مسائل پساعاشورا پردازش نشده است/ کارگردان ها را کلافه می کنم

یک بازیگر با بیان اینکه از بهترین تکنیک ها باید در تئاتر عاشورایی بهره گرفت، گفت: پرداختن به حوادث پسا عاشورا آشنایی بهتر و عمیق تر جوانان با اهداف و آثار قیام عاشورا را در پی دارد.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: در سال های اخیر همزمان با محرم و صفر علاوه بر تعزیه، تئاترهای صحنه ای، خیابانی و عروسکی با موضوع عاشورا و قیام امام حسین(ع) در شهرهای مختلف کشورمان برگزار می شود. هر سال که می گذرد بر تعداد این تئاترها افزوده می شود و تعدادی از آنها مورد استقبال زیاد واقع می شوند و به همین دلیل در چندین شهر به اجرا در می آیند. به منظور اطلاع از کمیت و کیفیت تئاترهای عاشورایی گفتگویی با «انوش معظمی» ، بازیگر تلویزیون و سینما و مدرس بازیگری که با نقش حرمله در سریال مختارنامه به شهرت رسید، ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

چقدر مهم است که تئاتر عاشورایی تلفیقی از عاشورا و مسایل روز باشد؟

قطعا مهم و موثر است زیرا این هم گونه ای از تئاتر است. تئاتر عاشورایی شاخص های خود را دارد. اگر بخواهیم ملایم با این قضیه برخورد کنیم و تئاتر عاشورایی را یک زیرمجموعه ای از تئاتر دینی ببینیم، خیلی از مسایل حل می شود. تئاتر عاشورایی یک گونه ای از تئاتر است که شاخص های خودش را دارد. در تئاتر عاشورایی شما ناگزیر از کلیشه هستید. مگر می توانید از فیلم وسترن، وسترنر را حذف کنید؟ مگر می توانید از فیلم پلیسی و جنایی، معما را حذف کنید؟ از تئاتر ویژه عاشورا نیز نمی توانید یک سری از شاخصه ها را حذف کنید. بنابراین از این شاخصه ها باید سر جای خودش استفاده شود. حالا اگر ذوق و قریحه آن نویسنده آن قدر باشد که عاشورا را با موضوعات روز تلفیق کند و یک پلی بزند بین امروز و دیروز چه بهتر. اگر هم نه، مشکلی نیست زیرا در قصه عاشورا بی نهایت مسئله وجود دارد که شما می توانید زاویه بگیرید و از نگاه خود به آن نزدیک شوید.

 

تئاترهای زیادی با محوریت عاشورا اجرا می شود.به چه جنبه هایی از عاشورا در قالب تئاتر پرداخته نشده و یا کم پرداخته شده است؟

به نظر من به پشت ذهن کاراکترهای منفی کمتر پرداخته شده است به مسایل پسا عاشورا کمتر پرداختیم. بیشتر در همان مسایل عاشورایی و خود عاشورا پردازش داشتیم. خیلی از مسایل و مصائب از عصر عاشورا به بعد شروع می شود تا پاره ای از زمان و حداقل تا چهلم ادامه دارد. به مسایل پسا عاشورا کم پرداخته شده است. در صورتی که اگر به این برهه زمانی و حوادث آن بیشتر پرداخته شود جوانان بهتر و عمیق تر با قیام عاشورا، هدف و آثار این قیام آشنا می شوند.

 

 

مهم ترین آیکن های که در تئاتر عاشورایی باید در نظر گرفته شود که مخاطب را جذب کند، چیست؟

همیشه یک کار خوب با یک نوشته خوب شروع می شود. در درجه اول کار ما با تحقیق و پژوهش و یک نوشته قوی شروع می شود و بعد انتخاب هایی که انجام می شود. این انتخاب ها باید درست باشد. در عین حال پول خرج کردن خوب، مهم است. معمولا بابت کارهای دینی خیلی پول خرج نمی شود و یا اگر جاهایی هم هزینه شود، درست خرج نمی شود، بنابراین باید بتوانیم خیلی خوب پول خرج کنیم. نباید به صرف اینکه کار عاشورایی است از یک سری امکانات تکنیکی روز که داریم صرف نظر کنیم و یا استفاده نکنیم. به نظر من باید جدیدترین امکانات فنی، تکنیکی و زیباشناسانه را به کار گیریم تا کار عاشورایی بهتر تولید کنیم و فرهنگ عاشورا را گسترش دهیم. این حوزه به نظرم حوزه گسترده و دارای پتانسیل خیلی غنی است بابت اینکه در اقصی نقاط دنیا بچه شیعه اضافه کنیم. خیلی بیشتر از پول خرج کردن در حوزه های دیگر می تواند در حوزه درام این اتفاق بیفتد.

 

نقش های حساس و ماندگاری بازی کردید که در ذهن مخاطب نقش بسته است برای اینکه نقش هایتان جا بیفتد، چه اقداماتی انجام می دهید؟

زمانی که سناریو به دستم می رسد راجع به آن کاراکتر تحقیق می کنم و به اصطلاح شناسنامه آن شخصیت را برای خودم درست می کنم. به لحاظ فیزیکی کارهای آماده سازی را انجام می دهم. هرچه که آن کاراکتر نیاز داشته باشد را آماده می کنم. سعی می کنم که به آن کاراکتر نزدیک شوم. مساله دیگر این است که پرسش زیاد می کنم. معمولا کارگردانان را کلافه می کنم از این جهت که خیلی در مورد کاراکتر می پرسم و  بحث می کنم. به این ترتیب آرام آرام کاراکتر در من شکل می گیرد. این روش من است و الحمدالله این چند نقشی که بازی کردم از جمله شمر و حرمله تاثیرگذار بود و بازخوردی که گرفتیم، معلوم شد که این بازی ها به دل مخاطب چسبیده و جای خودش را باز کرده است.

 

در ایام محرم و صفر  امسال کار عاشورایی داشتید؟

بله.تقریبا سالی یکی دو نمایش مذهبی و عاشورایی دارم. امسال آقای کوروش زارعی پیشنهاد کار در نمایش غریبه شام را به من دادند.بنده هم پذیرفتم چون هم کار عاشورایی بود و هم گروه، یک گروه حرفه ای بود. به بنده در نمایش غریبه شام دو نقش متفاوت دادند. من در ابتدای نمایش غریبه شام شبیه پوش حضرت ابوالفضل (ع) بودم و در ادامه نمایش نقش شمر بن ذی الجوشن را بازی کردم.

 

 

 

کد خبر 847334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha