بررسی ابعاد ارتباط فلسفه و زیست شناسی از دیدگاه فیلسوفان

ابعاد ارتباط فلسفه و زیست شناسی در همایش فلسفه و علوم پایه بررسی شد.

به گزارش خبرنگار شبستان، از محل برگزاری همایش فلسفه و علوم پایه که عصر امروز، 29 آبان ماه به مناسبت گرامیداشت روز جهانی فلسفه در محل موسسه حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، سخنرانان در قالب نشست «فلسفه و زیست شناسی» به بررسی دیدگاه فیلسوفان در راستای موضوع یاد شده پرداختند.

در این نشست دکتر «حسن میانداری»،  عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با نگاهی تاریخی به فلسفه زیست شناسی پرداخت و گفت: یک سؤال فلسفی از زیست شناسی این است که حدود علم زیست شناسی چیست، خود زیست شناسان به این پرسش نمی پردازند و این سؤال در حیطه فلسفه زیست شناسی قرار می گیرد اما در هر صورت یکی از مباحث اصلی فلسفه علم و فلسفه زیست شناسی همین تعیین حدود است.

میانداری تصریح کرد: روزنبرگ اعتقاد دارد علم زیست شناسی بعد از فلسفه انتخاب طبیعی به وجود می آورد و در واقع سازگاری موجودات و زنده ماندن و تولید مثل آنها بر اساس ادعای روزنبرگ نباید به الهیات مرتبط شود و در برابر این دیدگاه سوبر معتقد است علم وابسته به داده های فلسفی و علمی زمان خود است.

وی تاکید کرد: بایستی علم تولید سؤال تجربی کند و این تولید سؤال باید به سمت جواب دادن پیش رود. این ملاک لاکاتوش برای علم است لذا وجود خدا در تبیین های علمی آن حوزه را غیر علمی نمی کرده است.

میانداری ادامه داد: بر این اساس اولین زیست شناس بزرگ ارسطو بوده است و در این راستا نه تنها فیلسوفان بلکه بزرگان زیست شناس هم معتقدند ارسطو پدر علم زیست شناسی بوده است و بحث نسبت فلسفه و زیست شناسی ارسطو پیچیده و محل اختلاف است. باید توجه داشت ارسطو اول زیست شناسی را بوجود آورده و سپس متافیزیک را ایجاد کرده که در دامن آن زیست شناسی قرار بگیرد.

عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران یادآور شد: ارسطو معتقد است هر موجودی از ماده و صورت بوجود آمده است. این ماده و صورت هم در هستی شناسی و هم در معرفت شناسی ارسطو کاربرد دارد. تاریخ علم به ما می گوید دانشمندان بزرگ معمولا با فلسفه آشنا بوده اند.

وی در پایان افزود: از سالهای 1960 و 1970 میلادی فلسفه زیست شناسی رشد فزآینده ای داشته است. در مقایسه با فلسفه های علوم طبیعی فلسفه زیست شناسی در حال حاضر مورد توجه جدی تری است.

در ادامه این نشست دکتر «غلامحسین ریاضی»، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و عضو گروه بیوشیمی این دانشگاه به بررسی موضوع تأثیر زیست شناسی بر شناخت پرداخت و گفت: باید توجه داشت که اولین فیلسوف ارسطو و افلاطون نبوده است بلکه انسان اولیه ای بوده که سؤال داشته است. اولین نظریه زیست شناسی را نه در آرای ارسطو و سقراط بلکه در عقاید مهر و میترا می بینیم.

وی افزود: در نگاه طبیعی به موجود زنده، قبل از آرای ارسطو ، آرای افلاطون مهم است لذا قبل از ارسطو کسانی هستند که در ارتباط با زیست شناسی مهم هستند و می توان به آنها استناد کرد.

انتهای پیام/

کد خبر 84962

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha