محمد حسین رجبی دوانی، کارشناس مذهبی و صاحب نظر در مسایل تاریخی در رابطه با نزول سوره «هل اتی» به خبرنگار شبستان گفت: این سوره مبارکه به سوره دهر، انسان و «هل اتی» معروف است و به اعتقاد همه مفسران شیعه و سنی در تجلیل از اهل بیت پیامبر (ص) نازل شده است. همگان یقین دارند که حداقل نیمی از این سوره( بخش های ابتدایی آن) در تجلیل از حضرت علی(ع) حضرت زهرا(س) و امام حسن و حضرت سید الشهدا(ع) است.
وی با اشاره به شان نزول این سوره تصریح کرد: امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) نذر کرده بودند اگر بیماری حسنین علیهما السلام بهبودی پیدا کرد، سه روز روزه بگیرند و هنگامی که این دو بزرگوار سلامت خود را باز یافتند همراه والدین خود روزه گرفتند. اما از آنجا که این خانواده هیچگاه بیش از نیاز روزانه خود، اندوخته و ذخیره ای در خانه نداشتند هنگام افطار، بانوی خانه حضرت زهرا مرضیه(س) برای هر یک از اعضای خانواده قرص نانی به عنوان افطار آماده کردند. قبل از آغاز افطار، فقیری درخانه را زده و عرضه داشت: شما خاندان پیامبر هستید مرا بی نصیب مگذارید و این بزرگواران تمام دارایی خود را که تکه نانهایی بود به او بخشیده و تنها با آب افطار کردند. روز بعد یتیمی از راه رسید و اهل بیت پیامبر(ص) همچنان با آب افطار کردند و روز سوم این اتفاق در ارتباط با اسیری رخ داد.
رجبی خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) در همین ایام به خانه فاطمه زهرا (س) سر زد و فرزندان عزیزش حسن(ع) و حسین(ع) در حالی مشاهده فرمود که از ضعف به خود می لرزیدند. علت را جویا شد حضرت زهرا(س) ماوقع را برای پیامبر شرح داد. پیامبر بسیار متاثر شدند و در همین هنگام جبرئیل نازل شده، در تجلیل از این خانواده سوره «هل اتی» را بر پیامبر قرائت کرد به خصوص آیه ...
وی یادآور شد: نزول این آیه در واقع تجلیل خاص خداوند از این خانواده بود که به دلیل جلب رضایت الهی چنین ایثاری را از خود نشان دادند. سپس برای افطار این بزرگواران مائده ای الهی از آسمان رسید.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: آنچه در این رخداد تاریخی می بایست مورد توجه قرار گیرد این است که شاید برای هر یک از ما نیز این اتفاق بیفتد که فقیری به ما مراجعه کند و ما مقداری نان به او بدهیم، اما این هنر نیست. هنر آن است که بتوانی تمامی دارایی را ببخشی! تمام دارایی اهل بیت پیامبر(ص) همان مقدار نان بود و هر آنچه که داشتند بخشیدند.
رجبی افزود: البته به این مساله نیز باید توجه داشت که حضرت زهرا (س) در این هنگام فدک را در اختیار داشت و با وجود در اختیار داشتن فدک که محصول فراوانی دارد، اما این گونه زهد پیشه کرده و برای خود در هر روز به اندازه نیاز آن روز که یک تکه نان برای هر فرد بود چیزی ذخیره نکردند حتی با دیدن افراد مضطر، آنها را بر خود ترجیح داده و سهمی را نیز که برای آنها باقی مانده بود، به مسکین و یتیم و اسیر بخشیدند و به همین دلیل به چنان رفعت و مقامی دست یافتند که خداوند از آنها در سوره دهر تجلیل و تکریم می کند و به مناسبت چنین ایثاری شایستگی نزول این سوره در شان آنها به وجود آمد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: آیه مباهله نشانگر شان و مقام اهل بیت است که برترین های خلقت هستند و خداوند این گونه از آنها یاد کرده است. این آیات ما را به حقیقت ولایت و جایگاه رفیع اهل بیت پیامبر اسلام (ص) در پیشگاه خداوند و اسلام رهنمون می کند.
پایان پیام/
نظر شما