مهمترین  افتخارم قلم زدن برای  اهل بیت(ع) است/کتابی در رابطه با امام سجاد(ع) خواهم نوشت

قلم زدن برای اهل بیت را یکی از افتخارات مهم زندگی خود می داند؛ اندیشمندی مسیحی که نوشتن برای ائمه اطهار را با«حسین در اندیشه مسیحیت» آغاز کرد و حالا که برای امام علی(ع) می نویسد، اذعان دارد: در برابر شخصیت بزرگ و منحصر به فردی قرار گرفته ام.

خبرگزاری شبستان- هرمزگان؛ مصیب رجایی: پروفسور « آنتوان بارا » از اندیشمندان مسیحی سوری‌الاصل و ساکن کویت است که 44 سال سابقه ژورنالیستی را در کارنامه دارد و عضو انجمن نویسندگان کشورهای عربی می باشد تاکنون 15کتاب در حوزه های ادبیات، رمان و داستان نوشته است که « حسین در اندیشه مسیحیت » و « زینب فریاد فرمند » او را به شهرت رساند.

 


کتاب « حسین در اندیشه مسیحیت » تا کنون به 17 زبان ترجمه شده و در پنج دانشگاه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می شود و در حال حاضر مشغول نوشتن کتابی پیرامون شخصیت امام علی(ع) است و سردبیر شبکه الحوادث و دبیر داخلی روزنامه الدیار کشور کویت است. 

 


این محقق و پژوهشگر مسیحی 77 ساله که 25 بار نهج البلاغه را مطالعه کرده و 7 بار نیز به زیارت حرم مطهر اباعبدالله الحسین(ع) در کربلا رفته، یکبار نیز در 72 سالگی در همایش بزرگ پیاده روی اربعین شرکت کرده و مسیر نجف تا کربلا را سه روز با پای پیاده طی کرده است.

 


خبرنگار خبرگزاری شبستان در حاشیه برگزاری آیین اختتامیه نهمین کنگره بین المللی امام سجاد(ع) به سراغ پروفسور « آنتوان بارا » رفته است تا گپ و گفتی با این اندیشمند مسیحی داشته باشد که ماحصل آن تقدیم خوانندگان می شود:


ابتدا خود را این گونه معرفی می کند « آنتوان بارا » 77 ساله، اصالتاً سوری اما ساکن کشور کویت هستم و چهار فرزند و چهار نوه دارم و از سن کودکی و نوجوانی در رابطه با امام حسین(ع) مطالعه داشتم و 40 سال قبل نیز کتاب «حسین در اندیشه مسیحیت» را تألیف کردم.

 


چه انگیزه ای باعث شد تا یک روزنامه نگار مسیحی کتابی در رابطه با امام حسین(ع) بنویسد؟ 


در خانواده مسیحی که در جامعه ای اسلامی زندگی می کردند به دنیا آمدم و در مدرسه اسلامی درس خواندم و از همان دوران کودکی و نوجوانی با امام حسین(ع) آشنا شدم و اولین کتابی که در رابطه با آن حضرت خواندم « مقتل سید مقرم » بود که این کتاب را یکی از دوستانم به من هدیه داد و در حین مطالعه حاشیه هایی بر روی آن نوشتم و زمان پس دادن کتاب، دوستم پیشنهاد داد که از همین حاشیه نویسی ها کتابی تألیف کن و جرقه نوشتن از همانجا در من زده شد و در 22 سالگی شروع به نوشتن کردم.

 


برای نوشتن کتاب حسین در اندیشه مسیحیت چه مقدار وقت گذاشتید؟

 


زمانی که شروع به نوشتن کردم به مشکلی برخوردم  به نام تعدد منابع که برخی امام حسین(ع) و قیام آن حضرت را تصدیق و بعضی نیز آن را نقض می کردند و از این رو هراسی در دلم افتاد که تو یک مسیحی هستی و اگر در این مسیر قرار بگیری مورد آزار و اذیت و تحریم قرار می گیری. اما یکی از دوستانم گفت که اگر شروع به نوشتن کنی، خود امام حسین(ع) تو را یاری خواهد کرد و سپس با خودم عهد کردم به عنوان یک مسیحی مومن این کار را تا انتها ادامه دهم اما وقتی وارد شدم پی به سختی کار بردم و 12 سال طول کشید تا کتاب به مرحله چاپ رسید.


این کتاب چه ویژگی هایی دارد؟


مقایسه شخصیت امام حسین(ع) و حضرت مسیح(ع) یکی از ویژگی های بارز کتاب « حسین در اندیشه مسیحیت » است. در این کتاب نظریات، مواضع، اقدامات، اهداف و نحوه آزار و اذیت این دو بزرگوار مورد مقایسه قرار گرفته است و من شباهت های زیادی بین حسین(ع)  و عیسی بن مریم(ع) و همچنین حضرت زینب(س) و مریم مقدس(س) یافتم و در این کتاب به تفصیل بیان کرده ام که چرا این دو بزرگوار در شرایطی که زمینه برای مقام های دنیویی برایشان فراهم بود با میل و خواست خود مرگ در راه خدا را انتخاب کردند.

 


گویا پس از انتشار کتاب « حسین در اندیشه مسیحیت » به دادگاه احضار شدید؟


آزار و اذیت شدن من در برابر آزار و اذیت امام حسین(ع) و حضرت زینب(س) و مسیح(ع) و مریم مقدس(س)، ارزش بیان کردن ندارد؛ قاضی که گرایشی سلفی داشت مرا به جریمه نقدی، حبس و تبعید محکوم کرد که با عنایت امام حسین(ع) تبرئه شدم. این موضوع نه تنها باعث نشد که از اهدافم دست بردارم بلکه موجب شد تا بیشتر ثابت قدم باشم و گام های بعدی را محکم تر بردارم.

 

 


چطور شد سراغ نگارش« زینب فریاد فرمند » رفتید؟


زمان 12 ساله تالیف کتاب حسین در اندیشه مسیحیت و آزار و اذیت های بعد از آن مرا متوقف نکرد و به این فکر افتادم که کتابی را در خصوص شخصیت حضرت زینب(س) که نظیر و مانندی در جهان ندارد را بنویسم. نگارش این کتاب 25 سال طول کشید و بیش از 100 بار آن را نوشتم زیرا هربار که کار نوشتن به پایان می رسید اسناد، معانی تازه ای را پیش رویم می گذاشت و مجبور می شدم به عقب بر گردم و دوباره کتاب را کامل کنم.

 

هم اکنون در حال نوشتن چه کتابی هستید؟


هم اکنون در حال نوشتن کتابی در رابطه با شخصیت امام علی(ع) به عنوان مفسر و مترجم دین اسلام هستم و در برابر شخصیت بزرگ و منحصر به فردی قرار گرفته ام و برای ادامه و تکمیل کار، منابع فراوانی را جمع آوری کرده ام. دوست دارم کتابی در خصوص ظهور حضرت مسیح(ع) در کنار امام زمان(عج) بنویسم. بعضی از مسیحی ها از من می پرسند که چرا می گویی که مسیح پشت سر امام زمان(عج) نماز می خواند، در پاسخ گفتم که زیرا هر دو منجی عالم بشریت و پایه گذار عدایت هستند.

 


راجع به پیاده روی نجف تا کربلا برایمان بگویید؟


7 بار به زیارت حرم امام حسین(ع) رفته ام و در سن 72 سالگی مسیر پیاده روی اربعین را به مدت سه روز با پای پیاده طی کردم. آینده همایش اربعین مشخص است و شاهد هستیم که سال به سال بر تعداد زائران اربعین افزوده می شود، همه ساله زائرانی از قاره های مختلف جهان را بسوی خود فرا می خواند و همه در فهم شکل گیری این سیل خروشان جمعیت و پذیرایی آن عاجز هستند. خبرنگار شبکه فرانسوی در معرفی این جریان اعلام می کرد که این پیاده روی و پذیرایی مثل بوفه و سفره ای است که از بصره تا کربلا امتداد دارد. صحنه هایی در پیاده روی اربعین وجود دارد که نه می شود آن را توصیف کرد و نه راحت از کنار آن گذشت. شخصی که دو زانویش قطع شده اما خود را کشان کشان روی زمین به سمت کربلا می کشد و یا آن جوانی که مادرش را در سبدی گذاشته و بر دوش می کشد. 

 


شعری در قالب قصیده بنام « آیات اربعین » در آستان مقدس امام حسین(ع) سرودم با این مضمون که ای یزید که روزی به دنبال از بین بردن امام حسین(ع) و محو کردن نام آن حضرت بودی، نیستی که امروز ببینی که چه سیل خروشان جمعیتی بسوی کربلا روانه است.

 

در سفری به سوریه، تصمیم گرفتم بروم قبر یزید را از نزدیک ببینم، به آدرسی که داشتم مراجعه کردم؛ دری تخته ای و رنگ و رو رفته که پیرزنی آن را باز کرد، وارد شدیم. حالت زباله دانی داشت پر بود از قوطی فلزی و چوب و ...؛ با خود گفتم این عاقبت همان کسی است که به دنبال از بین بردن سلسله امامت بود و آن سوی شهر هم مزار دختر سه ساله امام حسین(ع) است که با عظمت خودنمایی می کند.

 


به مسجد اموی در سوریه، جایی که روزگاری مرکز فرمانروایی یزید بود، رفتم؛ بیشترین چیزی که مردم را به مسجد جذب می کرد خود مسجد نبود بلکه گوشه ای از آنجا بود که مردم نذورات را آنجا می گذاشتند و پس از پرس و جو پی بردم که این مکان نگهداری سر امام حسین(ع) بوده است.


« آنتوان بارا »آن زمان که به حرم مطهر سه ساله امام حسین(ع) و محل قرار گرفتن سر مبارک سالار شهیدان در مسجد اموی در سوریه اشاره کرد، اشک در چشمانش جاری و بغض راه گلویش را بست.

 


وجه تشابه انقلاب اسلامی و قیام امام حسین(ع) را در چه می دانید؟

 


انقلاب اسلامی برگرقته از قیام امام حسین(ع) می باشد و در واقع می توان گفت که انقلاب اسلامی ملت ایران ترجمان شعار « هیهات من الذله » سرور و سالار شهیدان است.


امام حسین(ع) سر خویش را برای اصلاح دین جدش رسول خدا فدا نمود، هر انقلابی که برای رفع ظلم و ایجاد عدالت باشد برگرفته از حرکت امام حسین(ع) است و مردم ایران نیز با الهام گرفتن از عاشورا از جان و مال خود گذشتند تا انقلاب پیروز شود و حکومت اسلامی در کشورشان برپا شود.

 

کنگره بین المللی امام سجاد(ع) را چگونه ارزیابی می کنید؟

 


با توجه به ابعاد مختلف شخصیت امام سجاد(ع)، سیره آن حضرت و آثار ارزشمندی چون صحیفه سجادیه و رساله حقوق و تعداد اندیشمندان، محققین و پژوهشگران شرکت کننده در کنگره، باید زمان بیشتری به آیین پایانی آن اختصاص یابد تا از زوایایی مختلفی به این قضیه پرداخته شود. مقالات و سخنرانی های کنگره باید در قالب کتابی به چاپ برسد تا آیندگان از آثار و نتایج آن بهره مند شوند. 


ان شاءلله سعی می کنم کتابی در باب شخصیت مبارک امام سجاد(ع) و دعاهای ایشان به ویژه صحیفه سجادیه بنویسم و توسط مجمع جهانی اهل بیت(ع) به چاپ برسانم.


کنگره باید برای معرفی و شناساندن رفتار اجتماعی امام سجاد(ع) نظیر دستگیری از نیازمندان، آزادسازی بردگان باید از قالب های جذاب هنری به ویژه هنر نمایش و نمایشنامه نویسی بهره بگیرد.


 

قلم زدن در وصف اهل بیت(ع) چه برکاتی را برایتان داشته؟

 


یکی از افتخارت مهم زندگی من، قلم زدن در باب اهل بیت(ع) است، به هیچ کدام از کتاب هایی که نوشته ام افتخار نمی کنم، جز « حسین در اندیشه مسیحیت » و « زینب فریاد فرمند » که باعث به شهرت و جایگاه عالی برسم و این از عنایات این خاندان اهل کرم و بخشش است.

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 837751

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha