خبرگزاری شبستان – مازندران؛ کم آبی، بحران است اما کمبود خاک یا عدم وجود خاک مناسب و مرغوب نیز بحران محسوب می شود که در بیابان ها با آن، مواجه هستیم.
بارش های اخیر هفته جاری به ویژه یکشنبه (12 آبان) در شهرستان گلوگاه، شرقی ترین نقطه مازندران موجب هدر رفت خاک مرغوب استان به رودخانه و دریا شد که فاجعه ای جبران ناپذیر برای کشور، کره خاکی و بشریت محسوب می شود و برای رفع آن باید چاره ای اساسی، اندیشید.
در این بارش ها از مشکلات مختلف، سخن گفته شد اما کلامی از شسته شدن خاک و فجایع برای طبیعت، اقتصاد، اجتماع و ... به میان نیامد.
جامعه شناسان نیز نظریاتی درباره محیط زیست و جامعه و ... دارند که به مختصری از آنها، اشاره می شود.
کارل مارکس معتقد است که گرچه انسان ها مانند سایر موجودات برای بقا به منابعی که به محیط شان وابسته است نیاز دارند اما باقی طبیعت، متفاوت است چرا که انسان ها فقط دریافت کننده چیزهایی که محیط طبیعی برای آنها فراهم می آورند، نیستند بلکه توانایی دارند که محیط خود را دگرگون کنند و محیط تهی از آدمی را به ساخته های مفید و باارزش تغییر دهند.
زیگموند فروید، پدر علم جامعه شناسی نیز اینچنین گفت که مقهور کردن طبیعت بیرونی را می توان بخشی از همان طرح انسان ها برای تحمیل خواسته های خود بر طبیعت سرکش، نامید.
آنتونی گیدنز که نظریات بسیاری درباره جهانی شدن ارائه داد، این باور را بیان کرد که شهرنشینی را باید به توجه وی به فضای ساختگی تعمیم داد تا چگونه شهر نشینی می تواند، محیط طبیعی را از صحنه به در کند و این احساس را خلق کند که آدم ها به جهان طبیعی وابسته نیستند.
به گفته کارشناسان، تشکیل خاک در ایران به چندین صد سال یعنی قرن ها، زمان نیاز دارد حالا تفکر و تامل درباره این گوهر با ارزش نباید چند ساعت یا چند سال از زمان مسئولین امر را به خود، معطوف سازد؟
به گزارش خبرگزاری شبستان، نمایندگی مازندران، «علی اصغریوسف نژاد» ( 29 خرداد) در نخستین نشست تخصصی زهکشی اراضی کشاورزی شمال کشور در دانشگاه کشاورزی شهرستان ساری گفت: طرح حفاظت از خاک در مجلس شورای اسلامی، تصویب شد.
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: خاک، ارزش بالایی دارد و برای حفاظت و جهت بهره گیری از آن باید تمامی ظرفیت ها، مورد استفاده قرار گیرد.
در گزارش(12 آبان) خبرگزاری شبستان، نمایندگی مازندران، « فریدون کلبادی نژاد»، گفت: بر اساس بررسی های اولیه، خسارت بارش شدید باران و سیلاب در منطقه جلگه ای در مناطق شهری و روستایی شهرستان گلوگاه فراوان است.
فرماندار گلوگاه افزود: بارش های اخیر به ابنیه، منازل مسکونی، اراضی باغی و کشاورزی، جادهها و تاسیسات خسارت زده است اما خسارت اولیه بعد از بررسی های لازم و بازدیدهای میدانی، اطلاع رسانی می شود.
نگاهی به گل آلود بودن آب سیاهرود قائمشهر از پل کنار گونی بافی این شهر که از وسط این شهرستان، عبور می کند و همچنین دو طرف جاده قائمشهر به ساری، کمی جلوتر از میدان جانبازان، بیانگر شسته شدن خاک است.
خاک مرغوب و باارزش مازندران در بارش های مختلف، شسته می شود به دلایل مختلف نظیر عدم یا کمبود پوشش گیاهی مناسب و به رودخانه و دریا می ریزد حتی در خیابان ها و منازل مسکونی و باغات، گسیل می شود و به اینگونه به هدر می رود.
بنابراین باید چاره ای اساسی برای این فاجعه، اندیشیده شود و کارشناسان و دلسوزان به فکر خاک پربها باشند و امروز (سه شنبه 14 آبان) که همزمان با روز ملی مازندران و همچنین روز فرهنگ عمومی است، لزوم فرهنگ سازی برای رفع آن، ضروری به نظر می رسد.
گزارش: معصومه علیزاده
نظر شما