حقوق شهروندی در اسلام، با تکلیف همراه است

امام جمعه قم با تاکید بر ویژگی های شهروند برگزیده از منظر اسلام گفت: در اسلام هر جا سخن از شهروند نمونه به میان آمده در کنار آن بر تکالیف آنها نیز تاکید شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام حسینی بوشهری، امام جمعه قم امروز(30 آبان) در جشنواره شهروند برگزیده به ویژگی های شهروند برگزیده از نظر اسلام و منعکس در آیات و روایات پرداخت و گفت: انسان ها به دو دسته مسئولیت پذیر و مسئولیت گریز تقسیم می شوند و هر فردی در هر گروهی که باشد، خصوصیات آن گروه در رفتار روزمره آن شخص نمایان است.


وی ادامه داد: سوال کلیدی در این خصوص این است که آیا انسان به عنوان گل سر سبد جهان هستی در جامعه ای زندگی می کند که تنها یک دسته از مطالبات و حقوق فرد از جامعه را شامل می شود و یا اینکه در قبال این انتظارات مسئولیت ها و وظائفی نیز بر عهده شهروند می باشد.


امام جمعه قم با تاکید بر نظر اسلام در این خصوص گفت: بهترین تعریف برای یک شهروند موثر و برگزیده در جامعه ای که به تعبیر مقام معظم رهبری در آن مردم سالاری دینی حاکم می باشد این است که این فرد قانون را بشناسد و بداند که احقاق حقوق دیگران و تلاش برای رسیدن دیگر افراد جامعه به حقوقشان به معنای دفاع از حقوق خودشان است.


وی خاطرنشان کرد: در اسلام هرجا از حقوق صحبت شده در کنار آن از تکالیف نیز ذکر شده پس نمی توان از حقوق شهروندی سخن گفت و برای آن تکلیفی قائل نشد.


وی افزود: شهروند در نظام جمهوری اسلامی از سیستم مطالباتی دارد ولی باید بداند که در کنار آن تکالیفی هم هست و باید رعایت شود.


حجت الاسلام حسینی بوشهری با اشاره به ویژگی های امیرالمومنین به عنوان یک حاکم عادل و شهروندی برجسته تصریح کرد: مسئولیت پذیری شهروند نمونه تنها ناظر به جامعه خود و مسلمانان نیست و به عنوان پیرو امام علی (ع) که در برابر غیر مسلمانی که در جامعه او زندگی می کرد، احساس مسئولیت داشت در قبال جهانیان وظیفه دارد.


وی گفت: در ادبیات اسلام بنی آدم اعضای یک پیکرند و اگر کسی در این جامعه مشکل دیگری را دید و بی تفاوت ماند در این معنا نمی گنجد.


امام جمعه قم تصریح کرد: در قرآن و روایات فراوان در این موضوع تاکید شده است و آیه دو سوره مائده به تعاون، همکاری عمومی و همگرایی دستور می دهد این همه تلکلیف به علت این است که انسان ذاتا کرامت دارد و زشتی و پلیدی های دیگری را زشتی و پلیدی های خود می بیند.


وی با اشاره به روایتی از حضرت محمد (ص) اظهار داشت: در کلام ایشان آمده که گاهی مومن به خاطر برداشتن یک درخت مزاحم و یا خاری در سر راه مسلمان شایسته بهشت می شود و این تاکید بیانگر ویژگی های شهروند برگزیده از نظر اسلام است.


حجت الاسلام حسینی بوشهری از خود کنترلی در جامعه به عنوان یک نوع صدقه نام برد و افزود: گاهی در جامعه مسائلی پیش می آید که باعث ایجاد آشوب و تشنج می شود و انسان در این چنین موقعیت هایی با خودنگهداری و آسیب نرساندن به دیگرانباعث بازگشت آرامش به جامعه می شود که البته این مورد هم از موارد تاکید شده در اسلام است که بیانگر بلندای نگاه نظام اسلامی است.


وی در ادامه خطاب به حجت الاسلام اسکندری، رییس سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: در خصوص موضوع این همایش می توان کتاب ها و مقالات فراوانی نوشت و شما باید در سازمان محل فعالیت خود در این امر اهتمام ویژه داشته باشید و علاوه بر آن تاکید داشته باشید تا خطبا و سخنرانان این سازمان در محافل ها و مناسبت در این خصوص صحبت کنند تا این اقدامات تحقق بخش یک مدینه فاضله اسلامی باشد.


امام جمعه قم ادامه داد: افرادی که در ادارات و نهادها با مردم سر و کار دارند باید در کنار رعایت قانون با لبخند و عاطفه به استقبال مراجعه کننده رفته و مشکلات مردم را حل کنند چرا که حضرت محمد (ص) فرموده به هر اندازه که در این دنیا خدمت کنید به همان اندازه خداوند در قیامت خدمتگذار در اختیارتان قرار می دهد.


وی در پایان با بیان روایتی از امام صادق (ع) گفت: بسیاری از افراد پول و امکانات فراوان ر اختیار دارند که ازجمله آنها می توان به ثروتمندان اشاره کرد ولی با این وجود ما در جامعه شاهد ازدواج نکردن جوانان های دیگر به علت فقر هستیم و این اتفاق شایسته یک جامعه اسلامی با شهروندان برگزیده نیست.


پایان پیام/
 

کد خبر 85216

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha