به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پايگاه اطلاع رساني وزارت نيرو(پاون)، سید محمد صادقزاده در نشست خبری که در حاشیه نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت برق برگزار شد، با تاكيد بر اينكه انرژي هاي تجديدپذير در كشور طي سالهاي گذشته رشد خوبي داشته اند،اظهار كرد: انرژي هاي تجديد پذير طي سه سال گذشته به طور متوسط هر سال بیش از 30 درصد نرخ رشد داشته اند که این نشان میدهد در کشور عزم جدی از سوی بخش خصوصی، مردم و دولت برای این موضوع وجود دارد.
وی با اشاره به قیمت پایین فروش تکلیفی برق، گفت: این موضوع سرمایه گذاری در صنعت برق را تحتالشعاع قرار میدهد و اگر این مشکل برطرف نشود نرخ رشد انرژیهای تجدیدپذیر دچار رکود خواهند شد.
رئيس سازمان ساتبا تاكيد كرد: دولت و مجلس شورای اسلامی باید نسبت به رفع مشکل اقتصاد صنعت برق اقدام كنند.
صادق زاده با بيان اينكه افزایش 30 درصدی نرخ نیروگاههای تجدیدپذیر جذابیتهای خوبی برای ورود سرمایه ایجاد کرده است،عنوان كرد: از زماني كه اين موضوع توسط وزير نيرو ابلاغ شد شاهد بازخوردهای خوبی از سوی بخش خصوصی بودم.
* توليد مبدلهاي انرژي خورشيدي در كشور
وي در ادامه از تولید مبدلهای انرژی خورشیدی در کشور خبر داد و گفت: آخرین حلقه در توسعه فناوری نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور ما مبدلهای انرژی خورشیدی بود که قبلا در کشور تولید نمیشد و در حال حاضر در تهران و مشهد فرآیند تولید آن آغاز شده است.
*از شش نيروگاه پسماندسوز بهرهبرداري ميشود
رئيس سازمان ساتبا در ادامه در مورد آخرین وضعیت نیروگاههای تولید برق از پسماند و ارائه لایحهای از سوی وزارت نیرو خبر داد و گفت: این پیشنهاد به تصویب هیات وزیران رسید و هماکنون در حال بررسی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی است که تاکنون پنج ماده از شش ماده آن به تصویب رسیده است. در این لایحه تولید برق از پسماند در کلانشهرها و شهرهای ساحلی که با مشکل پسماند مواجه هستند پیشنهاد شده است. همچنین منابع مالی لازم برای پرداخت صورت حسابهای برق این نیروگاهها پیشبینی شده و به نظر میرسد پس از ابلاغ این قانون حرکت جدی در زمینهی تولید برق از پسماند آغاز شود.
به گفته صادق زاده طبق لایحه پیشنهاد شده و مادهای که در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تصویب شد این مورد به صورت جداگانه در قبوض برق مردم درج میشود. قانونی وجود دارد مبنی بر اینکه سازمان برنامه و بودجه مکلف شده که هر سال میزان بودجه مورد نیاز نیروگاههای زبالهسوز را پیشبینی و تامین کند.
وی با بیان این که نرخ خرید برق از این نیروگاهها 900 تومان بر کیلووات است، افزود: زمانی که قانون ابلاغ شد نرخ مصوبه به شورای اقتصاد ارجاع شده و امکان دارد تا 1500 تومان افزایش پیدا کند.
رئيس سازمان ساتبا با بیان اینکه حدود شش نیروگاه زبالهسوز با ظرفیت 11 مگاوات در حال بهرهبرداری است، اظهار کرد: استعداد كشور در اين زمينه مجموعا 800 مگاوات است و لایحهای که در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است 400 مگاوات از 800 مگاوات پوشش داده میشود.
صادقزاده با تاکید بر اینکه تولید برق از پسماند بهترین راهحل مقابله با پسماند نیست، توضیح داد: فعلا این تنها راهحل در کلانشهرها و شهرهای ساحلی است. راهحل بهتر تفکیک و بازیافت زباله بوده که هنوز در شهرهای کوچک این فرصت وجود دارد.
* حمايت دولت از خريداران تجهيزات داخلي
رئيس سازمان ساتبا در ادامه با تاکید بر اینکه در حال حاضر اغلب تجهیزات مورد نیاز نیروگاههای تجدیدپذیر درکشور تولید میشود، گفت: ابتدا و در طی سه سال نخست اغلب تجهیزات وارداتی بودند اما تاکنون همه فناوریهای مورد نیاز در داخل کشور در حال احداث است و برای هر تجهیز سه یا چهار تولیدکننده وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر سرمایه گذاران از تجهیزات داخلی استفاده کنند دولت تا 30 درصد افزایش نرخ خرید برق از آنها حمایت میکند.
صادقزاده با بیان اینکه ظرفیت تجدیدپذیرها در کشور 841 مگاوات است، اظهار کرد: به غیر از 150 مگاوات نخست که با سرمایهگذاری مستقیم خارجی افتتاح شد سایر ظرفیتها با جمعآوری نقدینگی داخلی احداث شده است.
*عدم اصلاح قیمت حاملهای انرژی مانع توسعه تجدیدپذیرها
رئيس سازمان ساتبا در ادامه با اشاره به قانون برنامه ششم توسعه اظهار کرد: در ماده 50 این قانون اشاره شده است که تا پایان برنامه 50 درصد ظرفیت تولید برق کشور با ظرفیت حدود 4500مگاوات باید از نیروگاههای تجدیدپذیر تامین شود.
وی ادامه داد: اما این قانون ماده 39 هم دارد که مقدم بر ماده 50 است در این ماده تاکید شده است که قیمت حاملهای انرژی باید اصلاح شود که متاسفانه تاکنون این اتفاق رخ نداده است. بنابراین زمانی که ماده 39 اجرا نشده چگونه باید ماده 50 را اجرا کنیم؟
*رونق تاسیس نیروگاههای خورشیدی توسط مردم
مدیرعامل سازمان ساتبا در ادامه با اشاره به تاسیس نیروگاههای خورشیدی توسط مردم در پشتبامها گفت: تاسیس نیروگاههای خورشیدی در پشتبام وارد تجربه دو ساله خود شد و برای اینکه مردم به خریداران برق دسترسی داشته باشند به شرکتهای توزیع نمایندگی داده شد.
صادقزاده از احداث 3500 کیلووات نیروگاه خورشیدی در پشتبام خانههای مردم خبر داد و افزود: صورت حساب برق آنها دو ماه به دو ماه اعلام و از سوی ما پرداخت میشود. پیش بینی شده است که این میزان به 5000 مگاوات افزایش پیدا کند. این برق با قیمت کیلووات ساعتی حداقل 1040 تومان خریداری میشود.
وی با بیان اینکه ظرفیت نصب نیروگاههای پشتبامی از پنج کیلووات به سقف 10 کیلووات افزایش یافته است، ادامه داد: کسی که 10 کیلووات نیروگاه تاسیس میکند ماهیانه دو میلیون و 500 مگاوات درآمد خواهد داشت و میزان سرمایه مورد نیاز آن 60 تا 70 میلیون تومان است که پیش بینی میشود به 50 تا 60 میلیون تومان کاهش پیدا کند.
مدیرعامل سازمان ساتبا با تاکید بر اینکه ایران استعداد خوبی برای تاسیس نیروگاههای خورشیدی دارد، گفت: کماستعدادترین منطقه کشور از نظر تابش خورشید که سواحل خزر است دو برابر آلمان ظرفیت دارد.
صادقزاده با بیان اینکه ساتبا نمیتواند در سرمایه گذاری مشارکت داشته باشد، گفت: در این راستا بانکهای خصوصی و سازمانهایی مانند بسیج مهندسین که تصمیم دارند بیش از 100 مگاوات را تامین مالی کنند یا کمیته امداد که تاکنون بیش از 2000 نیروگاه را تامین مالی کرده، حمایت میکند./
نظر شما