تنها ميراث‌خواران خوبي هستيم/ شهريار را شاعري تهراني هم مي‌دانيم

آيين نكوداشت روز شعر و ادب فارسي بزرگداشت مقام شهريار با حضور جمعی از مسئولان و اهالی ادبیات برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، آيين نكوداشت روز شعر و ادب فارسي بزرگداشت مقام شهريار پیش از ظهرامروز با حضور سيد عباس صالحي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، آيت‌الله مرعشي نجفي، محمدجواد حق‌شناس، شهربانو اماني و جمعي از مسئولان كشوري و علاقمندان به شعر و ادب فارسي در مركز همايش‌هاي بين‌المللي برج ميلاد برگزار شد.

 

«جواد وند‌نوروز» رئيس بنياد مقبرة‌الشعراي استاد شهريار در اين مراسم گزارشي از عملكرد سازمان متبوع خود ارائه كرد و گفت مقبرةالشعرا بيش از 8 سال است كه درباره ترويج افكار، اشعار و انديشه‌هاي شهريار فعاليت مي‌كند و تا كنون 250 عنوان كتاب تخصصي، 850 رساله‌ي دكتري و بيش از 350 مقاله درباره شهريار منتشر كرده است. او از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درخواست كرد تا همايت‌هاي بيشتري را از فعاليت‌هاي اين بنياد و تأسيس دبيرخانه دائمي به عمل آورد.

 

«شهربانو اماني» عضو شوراي شهر تهران نيز در اين مراسم طي سخناني با تأكيد بر برگزاري مراسمي شايسته براي بزرگداشت استاد شهريار گفت من اگرچه در حوضه‌ي شعر و ادب تخصصي ندارم اما مي‌دانم كه ادب ادابي دارد و اگر بخواهيم هويت فرهنگي خود را بازخواني و بازيابي كنيم بايد ميراث گذشتگان را ارزش بگذاريم او با بيان اينكه ما تنها ميراث‌خواران خوبي هستيم درحالي كه بايد ميراث‌داران خوبي باشيم افزود: امروز توسعه‌يافتگي به دودكش‌هاي كارخانه‌جات و ذخاير زيرزميني و روزميني نيست بلكه عنصر سرمايه‌ي انساني ابزار توسعه‌يافتگي است. از اين منظر شعر و ادب فارسي و سرمايه‌ي انساني مي‌تواند ابزار ما براي رشد و توسعه باشد. چنانكه مي‌بينيد كه چگونه همسايه‌ي بغل‌دستي ما توانست با يك رقص سماء چه جرياني ايجاد كند. اماني ادامه داد: «اين رخداد مهم تاريخي به اندازه‌اي نيست كه فردي مثل من براي آن سخنراني كند اما بايد بيان كنم كه اندازه‌ي استاد شهريار در حدي است كه پيونددهنده‌ي هويت ملي، اقوام و ارمان‌هاي ما است.»

 

اين عضو شوراي شهر با اشاره به تصويب روز شعر و ادب فارسي در مجلس ششم گفت: بايد پرسيد كه چرا سالروز رحلت استاد شهريار مبناي نام‌گذاري شعر و ادب فارسي شده است. در پاسخ بايد گفت: چون اين گوهر فرهنگ و هويت ايراني از سوي كشورهاي‌ ديگر مصادره نشود و من تقاضا دارم كه در سال‌هاي آتي اين آيين با شكل و شمايل بهتري برگزار شود.

 

«محمدجواد حق‌شناس» عضو ديگر شوراي شهر تهران نيز ضمن پاسداشت مقام استاد شهريار و جايگاه او در شعر و ادب فارسي عنوان كرد: محمدجواد حق‌شناس با اشاره به زیست شهریار در تهران گفت: شاید شهریار با شورای شهر و من مرتبط نباشد اما اگر بخواهیم درباره شهریار و شهر تهران صحبت کنم می‌توانیم ادعا کنیم که نه بیشتر از تبریزی‌ها اما می‌توانیم شهریار را تهرانی بدانیم. او از 14 سالگی به تهران می‌آید و شکوفایی او در اینجا شکل می‌گیرد. او دانش‌آموخته مدرسه دارالفنون در تهران است و بعد از این هم در تهران به دانشگاه می‌رود.


 
وی ادامه داد: مهم‌ترین اتفاق شهریار پس از تولدش ماجرای عشق اوست و همه می‌دانیم که شهریار در تهران عاشق می‌شود. ما امروز در تهران پارکی به نام بهجت‌آباد داریم که ماجرای معروف عشق شهریار و نرسیدن به وصالش و آن شب تاریخی که به وصالش نرسید و با خدای خودش راز و نیاز کرد در این پارک اتفاق می‌افتد. امروز برای کسانی که درگیر شکست عشقی می‌شوند پارک بهجت‌آباد مکان مناسبی است.


 
عضو شورای شهر تهران در توضیح حضور شهریار در تهران اظهار کرد: شهریار بعد از آن‌که به خراسان می‌رود مجددا به تهران برمی‌گردد و زندگی اجتماعی خودش را در تهران شروع می‌کند و کارمند بانک کشاورزی می‌شود. بالندگی شهریار در این شهر است. او پس از بازگشتش به تبریز نیز برای مداوا به تهران می‌آید و متاسفانه در بیمارستان مهر تهران از دنیا می‌رود. همه این‌ها بیانگر آن است که می‌توانیم شهریار را تهرانی هم بدانیم.


 
حق‌شناس با اشاره به دو مکان فرهنگی شهر تهران گفت: اگر بخواهیم دو مکان فرهنگی از شهر تهران را نام ببریم باید به تئاتر شهر و تالار وحدت اشاره کنیم هر دوی این مکان‌ها به‌وسیله شهریار به هم پیوند می‌خورد. همچنین در تالار رودکی نام و مجسمه شهریار زینت‌بخش خیابان‌های تهران است.

 

«آيت‌الله مرعشي نجفي» ديگر سخنران اين مراسم نيز با اشاره به خاطره‌اي از پدر بزرگوار خود درباره‌ي شهريار كه زمينه‌ساز سرودن شعر علي‌ اي هماي رحمت شد گفت: «مرحوم شهريار لازم است دو قرن از وفاتش بگذرد تا مشخص شود كه او شاعري در رديف حافظ و سعدي است و ما به او افتخار مي‌كنيم. متأسفانه به اشخاصي مانند شهريار در زمانه‌ي خودش توجهي نمي‌شود اما اميدوارم كه اشعار و انديشه‌هاي او بيش‌از پيش شناخته شود.

 

«سهيل محمودي» در ادامه‌ي اين مراسم شهريار را نقطه‌ي عطفي در شعر و فرهنگ ايراني دانست و گفت چراغ ياد شهريار به همت مردم آذربايجان سال‌هاست كه زنده نگه‌داشته شده است.

 

او با بيان اينكه شهريار شاعر مردم است افزود شهريار وقتي كه حيدربابا را مي‌سرايد يا وقتي كه درباره‌ي مولا علي شعر مي‌گويد و يا زماني كه به زبان كوچه و بازار شعر مي‌سرايد شاعر مردم است. ما اصطلاحي داريم كه مي‌گوييم فلاني را مولا جلوه داده است و من معتقدم مولا علي به شهريار جلوه داده است.

 

محمودي با اشاره به فرايندي كه شهريار در زندگي خود طي كرده است يادآور شد: شعر او لهجه‌ي تهران را هم دارد و در تمامي اشعار او كه اكنون به صورت ضرب‌المثل و جملات شنيدني از زبان مردم شنيده مي‌شود مي‌توان فرهنگ كوچه را مشاهده كرد.

 

اين شاعر فرهنگي كشورمان در بخش پاياني سخنانش شهريار را يك مصلح اجتماعي دانست و بخش‌هايي از مناظره‌ي منبر و دار را براي حاضرين قرائت كرد.

 

«اصغر شعردوست» نيز در ادامه‌ي اين مراسم با اشاره به راهي كه شهريار براي سايرين گشوده است گفت: معنويات كه در شعر شهريار وجود دارد راهي است كه به روي بزرگان مانند سعدي هم گشوده نشده است.» او كلام خود را به يك عمر قدسي و آسماني پيوند زده است و عشق به اهل‌بيت كه در شعر او وجود دارد مي‌تواند زمينه‌ساز تزايد عشق به شعر شهريار باشد.»

 

شعردوست در بخش پاياني سخنانش به خدمات شهريار در عرصه‌ي ارزش‌هاي انقلابي اشاره كرد و گفت: شهريار همواره شاعر مستقلي بود و هيچ‌گاه به دنبال همايت از كسي نبود. او به صورت متوازن در شعر فارسي و تركي بالندگي داشته است و اگرچه روز بزرگداشت او در تقويم ثبت شده است اما هنوز اين روز ملي نشده است.

 

«فاطمه راکعی» سخنران بعدی این نشست بود که از تلاش‌های مجلس ششم و علی‌اصغر شعردوست برای نامگذاری این روز تشکر کرد و گفت: وقتی روزی به نام شعر و ادبیات نامگذاری می‌شود اولین چیزی که به ذهن می‌رسد این است که از سوی مسئولان باید توجه ویژه‌ای به آن روز بشود و انتظار می‌رود که هرسال در چنین روزی شخصیت‌هایی مثل وزیر محبوب فرهنگ‌مان بیایند و گزارش دهند که در یکسال گذشته چه اتفاق‌هایی برای شعر رخ داده است.


 
مدیرعامل خانه شاعران ادامه داد: اینکه فقط یک نام روی یک روز بگذاریم و به مراسم‌ تکراری بپردازیم کار بزرگی نکرده‌ایم امیدواریم که در دوره‌های بعدی اتفاق‌های بزرگتری هم در شعر و ادبیات و هم در شهریارپژوهی رخ دهد.


 
این شاعر پیشکسوت با اشاره به نقش شهریار گفت: شهریار به دلیل شعرهایی که خارج از محدوده زمان و مکان سروده است به ما عشق‌ورزیدن را آموخته و ما تجربیات مهم زندگی خود مانند غم‌ها و شادی‌هایمان را در شعر شهریار می‌بینیم. شاعران بزرگ متعلق به شهرها نیستند و متعلق به جهان هستند. در واقع شعر شهریار عالی است و شعر عالی متعلق به همه مردم جهان است.

کد خبر 833521

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha