بود گفت: در بخش تجلی اراده ملی که مسئولان نهادهای مختلف جوایز خود را به فیلمهای برگزیده بخش مسابقه اعطا می کردند امسال انحصار از بخش مسابقه خارج شده است و کلیه فیلمهای حاضر در جشنواره در بخش تجلی اراده ملی مورد داوری قرار می گیرند که هر فیلمی مناسبتر بود بتواند جایزه این بخش را دریافت کند.

 

کمک به سینماگران برای افزایش تولیدات سینمایی انجام می شود

خزایی افزود: از جمله تغییرات مهم امسال به حمایت از فیلمسازان برمی گردد مساله ای که مخصوصاً در مورد کارگردانی که فیلم اول خود را می سازند بسیار مهم است چون بسیاری از این افراد به علت نبود حمایت تا سالها نمی توانند تولید دیگری داشته باشند بنابراین امسال در شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر مصوب شد برنده عنوان بهترین فیلم در مسابقه سینمای ایران و مسابقه فیلمهای اول 50 درصد هزینه تولید کار بعدی خود را به عنوان کمک از دفتر جشنواره دریافت کنند که این جایزه به کارگردان فیلم داده خواهد شد.

 

وی تصریح کرد:همچنین تصمیم بر این شد کلیه حقوق نمایش خانگی و پخش 5 فیلم برتر جشنواره در بخش مسابقه ایران به مبلغ 300 میلیون تومان از تهیه کننده آن خریداری شود البته اگر تهیه کننده فیلم خود را به مبلغ بالاتری به رسانه دیگری فروخت این مبلغ به دفتر جشنواره مسترد می شود اما در واقع دلیل این موضوع کمک به پروسه تولید فیلم توسط تهیه کننده است که معاونت سینمایی آن را تصویب کرده و موسسه رسانه های تصویری آن را اجرایی می کند.
 

در بخش بین الملل باید به دنبال همفکران خود باشیم

در ادامه این نشست محمد خزایی با اشاره به اینکه بسیاری از نظراتی که در مورد بخش بین المللی جشنواره به او رسیده منفی بوده و طیف وسیعی را از درخواست حذف این بخش تا پراکنده کردن فیلم های آن در طول جشنواره را شامل می شده ،گفت: اگر سینمای ایران اعتباری در خارج از کشور دارد به خاطر بخش بین المللی جشنواره فجر است. همچنین بازار فیلم فجر که یکی از معتبرترین ها در آسیاست و هر سال حجم بالایی از مبادلات فرهنگی در آن انجام می شود. جشنواره های بین المللی زیادی در آسیا بوده اند که بعد از چند سال بازار فیلمشان تعطیل شد، اما در ایران با تداوم این بازار و در دوره های مختلف جشنواره فیلم فجر بسیاری از چهره های فرهنگی به ایران آمده اند و با سینمای ما آشنا شده اند.

 

وی تصریح کرد: اکنون ما در شرایط تحریم فرهنگی و اقتصادی قرار داریم و بسیاری از جشنواره ها بر علیه ما بیانیه می دهند یا فیلمسازان خود را از شرکت در جشنواره ما نهی می کنند. این نشاندهنده نزدیک بودن فرهنگ و سیاست با هم است و البته نشان می دهد که شاید استراتژِی ما در سالهای اخیر در بخش بین المللی ناموفق بوده و اکنون باید تغییر پیدا کند. ما باید در سطح دنیا به دنبال افرادی باشیم که از نظر عقیدتی با ما سازگار باشند .به یاد داشته باشید بسیاری از کشورهای مسلمان که صنعت سینما ندارند چشم امیدشان به سینمای ایران است اما تاکنون نتوانسته اند ارتباطی با این سینما برقرار کنند .در حالی که در عوض بسیاری از افرادی که به ایران آمده و از امکانات جشنواره استفاده کرده اند، تنها با موضع گیری های سیاسی جشنواره فیلم فجر را ترک کرده اند و این موضوع به ما نشان می دهد که قطعاً باید به دنبال همفکران خود بگردیم.

 

خزایی گفت: به همین خاطر امسال در بخش جام جهان نما (مسابقه سینمای بین الملل) رویکردهای ظلم ستیزی، عدالت خواهی، تروریسم، حقوق بشر و بیداری اسلامی ملتها از جمله محورهای مهم انتخاب آثار و مهمانان جشنواره است و ما سعی می کنیم افراد نامدار را در کنار کسانی که شاید زیاد مشهور نیستند اما آثار خوبی دارند در جشنواره در کنار هم داشته باشیم. جوایز بخش جام جهان نما مانند سالهای گذشته است و تنها یک جایزه ویژه با رویکرد بیداری اسلامی به برگزیدگان این جشن اعطا می شود و روز 16 بهمن ماه نیز اختتامیه بخش بین الملل برگزار خواهد شد.

 

وی با اشاره به جلوه گاه شرق (مسابقه فیلمهای آسیایی) گفت: سالهاست که این بخش با استقبال فیلمسازان آسیایی بسیاری روبرو بوده و تا آنجایی که خبر دارم تاکنون بیش از 180 نفر درخواست شرکت در این بخش را داشته است که امسال نیز این بخش به روال سالهای گذشته برگزار خواهد شد.

 

فیلمسازان کشورهای جهان اسلام در فجر دور هم جمع می شوند

خزایی در مورد بخش جدید بین المللی جشنواره گفت: بخش جدیدی که امسال داریم کشورهای جهان اسلام نام دارد دلیل گنجاندن این بخش در قسمت بین المللی این بود که ایران با وجود اینکه یکی از مهمترین و قویترین کشورهای اسلامی در منطقه است اما تاکنون نتوانسته است تبدیل به پاتوقی برای فیلمسازان اسلامی فعال در کشورهای مسلمان شود به همین خاطر این بخش با نام سینمای سعادت و مختص فیلمسازان جهان اسلام برگزار می شود.
 

همچنین در بحث بین الملل بخش جشنواره جشنواره ها را داریم که فیلمهای برگزیده سایر جشنواره های جهانی را به نمایش خواهد گذاشت.

 

فیلمی دیر برسد،از جشنواره حذف می شود/کسی حق خروج از جشنواره را ندارد
به گزارش شبستان دبیر سی امین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر در ادامه با اشاره به تغییراتی که در مقررات جشنواره به وجود آمده گفت: بارها دیده ایم که در زمان جشنواره به علت نرسیدن یا دیر رسیدن فیلمها جدول برنامه ها به هم می خورد و بسیاری از آثار به علت تغییر جدول در ساعات نامناسبی پخش می شوند. بسیاری از این اتفاقات البته به وجود آوردن فضای تبلیغاتی در مورد فیلم است و بخشی از آن نیز ممکن است به دلیل دلایل فنی باشد،اما در جشنواره سی ام سعی کرده ایم تا سیستم نمایش فیلم را مرتب کنیم. به همین خاطر اینجا اعلام می کنم که سی ام آذرماه آخرین مهلت پر کردن فرم درخواست حضور در جشنواره است و 5 دی بازبینی آثار توسط هیئت انتخاب آغاز می شود و فیلمی که فرم را پر کند و در بخشی از جشنواره حضور داشته باشد، دیگر حق خارج شدن از جشنواره را ندارد. همچنین اگر فیلمی که برنامه نمایش آن چاپ شده به نوبت نمایش خود نرسد این فیلم به کلی از روند مسابقه و حضور در جشنواره حذف خواهد شد همچنین تصمیم بر این شده که فیلمهای بخش بین المللی در طول یازده روز جشنواره پخش شوند اما بازار فیلم کماکان تنها در چهار روز اول جشنواره برگزار می شود.
 

کیفیت جلسات نقد بالا می رود

خزایی تصریح کرد: در مورد نحوه برگزاری جلسات نقد و بررسی و حضور منتقدین در این جلسات نیز پیشنهادات بسیاری به دست من رسیده و من سعی دارم با کمک انجمن منتقدان بتوانم از حضور منتقدان کارآزموده در این جشنواره استفاده کنم.

 

وی تصریح کرد: یکی از تلاشهای من مستقل کردن سینمای مطبوعات است چون شکایت زیادی در مورد اینکه مهمانان زیادی در محل برج میلاد در کنار مطبوعاتی حضور دارند به دست من رسیده و سعی دارم سینمایی اختصاصی و مستقل برای مطبوعاتی ها انتخاب کنم تا فضای بحث و گفتگو به شکل حرفه ای و به خوبی در آن انجام شوم.

 

خزایی در مورد کیفیت بولتن جشنواره فیلم فجر نیز گفت: در همه جای دنیا بولتن روزنامه جشنواره و نشان دهنده سیاستگذاری های جشنواره است و اینجا نیز مستقل از سایر جشنواره ها نیست اما سعی دارم کیفیت بولتن نیز بالا برود.

 

وی تصریح کرد: امسال تصمیم بر این شده که مراسم افتتاحیه و اختتامیه در سالن جدایی نسبت به سالن نمایش فیلم برگزار شود تا ما حداکثر استفاده از سالن نمایش فیلم بتوانیم داشته باشیم همچنین امسال کنفرانس هالیوودیسم و سینما مانند سال گذشته با محورهای مختلفی برگزار می شود.

 

خزاعی در پایان گفت: امسال سعی کرده ایم جشنواره در استانها و شهرستانها نیز به شکل باشکوهی برگزار شود البته هنوز تعداد دقیق استانهای میزبان جشنواره فجر مشخص نیست اما سعی داریم با برگزاری بزرگداشت های مستقل و جلسات نقد و بررسی ویژه شهرستانها جایگاه جشنواره را در سرتاسر کشور بالا ببریم و قطعاً در 8 منطقه فرهنگی کشور جشنواره مهمانانی در شهرستانها خواهد داشت.

 

پایان پیام/ 

کد خبر 85274

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha