همایش ملی «گیلان در گستره عصر قاجار» در رشت برگزار می شود

همایش ملی «گیلان در گستره عصر قاجار» چهارشنبه( ۱۷ مهر) به میزبانی دانشگاه گیلان در رشت برگزار می شود.

«عباس پناهی» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت با بیان اینکه سرزمین گیلان در عصر قاجار بر تحولات فکری، اقتصادی و اجتماعی ایران تاثیرات زیادی داشت گفت: گیلان در عصر قاجار دروازه اروپا بود و بر تحولات داخلی ایران نیز تاثیر بسیار داشت اما زوایای پیدا و پنهان این تاثیرها و تحولات ناشناخته مانده است.

 

دبیر علمی همایش ملی «گیلان در گستره عصر قاجار» با اشاره به تغییرات بنیادین عصر قاجار در ساختار کهن ایران افزود: وقوع سه خداد مهم در گیلان «نبرد پیله داربن» که منجر به شکست مفتضحانه روس‌ها شد، «انقلاب مشروطه» و «جنبش جنگل» به رهبری میرزا کوچک خان، تاریخ عصر مدرن گیلان را تشکیل می‌دهند که این تحولات بر حیات اجتماعی و تحولات فکری جامعه ایران نیز تاثیرات شگرفی داشت.

 

این عضو هیات علمی پژوهشکده گیلان‌شناسی با بیان اینکه گیلان همواره صحنه تخاصم روسیه و انگلستان بود، عنوان داشت: روس‌ها به‌طور پیوسته از ابتدای تاسیس حکومت قاجار با آن در ارتباط بودند و گیلان به دلیل همسایگی با روس‌ها بیشتر در سلطه سیاسی آنان قرار داشت و زیر پوسته فشارهای اقتصادی، سیاسی و نظامی ر‌وس‌ها تغییرات جدی در جامعه گیلان رخ داد و آنان بعد از عهدنامه‌های گلستان و ترکمنچای، مشغول غارت منابع دریای کاسپین و امتیاز انحصاری شیلات و معافیت‌های گمرکی و کسب سایر امتیازات بودند.

 

وی با اشاره به ایجاد راه دسترسی مسیر انزلی به بادکوبه و تفلیس و اروپا در این دوران تصریح کرد: این راه ارتباطی موجب شد گیلان به دروازه اروپا لقب گیرد و احداث جاده انزلی به تهران در دوره ناصری توسط روسیه، این استان را به مهمترین راه ارتباطی تبدیل کرد و سفر مسئولان و سفرای خارجی از این راه موجب اهمیت گیلان شد، از سویی ارتباطات گسترده گیلانیان با مراکز روشنفکری نظیر قفقاز، موجب رشد افکار آزادیخواهی در گیلان و ایران شد و زمینه  انقلاب مشروطه را فراهم کرد.

 

دبیر علمی این همایش تصریح کرد: همایش ملی «گیلان در گستره عصر قاجار» به کوشش پژوهشکده گیلان‌شناسی و با مجوز معاونت پژوهشی وزارت علوم، زمستان سال گذشته آغاز به‌کار کرد و این همایش چهارشنبه(۱۷مهر) از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار می‌شود.

 

وی با اشاره به حضور اساتیدی از دانشگاه ایلیای گرجستان در همایش مذکور تصریح کرد: در این همایش سه مهمان از دانشگاه ایلیای گرجستان درباره روابط فرهنگی و اقتصادی گیلانیان و گرجیان در عصر قاجار سخنرانی می‌کنند.

 

پناهی با بیان اینکه۱۳۰چکیده مقاله و ۸۰ مقاله کامل به دبیرخانه همایش رسیده است اذعان کرد: پس از داوری علمی، ۱۲چکیده و ۶۳ مقاله کامل مورد تایید قرار گرفت. ضمن اینکه ۴۰ درصد مقالات به موضوعات تاریخی، سیاسی و دیپلماتیک، سی درصد به مباحث اقتصادی و ۲۰درصد مقالات در حوزه مردم شناسی و معماری، ادبی و گردشگری و پنج درصد هم به موضوعات پراکنده درباره گیلان عصر صفوی می پردازد.

 

وی بیان کرد: برگزاری نمایشگاه تمبرها و اسناد تجار گیلان در عصر قاجار از دیگر برنامه‌های جانبی این همایش است.

کد خبر 840739

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha