عزیز طویلی و روایتی طولانی از تاریخ بندر انزلی

سوم آبان ماه سالروز درگذشت عزیز طویلی نویسنده پرکار بندرانزلی است

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، روایت‌گر تاریخ پرفراز و نشیب بندر انزلی بود، ۸۴ سال از عمرش را در این راه گذاشت و کتاب ۹جلدی «تاریخ جامع بندرانزلی» را نوشت که با نثری ساده تاریخ پرفراز و نشیب بندر انزلی را روایت می‌کند اما در زمان حیات تنها ۲جلد آن منتشر شده بود.

«عزیز طویلی» پژوهشگر پرکاری بود که در طول عمر پربارش بیش از ۵۰جلد کتاب نوشت اما به دلیل مشکلات مالی تنها بخشی از آنها را توانست منتشر کند.

وی اول اسفند سال ۱۳۱۱ شمسی در بندر انزلي به دنيا آمد و در زادگاهش تحصيل کرد. سال ۱۳۳۰ خورشیدی بود که به كسوت نيروی دريايی درآمد و ۲۹ سال در نيروی دریایی خدمت كرد. «جنگجویان پیله داربن»، دیگر اثر ارزشمند اوست که روایت یکی از تهاجم‌های روس به گیلان است که مردم محلی با داس و چکش و... نیروهای روس را در روستای پیله داربن زمین‌گیر می‌کنند.

عزیز طویلی در شعر نیز دستی داشت و نخستین سروده‌های خود را در سال ۱۳۵۰ چاپ کرد. وی در سال ۱۳۶۹ به عضویت هیات رییسه انجمن شعر و ادب «ساحل» در آمد که بعدها به «شیدا» تغییر نام داد.

عزیز از سال ۱۳۷۶ مسئولیت انجمن را عهده‌دار شد و از این انجمن که بیش از ۸۵ نفر عضویت داشتند، بهمن ۷۸ کناره‌گیری کرد.

استاد طویلی هفت عنوان کتاب با موضوع ریشه‌یابی شهرهای طالش، بندرانزلی، رشت، فومن، شفت، صومعه‌سرا و لنگرود دارد که با استفاده از اسلوب علمی و زبان‌شناسی به ریشه‌یابی نام این شهرها پرداخته است.

رمان‌های «بازگشت»، «به دنبال روشنایی»، «طلاییه‌داران نور امید»، «شهرهای شمالی ایران به زیر آب می‌روند؟»، «گشتای ایران(خلاصه‌ای از تاریخ انزلی)»، «عبرت» و «کلید»، «رازی که هرگز فاش نشد»(داستانی – پلیسی)، قوم منداییان صابیین در اهواز، قتل در تالاب، تاریخچه معارف آموزش و پرورش انزلی و دریای کاسپین از دیگر آثار این استاد گرانقدر است.

عزیز طویلی سرانجام در سوم آبان ماه ۹۵ در سن ۸۴سالگی زندگی را بدرود گفت و در گلزار محمدی بندر انزلی به خاک سپرده شد.

کد خبر 843932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha