به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ظهر امروز (29 آبان) در آئین گشایش یازدهمین همایش نسخ خطی ایران و تجلیل از اساتید نسخه شناس استان خراسان رضوی با بیان اینکه نسخههای خطی تنها توسط پیشکسوتان قدیمی مورد مطالعه قرار میگیرد، گفت: میراثسازی برای نسل آینده مهم تر از میراثداری است.
وی با بیان اینکه مدیریت صحیح عامل جلوگیری از آسیبرساندن به نسخ خطی است، گفت: یکی از برنامههای اصلی کتابخانه ملی ایران عکس برداری کلیه نسخ خطی ظرف یک سال و قرار دادن در سایت کتابخانه ملی به منظور بهرمندی همه افراد جامعه است.
صلاحی افزود: تدوین ادبیات گذشتگان برای نسل جوان و آیندگان نیازمند همیاری پژوهشگران و اندیشمندان علمی در این عرصه است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه تا خادمان دین، فرهنگ و تمدن در قید حیات هستند باید قدر و منزلت آنها را بدانیم،اظهار داشت: تاکنون در یادواره و آیین بزرگداشت نسخ خطی برگزار شده که همه آنها در تهران بوده اما معتقدم باید این فرهنگ در سایر استانها نیز ترویج یابد و کتابخانه ملی ایران تنها مشارکت کننده در این یادواره ها باشد.
صلاحی ادامه داد: نسخههای خطی منحصر به فرد هستند و نمیتوان آنها را دوباره تولید کرد، گفت: مثل نسخ خطی، مثل زمین است یعنی هیچگاه نمیتوان زمین را دوباره تولید کرد چرا که نسخههای خطی منحصر به فرد هستند و کسانی که دوست دارند نسخ خطی را نزد خود نگه دارند باید به این امر توجه کنند که این نسخ دستخوش حوادث طبیعی قرار می گیرد.
وی با اشاره به اینکه در کشور تاجیکستان750 نسخ خطی فارسی از زمان قاچار وجود دارد، اظهار داشت: یکی از کارکنان این کتابخانه به یکی از شهرها سفر کرده و متوجه شده است که 6 هزار نسخه خطی فارسی کشور هند نیز وجود دارد.
صلاحی با بیان اینکه با مدیریت میتوان از آسیبرساندن به نسخ خطی جلوگیری کرد، ادامه داد: باید بتوانیم از نسخ خطی حفاظت و نگهداری کرده تا به نسل آینده انتقال داده شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اینکه با وجود کارهای جزیرهای در نهاد کتابخانهها نمیتوان از نسخ خطی حمایت کرد، تصریح کرد: ما در کارهای جزیزهای در نهاد کتابخانهای هیچگاه نخواهیم توانست از نسخ خطی پاسداری و حمایت کنیم.
وی گفت: ما در کشوری که دارای تمدن دینی است و 32 سال از نظام پر برکت اسلامی میگذرد زندگی میکنیم اما هم اکنون نیز برای اینکه نسخه خطی را در این کشور مورد مطالعه قرار دهیم باز هم مزاحم پیشکسوتان و افراد مسن هستیم و نسخههای خطی تنها توسط پیشکسوتان قدیمی مورد مطالعه قرار گرفته است.
صلاحی با اشاره به اینکه امروزه نسخ خطی به فراموشی سپرده شده است، اظهار داشت: با وجود مشکلات زیاد در زمینه نسخه های خطی، چرا در عصر امروزی رشتهای برای نسخ خطی و فهرستشناسی در دانشگاهها وجود نداشته باشد.
وی گفت: در اینجا این سوال مطرح است که امروزه نقش ما برای تولید محتوا چیست که باید گفت: سادهترین کار برای بندهای که در سازمان ملی مشغول به فعالیت هستم این است که از منابع نسخ خطی عکس گرفته و آنها را از بازارها خریداری کنیم و به نوعی وظیفه بنده تولید این محتواها و جمع آوری آنها است.
گفتنی است، یازدهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی ایران با حضور اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حبیبالله عظیمی، دبیر علمی این همایش، حجتالاسلام والمسلمین ادبی، رئیس انجمن اثار و مفاخر فرهنگی، حجتالاسلام والمسلمین الهی خراسانی، مدیرعامل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، زاهدی رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، اشکوری رئیس مرکز احیای تراث اسلامی و جمعی از کتابداران در محل تالار بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما