جدایی دین از سیاست، پروسه ای تاریخی برای از بین بردن مرجعیت سیاسی ائمه

حجت الاسلام شریعتی تنظیم امور جامعه با حکومت را پیام سیاسی واقعه غدیر دانست و گفت: جدایی دین از سیاست پروسه ای است که از صدر اسلام تا کنون از طریق سرگرم کردن مردم به ظواهر دین و معنویت تداوم یافته است.

حجت الاسلام والمسلمین روح الله شریعتی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تنظیم امور مردم از طریق حکومت را مهمترین بعد سیاسی واقعه تاریخی غدیر معرفی کرد و به خبرنگار شبستان گفت: وقتی خداوند در قرآن اعلام ولایت امیرمومنان (ع) را شرط اکمال و اتمام رسالت پیامبر (ص) معرفی می کند یعنی سیاست در متن دین قرار دارد، البته باید توجه داشت که ولایت الهی و حکومت بر بندگان نیازمند صلاحیت و شایستگی است.

وی با بیان این مطلب که واقعه غدیر درپی آن است که به ما بفهماند حکومت یعنی تنظیم امور جامعه از رسالت نبوی مهم تر است، اظهار کرد: اگر امور جامعه از طریق حکومت تنظیم نشود رسالت انبیاء معنا و فایده ای ندارد.

 

حجت الاسلام شریعتی درباره پیام سیاسی واقعه غدیر تصریح کرد: این واقعه به ما می گوید که نصب حاکم چه رسول و خلفای پس از او باید توسط خداوند انجام شود، یعنی حاکمیت بر انسان در مرحله نخست حق خداوند و در مرحله بعد متعلق به حکام منتصب او است از سوی دیگر به ما می گوید خلافت و حاکمیت ما شیعیان بر اساس آموزه های قرآن باید توسط خداوند انجام شود.

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی ادامه داد: علاوه بر این واقعه غدیر به ما نشان می دهد که چگونه انسان ها در برابر منتخبان الهی تنها به دلیل منافع شخصی خود ایستادگی کرده و از خلافت و حاکمیت برحق آنها جلوگیری می کنند همچنین می توان بروز و ظهور اختلاف و تفرقه در جامعه اسلامی را از دیگر ابعاد واقعه تاریخی غدیر دانست چراکه مسلمانان در صدر اسلام با عدم پذیرش ولایت امیرمومنان (ع) عملا بستر این اختلاف را ایجاد کردند.

 

وی با بیان این مطلب که اگر ولایت حضرت علی (ع) از سوی مسلمانان صدر اسلام پذیرفته می شد وقایع ذکر شده در تاریخ رخ نمی داد، عنوان کرد: چراکه اهل سنت هم پذیرفته اند که خلافت پس از رحلت رسول اکرم (ص) و در سده های نخستین اسلام به افراد نااهل رسیده است که نگذاشتند راه پیامبر (ص) ادامه بیابد.

حجت الاسلام شریعتی اختلاف و تفرقه را عمده نتیجه عدم عمل کردن به پیام رسول خدا (ص) در امر پذیرش ولایت حضرت علی (ع) دانست و ابراز کرد: معرفی ابلاغ ولایت امیرمومنان (ع) به عنوان شرط اکمال رسالت پیامبر (ص) و تبریک های گفته شده به حضرت علی (ع) از سوی خلفای اول و دوم می توان بعد سیاسی واقعه غدیر را دریافت و فهمید که دین بدون حاکمیت معنایی ندارد و جدایی دین از سیاست از ریشه اشتباه و ناممکن است.

 

وی انتخاب حضرت علی (ع) به ولایت را انتخاب هارون به وزارت حضرت موسی (ع) تشبیه کرد و افزود: البته میان این دو تفاوت هایی وجود دارد به عنوان مثال این حضرت موسی (ع) بود که پیشنهاد وزارت برادر خود را به خداوند ارائه کرد در حالی که خداوند خود حضرت علی (ع) را به وصایت، ولایت و جانشینی پیامبر (ص) برگزید.

حجت الاسلام شریعتی درباره دلایل پذیرش مرجعیتی علمی دینی حضرت علی (ع) برخلاف مرجعیت سیاسی ایشان ابراز کرد: باید توجه داشت که مرجعیت علمی حضرت امیر را تمامی علمای شیع و سنی قبول دارند حتی ابن ابی الحدید امام علی (ع) را فاضل و باوبکر را مفضول می خواند.

 

وی با بیان این مطلب که اما همین افراد بحث حاکمیت و مرجعیت سیاسی را با توجیهاتی از دست ائمه (ع) خارج کرده اند، ادامه داد: آثار حاکمیت همچون رسیدن به قدرت های ظاهری و ریاست بر مردم که تمایلات مادی و دنیوی را تامین می کند نیروی انگیزشی است که از صدر اسلام تا کنون منجر به سر دادن شعار جدایی دین از سیاست شده است بنابراین طبیعی می نمود که در دوران پس از رحلت پیامبر (ص) بکوشند تا حاکمیت را از دست ائمه (ع) خارج کنند.
حجت الاسلام شریعتی با بیان این مطلب که ائمه (ع) ناگزیر به انجام اقدامات فرهنگی و پذیرش مرجعیت علمی دینی جامعه بجای مرجعیت سیاسی بوده اند، گفت: ظاهر امر نشان می دهد که جدایی دین از سیاست پروسه ای است که از صدر اسلام شکل گرفته و تا روزگار کنونی از طرقی همچون سرگرم کردن مردم به امور ظاهری دین و معنویت صرف تداوم یافته است.

وی با اشاره به پاسخ دهی علامه امینی به شبهات مطرح شده از سوی وهابیت مبنی بر اختصاص داشتن واقعه غدیر به ذهن شیعیان در کتاب شریف الغدیر خاطرنشان کرد: البته کتب معتبر همچون صحیح بخاری که بعد از قرآن در میان اهل تسنن معتبرترین کتب شناخته می شود برکات و واقعی بودن غدیر را ذکر کرده است از سوی دیگر باید توجه داشت که وهابیت این روزها می کوشد با پاک کردن صورت مسئله بجای پاسخ دهی به آن حتی واقعی بودن واقعه کربلا را انکار کند.

پایان پیام/

 

کد خبر 83538

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha