به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رفسنجان جلال حسن شاهی امروز( 3 مهر) در نشستی با خبرنگاران در زمینه طرح توانمندسازی جوامع محلی با ابزار تسهیل گری حوزه آبخیز راویز و گیودری با اشاره به اینکه اموال مردم و دولت در اختیار ما است و باید از آن حفاظت کنیم؛ بیان کرد: جلوگیری از مهاجرت روستائیان، ماندن اهالی روستا در محل زندگی و چرخه تولید که شروع تولیدات از روستا است؛ هدف اصلی اجرای این طرح در 3 مرحله نیازسنجی، آموزش و ترویج و اقدام و عمل است تا ضمن پویایی و توسعه یافتگی از وابستگی به خارج و واردات کالا رها شویم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان رفسنجان با تصریح به اینکه اگر مایحتاج مردم و محصولات کشاورزی مردم از روستاها تأمین شود نیاز به واردات نداریم و در این صورت قیمت ارز برای ما مهم نیست؛ ادامه داد: در جهت این اهداف سازمان جنگل ها و منابع طبیعی و آبخیزداری نیز اقدامات و فعالیت هایی در راستای توسعه روستاها و ایجاد شغل پایدار و جلوگیری از مهاجرت روستاییان در قالب طرح توانمندسازی جوامع محلی با ابزار تسهیل گری حوزه آبخیز را مد نظر دارد.
وی گفت: برای اولین بار در کشور در سال 97 برای اجرای این طرح، با عنایت و اذن مقام معظم رهبری اعتباراتی از محل صندوق توسعه ملی به حوزه آبخیزداری تخصیص یافت و جامعه هدف ما روستاهایی است که دارای حوزه آبخیزداری است و از قدیم با طبیعت سر و کار داشتند و از آب و گیاه آن استفاده می کردند و حداقل 50 درصد به محیط اطراف وابسته بودند.
حسن شاهی بیان کرد: در راستای اجرای این طرح سازمان جنگل ها به عناصر آب، خاک، هوا، پوشش گیاهی و دیگر عناصر بها داده است تا با اجرای این طرح از فرسایش خاک جلوگیری شود، آبدهی قنوات و جنگل کاری افزایش یابد و پوشش گیاهی که موجب سالم بودن هوا است ایجاد شود و معیشت خانوارهای منطقه نیز در این راستا بهبود می یابد.
وی به نکته مغفول مانده انسان اشاره کرد و گفت: نقش انسان در این زمینه به چگونگی بهره مندی و استفاده صحیح و درآمدزایی از این منابع و عرصه های طبیعی بر می گردد که این موضوع در سال 97 دیده شده است و در همین راستا طرح توانمندسازی جوامع محلی در رفسنجان در سال گذشته در حوزه آبخیز راویز آغاز شد که از سه مرحله آن مرحله نیازسنجی اجرا شده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: مرحله نیازسنجی در راویز انجام شد؛ به این معنا که کارشناسان تسهیل گر به مدت 2 تا 3 ماه تمام استعدادهای بالقوه منطقه را شناسایی کردند و در مجموع به تغییر الگوی کشت، احیای ظرفیت گردشگری، ایجاد انرژی های نو و ... رسیدند که به نفع اهالی آن منطقه است.
وی تصریح کرد: بعد از نیازسنجی؛ آموزش و ترویج به اهالی است و امسال مرحله آموزش را در راویز داریم و در بحث تغییر الگوی کشت و زراعت با تعامل و انعقاد تفاهم نامه هایی با سازمان های مرتبط کار می شود؛ منابع طبیعی دبیر آموزش ترویج است و از نهادها از جمله جهاد کشاورزی، میراث فرهنگی، بخشداری ها و دهیاری ها و دیگر ادارات در جهت آموزش و ترویج استفاده می شود و وظیفه هر ارگانی در این طرح مشخص است و هدف از آموزش و ترویج نیز اعتبار گذاری و ترغیب مردم در جهت برنامه های دیده شده بر پایه علمی و تجربه های بومی است.
حسن شاهی ادامه داد: لذا تسهیل گری تحمیل به جامعه محلی نیست و از دانش بومی و تجربیات منطقه و در نهایت تلفیق این دانش و تجربه با شرایط اقتصادی، سیاسی و... آن جامعه دیده می شود و نهایت، اجرای طرح ها منجر به بهبود معیشت مردم می شود و در کنار آموزش و ترویج به اهالی منطقه راویز در سال 98 شناسایی توانمندی ها و استعدادهای حوزه آبخیز گیودری نیز مد نظر است.
وی هدف اصلی این طرح را بهبود معیشت مردم در حوزه آبخیزداری و در کنار آن کاهش فشار به عرصه های منابع طبیعی عنوان کرد و افزود: به طور مثال ایجاد اقامتگاه های بومگردی به جای قاچاق چوب در جنگل ها به رونق تولید و معیشت افراد کمک می کند؛ علاوه بر آن منابع طبیعی نیز حفظ و از تعرض به آن جلوگیری می شود.
حسن شاهی خاطرنشان کرد: هر کار در منابع طبیعی اگر در آن مشارکت مردم محلی نباشد این طرح نتیجه بخش نخواهد بود؛ محلی ها باید شریک باشند، به آنها بها داد شود به عنوان کسانی که حق آب و گل دارند و نباید به آنها تحمیل کنیم.
وی گفت: در بحث نیاز سنجی منطقه راویز، الگوی کشت بادام کوهی است و هر 6 تا 12 روز آبیاری می شوند و سرمازدگی دارد و این محصول دچار آفت زدگی است لذا اگر به جای آن گل محمدی، زرشک و زعفران بکارند منفعت دارد و آفت بسیار کمتر است، ارزش افزوده این محصولات چندین برابر است؛ در راویز که منطقه بکر است باید نگرش مردم تغییر به سمت استفاده از ظرفیت گردشگری، تغییر الگوی کشت و ایجاد انرژی های نو باشد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان رفسنجان گفت: منطقه راویز منطقه ای خوش آب و هوا، دارای قنات است و بارندگی در این منطقه در فصل های پاییز و زمستان به نحوی است که حوزه آبخیزداری آن پر آب می شود.
نظر شما